René Siegfried te lelijk voor Dordrecht

Duwboot René Siegfried, die onderdak biedt aan Vereniging De Binnenvaart, krijgt geen ligplaats in de Riedijkshaven in Dordrecht. Uit een enquête blijkt dat er weinig draagvlak is onder omwonenden. Van de 126 omwonenden die de enquête invulden zijn er 107 tegen de komst van het museumschip. De vereniging zal nu een ligplaats buiten Dordrecht moeten zoeken.

René Siegfried

De René Siegfried ligt al zes jaar in het Wantij bij de Prins Hendrikbrug in Dordrecht. Omdat de gemeente de nieuwe wijk Stadswerven gaat bouwen, mag het schip daar niet blijven liggen. Daarop kwam het idee de René Siegfried en de bijbehorende lashbak een vaste ligplaats in de Riedijkshaven te geven. Omwonenden reageerden kritisch, waarop wethouder F.J. van den Oever beloofde het draagvlak te peilen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • Een binnen/scheepvaartmuseum hoort natuurlijk gewoon in Dordrecht, want die stad had nooit bestaan zonder scheepvaart. Jammer dat door starheid (van beide kanten?) nu deze kans verknald is.

    Geplaatst door: N. Klaus op
  • Net als de heer Zwiers woon ik aan de Riedijkshaven slechts een paar honderd meter van mijn (inmiddels afgebroken) geboortehuis. Ik ben een belangstellende van de binnenvaart en opde hoogte van de historische binding van onze stad met het water. En toch ben ik één van de 107 tegenstemmers. En ik zal uitleggen waarom.
    Toen wij zo’n tien jaar geleden een appartement (in aanbouw) aan de Riedijkshaven kochten, was er sprake van een levendige haven met sleepboten, schepen van de bruine vloot en af en toe zelfs een echt cruiseschip. Dat opgeteld bij het fantastische uitzicht over de rivier, gaf voldoende redenen voor de koop.
    Maar wat gebeurde er daarna? Iemand binnen de gemeente kwam op het onzalige idee om in de zomer een (lawaaiig) stad-strand aan te leggen op het Otto Dicke-plein. Je moet toch wel weinig kennis van zaken hebben om een stad-strand aan te leggen op een plein dat een groot deel van de dag in de schaduw ligt.
    Vervolgens kwam de gemeente met een grote pannenkoeken/partyboot op de proppen, die kon
    wel in de Riedijkshaven. Bedorven uitzicht, geuroverlast en parkeerperikelen konden daarvoor achteloos ter zijde worden geschoven. Na twee mislukte pogingen zag de gemeente daar (hopelijk definitief) toch maar vanaf. Vervolgens kwam de René Siegfried uit de mouw. Weer een stilliggend schip, dat niets toevoegt aan een haven, die net is voorzien van een (dure, maar fraaie) ophaalbrug. En wat zou er volgen op de René Siegfried? Toch weer die pannenkoekenboot?
    Veel vertrouwen in de gemeente Dordrecht hadden/hebben de bewoners niet meer, vandaar dat ongeveer 90% van degenen die reageerden op de enquête van de gemeente Dordrecht, hun
    bezwaren kenbaar hebben gemaakt. Zij willen een levendige haven, geen museum.

    En het is toch eigenlijk zo makkelijk. De Ark van Noach ligt al aan de Stadswerven en het moet niet zo moeilijk zijn om daar ook een schaduwvrije plek voor het zomerse stad-strand en een aantrekkelijke afmeerplek met parkeerplaatsen voor de René Siegfried en de LASH-bak te vinden.
    De nieuwe wijk Stadswerven moet een binding met het water krijgen. Er is zelfs sprake (geweest?) van een nautisch centrum. Welnu bovenstaande opties bieden een goed begin en dan kan de René Siegfried toch in Dordrecht blijven en zelfs (nagenoeg) op de plaats waar hij/zij is gebouwd..

    Jaap Kolijn,
    Dordrecht

    Geplaatst door: Jaap Kolijn op
  • Het kromme van deze mensen is, nu stemmen ze tegen!!
    Maar OWé als daalijk bijvoorbeeld DORDT IN STOOM weer begint dan staan deze mensen op de eerste rij om overal op en in de kijken!!!!!!

    Mensen denk eens na, dordt heeft een verschrikkelijke mooie ligging/historie/cultuur in zeker de binnenvaart.
    Laat onder andere deze dingen niet vergeten worden.

    Mijn mening:

    Een uitzicht zonder scheepjes is geen uitzicht.

    Geplaatst door: kso op
  • kom maar naar TRNZ binnenhaven plaats zat

    Geplaatst door: Jan op
  • Ook ik woon aan de Riedijkshaven. In de laatste maanden van het vorige jaar is er een flinke lobby ontstaan TEGEN het ‘plaatsen’ van de Rene Siegfried in de Riedijkshaven. Alle voor’s en tegens zijn in verschillende vergaderingen en hoorzittingen besproken. Op enkele vergaderingen was de wethouder aanwezig. Een van de oorzaken dat de ‘plaatsing’ niet is doorgegaan is het onhandig reageren van de ambassadeur van de vereniging die met veel nadruk beweerde;’de lashbak is geel en die blijft geel’. Jammer dat het zo is verlopen. Dat er geen plaats is in Dordrecht is natuurlijk onzin, maar de gemeente heeft het wel een beetje gehad met de Vereniging De Binnenvaart. Er is in de afgelopen jaren wel het een en ander gepasseerd.Om nog iets positiefs te zeggen; kijk nog eens naar een lokatie rond de watertoren/Villa Augustus en laat iemand anders met meer gevoel voor takt de onderhandelingen voeren.
    Ik wens de Vereniging De Binnenvaart een mooie ligplaats toe in Dordrecht, want daar hoort de club thuis! Een teleurgesteld lid.

    Geplaatst door: Robert Zwiers, ex secretaris Schuttevaer op
  • Ik als lid heb een goed i’dee voor het bestuur van de vereniging De Binnenvaart, maak er een asielzoekerscentrum van je raakt, als je het mij zou laten doen al gou 500 tot 600 asielzoekers kwijt in de bak en in Den Haag komen ze je met bakken subsidie tegemoed en ze staan je overal op te wachten met een mooi plekje in dit subsisieland .
    Maar het plan moet wel betrekking hebben op derde wereldlanders anders lukt het niet. Je moet er geen bejaardehuis voor gepensioneerde binnenschippers van maken want dan gaat de vlieger niet op.

    Geplaatst door: Frans de Bie op
  • Ja dat er mensen zijn die zeuren over binnen schepen of jachtjes ken ik wij liggen met ons bootje in de jachthaven boven de Brienenoord, en de jachthaven bestaat al een aantal jaartjes en nu zijn er huizen gebouwd en toen begonnen de problemen we worden steeds meer aan banden gelegt, want schuren geeft stof en de kraan om de boten er uit te halen geeft te veel herrie en zo kan ik nog wel even door gaan.Ja dat is wel waar ze willen aan het water wonen maar geen schepen voor de deur hebben, ik vind dan moet je niet aan het water gaan wonen,maar op het platte land. Maar zoals verder werd gesugereerd in de Rijnhaven zou inderdaad een oplossing zijn, inderdaad meer aanloop en dan die lasbak een ander kleurtje geven.Dan kom ik in iedergeval kijken, wij hebben geen auto en met de scooter naar Dordrecht is een beetje ver.

    Geplaatst door: mevr E.M. de Jongh-Baggerman op
  • tip aan de vereniging

    Zoek een plek voor de lange termijn van 110 meter kan er met de tijd een europa type 2 bak voor staat mooier en gelijk meer expositie ruimte.

    Geplaatst door: DUWKONING op
  • Die tjalk hebben ze tog ook in die lashbak gekregen, als het moet zal die ook wel weer eruit kunnen en verplaatst worden. Maar kan de omwonende niet helemaal ongelijk geven, vind het spul bij elkaar ook niet al te fraai eerlijk gezegd. Het zou misschien schelen als ze die lashbak niet die kleur geel gegeven hadden, maar gewoon in de teer gezet hadden. Maar inderdaad ze hadden beter een oud sleepschip of iets dergelijks op de kop kunnen tikken, dat had beter bij de sfeer gepast die mensen van een ‘museumhaven’ verwachtten. Mijns inziens was het aankopen van de franse duwboot met lashbak een grote fout van de vereniging.

    Geplaatst door: vaart op
  • Kom naar Lelystad, en leg hem naast de Batavia.
    Dan hebben we oud en nieuw bij elkaar.

    Geplaatst door: Henk Pols op
  • IK vind Haarlem wel wat!

    Geplaatst door: T. Reffers op
  • De mensen willen allemaal aan het water wonen,maar als er een schip voor het uitzicht licht dan moet je ze horen.Ga lekker bij de spoorlijn wonen,of optie 2 schiphol,een paar jaar geleden lagen daar de slepers van muller maar die moesten ook vertrekken.

    Geplaatst door: Robin op
  • En in Gorinchem, daar voor restaurant Merwézicht, ik ken de baas daar, d’r is een haventje

    Geplaatst door: Gabber Joop op
  • Dat gaat niet zo gemakkelijk Fred, in die Lashbak ligt een deel van een tjalk die van de rivierbodem is geplukt.
    Als je die wilt verplaatsen valt hij helemaal uit mekaar.

    Gr. Max

    Geplaatst door: @Fred op
  • Doe die bak weg ,en neemt een ouderwets binnenvaart- sleepschip, wat er netjes uit ziet.
    Ik zou Vlaardingen graag zie als nieuwe lokatie.

    Geplaatst door: Fred op
  • Jammer, dat het zo gelopen is.

    Het blijkt in deze wijze wereld overal hetzelfde te zijn.

    Kop op mannen, Komt tijd, Komt raad.

    Jan van der Doe
    Fergus, ON.

    Geplaatst door: Jan van der Doe op
  • @elzinga,

    goedenavond, zou u contact met mij op kunnen nemen, bijvoorbeeld via de redactie,
    want dit idee zou ik graag willen uitwerken als ras-krimpenees!

    Geplaatst door: Niels op
  • Hup naar Nijmegen met de boot en dan de waalhaven in

    Geplaatst door: Ronnie op
  • Tinus heeft het verkeerd met zijn uitspraak
    Het is hoe dichter bij Dordt hoe Rotter ik dam

    Geplaatst door: Jan-W Slagter op
  • Waarom niet in in de Rijnhaven in Rotterdam?Dan is er waarschijnlijk ook wat meer aanloop.En de lashbak misschien een ander kleurtje

    Geplaatst door: j.goudswaard op
  • misschien een ideen om het spul in het vml hellinggat van Duyvendijk te Krimpen ad Ijssel neer te leggen. wellicht heeft die gemeente meer mensen die affiniteit met de binnenvaart hebben.
    dordt houdt kennelijk meer maar vinex-mensen.

    Geplaatst door: elzinga op
  • Ik kan nog veel lelijkere Dordtenaren en die mogen wel blijven zeker!

    Geplaatst door: harry op
  • Leg hem dan maar aan de overkant in ’s Gravendeel !!!!!

    Geplaatst door: M. Oppertje op
  • is het dan toch waar??? hoe dichter bij dord,hoe rottiger het word.

    Geplaatst door: tinus op
  • Ik begrijp de frustratie wel van de vereniging, maar eerlijk: ik zou ook echt niet tegen een Lash-bak aan willen kijken, waarom mensen die geen binding met de binnenvaart(geschiedenis) hebben wel??

    Wel hoop ik dat de vereniging een mooie geschikte plek kan vinden, die ze permanent in kunnen richten!

    Succes.

    Geplaatst door: Hans op

Reageer

René Siegfried te lelijk voor Dordrecht | Schuttevaer.nl

René Siegfried te lelijk voor Dordrecht

Duwboot René Siegfried, die onderdak biedt aan Vereniging De Binnenvaart, krijgt geen ligplaats in de Riedijkshaven in Dordrecht. Uit een enquête blijkt dat er weinig draagvlak is onder omwonenden. Van de 126 omwonenden die de enquête invulden zijn er 107 tegen de komst van het museumschip. De vereniging zal nu een ligplaats buiten Dordrecht moeten zoeken.

René Siegfried

De René Siegfried ligt al zes jaar in het Wantij bij de Prins Hendrikbrug in Dordrecht. Omdat de gemeente de nieuwe wijk Stadswerven gaat bouwen, mag het schip daar niet blijven liggen. Daarop kwam het idee de René Siegfried en de bijbehorende lashbak een vaste ligplaats in de Riedijkshaven te geven. Omwonenden reageerden kritisch, waarop wethouder F.J. van den Oever beloofde het draagvlak te peilen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • Een binnen/scheepvaartmuseum hoort natuurlijk gewoon in Dordrecht, want die stad had nooit bestaan zonder scheepvaart. Jammer dat door starheid (van beide kanten?) nu deze kans verknald is.

    Geplaatst door: N. Klaus op
  • Net als de heer Zwiers woon ik aan de Riedijkshaven slechts een paar honderd meter van mijn (inmiddels afgebroken) geboortehuis. Ik ben een belangstellende van de binnenvaart en opde hoogte van de historische binding van onze stad met het water. En toch ben ik één van de 107 tegenstemmers. En ik zal uitleggen waarom.
    Toen wij zo’n tien jaar geleden een appartement (in aanbouw) aan de Riedijkshaven kochten, was er sprake van een levendige haven met sleepboten, schepen van de bruine vloot en af en toe zelfs een echt cruiseschip. Dat opgeteld bij het fantastische uitzicht over de rivier, gaf voldoende redenen voor de koop.
    Maar wat gebeurde er daarna? Iemand binnen de gemeente kwam op het onzalige idee om in de zomer een (lawaaiig) stad-strand aan te leggen op het Otto Dicke-plein. Je moet toch wel weinig kennis van zaken hebben om een stad-strand aan te leggen op een plein dat een groot deel van de dag in de schaduw ligt.
    Vervolgens kwam de gemeente met een grote pannenkoeken/partyboot op de proppen, die kon
    wel in de Riedijkshaven. Bedorven uitzicht, geuroverlast en parkeerperikelen konden daarvoor achteloos ter zijde worden geschoven. Na twee mislukte pogingen zag de gemeente daar (hopelijk definitief) toch maar vanaf. Vervolgens kwam de René Siegfried uit de mouw. Weer een stilliggend schip, dat niets toevoegt aan een haven, die net is voorzien van een (dure, maar fraaie) ophaalbrug. En wat zou er volgen op de René Siegfried? Toch weer die pannenkoekenboot?
    Veel vertrouwen in de gemeente Dordrecht hadden/hebben de bewoners niet meer, vandaar dat ongeveer 90% van degenen die reageerden op de enquête van de gemeente Dordrecht, hun
    bezwaren kenbaar hebben gemaakt. Zij willen een levendige haven, geen museum.

    En het is toch eigenlijk zo makkelijk. De Ark van Noach ligt al aan de Stadswerven en het moet niet zo moeilijk zijn om daar ook een schaduwvrije plek voor het zomerse stad-strand en een aantrekkelijke afmeerplek met parkeerplaatsen voor de René Siegfried en de LASH-bak te vinden.
    De nieuwe wijk Stadswerven moet een binding met het water krijgen. Er is zelfs sprake (geweest?) van een nautisch centrum. Welnu bovenstaande opties bieden een goed begin en dan kan de René Siegfried toch in Dordrecht blijven en zelfs (nagenoeg) op de plaats waar hij/zij is gebouwd..

    Jaap Kolijn,
    Dordrecht

    Geplaatst door: Jaap Kolijn op
  • Het kromme van deze mensen is, nu stemmen ze tegen!!
    Maar OWé als daalijk bijvoorbeeld DORDT IN STOOM weer begint dan staan deze mensen op de eerste rij om overal op en in de kijken!!!!!!

    Mensen denk eens na, dordt heeft een verschrikkelijke mooie ligging/historie/cultuur in zeker de binnenvaart.
    Laat onder andere deze dingen niet vergeten worden.

    Mijn mening:

    Een uitzicht zonder scheepjes is geen uitzicht.

    Geplaatst door: kso op
  • kom maar naar TRNZ binnenhaven plaats zat

    Geplaatst door: Jan op
  • Ook ik woon aan de Riedijkshaven. In de laatste maanden van het vorige jaar is er een flinke lobby ontstaan TEGEN het ‘plaatsen’ van de Rene Siegfried in de Riedijkshaven. Alle voor’s en tegens zijn in verschillende vergaderingen en hoorzittingen besproken. Op enkele vergaderingen was de wethouder aanwezig. Een van de oorzaken dat de ‘plaatsing’ niet is doorgegaan is het onhandig reageren van de ambassadeur van de vereniging die met veel nadruk beweerde;’de lashbak is geel en die blijft geel’. Jammer dat het zo is verlopen. Dat er geen plaats is in Dordrecht is natuurlijk onzin, maar de gemeente heeft het wel een beetje gehad met de Vereniging De Binnenvaart. Er is in de afgelopen jaren wel het een en ander gepasseerd.Om nog iets positiefs te zeggen; kijk nog eens naar een lokatie rond de watertoren/Villa Augustus en laat iemand anders met meer gevoel voor takt de onderhandelingen voeren.
    Ik wens de Vereniging De Binnenvaart een mooie ligplaats toe in Dordrecht, want daar hoort de club thuis! Een teleurgesteld lid.

    Geplaatst door: Robert Zwiers, ex secretaris Schuttevaer op
  • Ik als lid heb een goed i’dee voor het bestuur van de vereniging De Binnenvaart, maak er een asielzoekerscentrum van je raakt, als je het mij zou laten doen al gou 500 tot 600 asielzoekers kwijt in de bak en in Den Haag komen ze je met bakken subsidie tegemoed en ze staan je overal op te wachten met een mooi plekje in dit subsisieland .
    Maar het plan moet wel betrekking hebben op derde wereldlanders anders lukt het niet. Je moet er geen bejaardehuis voor gepensioneerde binnenschippers van maken want dan gaat de vlieger niet op.

    Geplaatst door: Frans de Bie op
  • Ja dat er mensen zijn die zeuren over binnen schepen of jachtjes ken ik wij liggen met ons bootje in de jachthaven boven de Brienenoord, en de jachthaven bestaat al een aantal jaartjes en nu zijn er huizen gebouwd en toen begonnen de problemen we worden steeds meer aan banden gelegt, want schuren geeft stof en de kraan om de boten er uit te halen geeft te veel herrie en zo kan ik nog wel even door gaan.Ja dat is wel waar ze willen aan het water wonen maar geen schepen voor de deur hebben, ik vind dan moet je niet aan het water gaan wonen,maar op het platte land. Maar zoals verder werd gesugereerd in de Rijnhaven zou inderdaad een oplossing zijn, inderdaad meer aanloop en dan die lasbak een ander kleurtje geven.Dan kom ik in iedergeval kijken, wij hebben geen auto en met de scooter naar Dordrecht is een beetje ver.

    Geplaatst door: mevr E.M. de Jongh-Baggerman op
  • tip aan de vereniging

    Zoek een plek voor de lange termijn van 110 meter kan er met de tijd een europa type 2 bak voor staat mooier en gelijk meer expositie ruimte.

    Geplaatst door: DUWKONING op
  • Die tjalk hebben ze tog ook in die lashbak gekregen, als het moet zal die ook wel weer eruit kunnen en verplaatst worden. Maar kan de omwonende niet helemaal ongelijk geven, vind het spul bij elkaar ook niet al te fraai eerlijk gezegd. Het zou misschien schelen als ze die lashbak niet die kleur geel gegeven hadden, maar gewoon in de teer gezet hadden. Maar inderdaad ze hadden beter een oud sleepschip of iets dergelijks op de kop kunnen tikken, dat had beter bij de sfeer gepast die mensen van een ‘museumhaven’ verwachtten. Mijns inziens was het aankopen van de franse duwboot met lashbak een grote fout van de vereniging.

    Geplaatst door: vaart op
  • Kom naar Lelystad, en leg hem naast de Batavia.
    Dan hebben we oud en nieuw bij elkaar.

    Geplaatst door: Henk Pols op
  • IK vind Haarlem wel wat!

    Geplaatst door: T. Reffers op
  • De mensen willen allemaal aan het water wonen,maar als er een schip voor het uitzicht licht dan moet je ze horen.Ga lekker bij de spoorlijn wonen,of optie 2 schiphol,een paar jaar geleden lagen daar de slepers van muller maar die moesten ook vertrekken.

    Geplaatst door: Robin op
  • En in Gorinchem, daar voor restaurant Merwézicht, ik ken de baas daar, d’r is een haventje

    Geplaatst door: Gabber Joop op
  • Dat gaat niet zo gemakkelijk Fred, in die Lashbak ligt een deel van een tjalk die van de rivierbodem is geplukt.
    Als je die wilt verplaatsen valt hij helemaal uit mekaar.

    Gr. Max

    Geplaatst door: @Fred op
  • Doe die bak weg ,en neemt een ouderwets binnenvaart- sleepschip, wat er netjes uit ziet.
    Ik zou Vlaardingen graag zie als nieuwe lokatie.

    Geplaatst door: Fred op
  • Jammer, dat het zo gelopen is.

    Het blijkt in deze wijze wereld overal hetzelfde te zijn.

    Kop op mannen, Komt tijd, Komt raad.

    Jan van der Doe
    Fergus, ON.

    Geplaatst door: Jan van der Doe op
  • @elzinga,

    goedenavond, zou u contact met mij op kunnen nemen, bijvoorbeeld via de redactie,
    want dit idee zou ik graag willen uitwerken als ras-krimpenees!

    Geplaatst door: Niels op
  • Hup naar Nijmegen met de boot en dan de waalhaven in

    Geplaatst door: Ronnie op
  • Tinus heeft het verkeerd met zijn uitspraak
    Het is hoe dichter bij Dordt hoe Rotter ik dam

    Geplaatst door: Jan-W Slagter op
  • Waarom niet in in de Rijnhaven in Rotterdam?Dan is er waarschijnlijk ook wat meer aanloop.En de lashbak misschien een ander kleurtje

    Geplaatst door: j.goudswaard op
  • misschien een ideen om het spul in het vml hellinggat van Duyvendijk te Krimpen ad Ijssel neer te leggen. wellicht heeft die gemeente meer mensen die affiniteit met de binnenvaart hebben.
    dordt houdt kennelijk meer maar vinex-mensen.

    Geplaatst door: elzinga op
  • Ik kan nog veel lelijkere Dordtenaren en die mogen wel blijven zeker!

    Geplaatst door: harry op
  • Leg hem dan maar aan de overkant in ’s Gravendeel !!!!!

    Geplaatst door: M. Oppertje op
  • is het dan toch waar??? hoe dichter bij dord,hoe rottiger het word.

    Geplaatst door: tinus op
  • Ik begrijp de frustratie wel van de vereniging, maar eerlijk: ik zou ook echt niet tegen een Lash-bak aan willen kijken, waarom mensen die geen binding met de binnenvaart(geschiedenis) hebben wel??

    Wel hoop ik dat de vereniging een mooie geschikte plek kan vinden, die ze permanent in kunnen richten!

    Succes.

    Geplaatst door: Hans op

Reageer