Werk aan Merwedebrug maandag hervat

Rijkswaterstaat heeft nog geen oorzaak achterhaald voor het onwel worden van vijf steigerbouwers bij de reparatiewerkzaamheden aan de Merwedebrug bij Gorinchem. Het werk wordt maandag 31 oktober hervat.

gorinchem

De vijf voelden zich dinsdag 25 oktober aan het eind van de middag niet goed en klaagden over een verdoofd gevoel in de tong en last van de keel. Na medisch onderzoek bij een bedrijf in de buurt konden de mannen naar huis. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar wat er gebeurd is en de komende tijd worden nog extra metingen gedaan naar de uitstoot van uitlaatgassen. De steigerbouw werd stilgelegd. Voor de binnenvaart bleef de doorvaartbeperking en het verbod op voorbijlopen ter hoogte van de brug van kracht.

Uit inspecties voorafgaand aan de werkzaamheden is volgens Rijkswaterstaat vastgesteld, dat de verf die gebruikt is bij de conservering van de kokers van de brug onder meer chroom 6 bevat. De steigerbouwers hebben niet aan de verflagen gewerkt. Bij de werkzaamheden waarbij wel aan de verflaag moet worden gewerkt, worden voorzorgsmaatregelen genomen zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Alleen bij extreme concentraties (meer dan 60 keer de normale blootstelling) kunnen acute klachten ontstaan zoals neusirritaties, ademhalingsproblemen, astma en hoest. Maandag wordt het aanbrengen van steigers hervat. Na het weekend wordt bezien of er consequenties zijn voor de planning van de werkzaamheden.

Er wordt aan de Merwedebrug gewerkt omdat er recentelijk haarscheurtjes in de draagbalken zijn geconstateerd. Vrachtverkeer over de brug wordt al ruim twee weken omgeleid. (BO)