Sportduikers vinden in 1877 verdwenen stoomschip terug

Het stoomvrachtschip Norlyset is 141 jaar nadat het in de golven verdween teruggevonden nabij de zandplaat Razende Bol bij Den Helder.

Het schip van de Deense stoombootrederij Norden ligt anderhalve kilometer ten noordwesten van de Razende Bol. Ze was gloednieuw toen ze 18 december 1877 in een zware noordwesterstorm bij de Noorderhaaksgronden verging. De stomer was destijds met een lading graan vanuit Riga onderweg naar Antwerpen en had drie dagen eerder nog in Kopenhagen gebunkerd. Zeven bemanningsleden kwamen bij de scheepsramp om het leven, evenals twee redders uit Den Helder.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Sportduikers vinden in 1877 verdwenen stoomschip terug | Schuttevaer.nl

Sportduikers vinden in 1877 verdwenen stoomschip terug

Het stoomvrachtschip Norlyset is 141 jaar nadat het in de golven verdween teruggevonden nabij de zandplaat Razende Bol bij Den Helder.

Het schip van de Deense stoombootrederij Norden ligt anderhalve kilometer ten noordwesten van de Razende Bol. Ze was gloednieuw toen ze 18 december 1877 in een zware noordwesterstorm bij de Noorderhaaksgronden verging. De stomer was destijds met een lading graan vanuit Riga onderweg naar Antwerpen en had drie dagen eerder nog in Kopenhagen gebunkerd. Zeven bemanningsleden kwamen bij de scheepsramp om het leven, evenals twee redders uit Den Helder.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer