Maritieme EU-missie tegen mensensmokkel verder zonder schepen

De Europese militaire operatie tegen mensensmokkel vanuit Libië via de Middellandse Zee moet het voorlopig stellen zonder schepen. De EU-landen zijn dat overeengekomen, hoewel sommige er volgens diplomaten ‘tandenknarsend’ mee hebben ingestemd.

De reden is dat Italië niet wil dat schepen van Operatie Sophia opgepikte migranten op Italiaanse bodem afzetten zolang ze niet worden verdeeld over Europa. De missie blijft mensensmokkelaars wel vanuit de lucht in de gaten houden. Ook de Europese steun voor de Libische kustwacht en het toezicht op het wapenembargo tegen Libië blijven in stand.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Maritieme EU-missie tegen mensensmokkel verder zonder schepen | Schuttevaer.nl

Maritieme EU-missie tegen mensensmokkel verder zonder schepen

De Europese militaire operatie tegen mensensmokkel vanuit Libië via de Middellandse Zee moet het voorlopig stellen zonder schepen. De EU-landen zijn dat overeengekomen, hoewel sommige er volgens diplomaten ‘tandenknarsend’ mee hebben ingestemd.

De reden is dat Italië niet wil dat schepen van Operatie Sophia opgepikte migranten op Italiaanse bodem afzetten zolang ze niet worden verdeeld over Europa. De missie blijft mensensmokkelaars wel vanuit de lucht in de gaten houden. Ook de Europese steun voor de Libische kustwacht en het toezicht op het wapenembargo tegen Libië blijven in stand.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer