Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Nederlandse vissers mijden Franse kust

VLISSINGEN

Nederlandse kotters laten zich niet meer zien voor de Franse kust sinds het optreden van de Franse maritieme autoriteiten tegen de Nederlandse Europulskotter ARM-14 Grietje Geertruida. De kotter werd in Duinkerken aan de ketting gelegd nadat volgen ingewijden een minuscule overtreding was geconstateerd. Reder Joop Siereveld kreeg zijn schip pas terug na betaling van een forse borgsom.

1 / 1
De pulskotter ARM-14 in de thuishaven Vlissingen. (Foto Bram Pronk)

De pulskotter ARM-14 in de thuishaven Vlissingen. (Foto Bram Pronk)

  • Minimaal afwijkende maaswijdte komt ARM-14 duur te staan

  • Ten prooi aan Franse pesterij

Door Bram Pronk
De 23,94 meter lange en 300 pk sterke ARM-14 Grietje Geertruida werd onderworpen aan een controle tijdens het vissen op tong voor de Noord-Franse kust. De Franse controleurs stelden vast dat de mazen van de hoofdkuil van de ARM-14 met acht centimeter weliswaar in orde waren, maar dat de onderkant van de overkuil, die de hoofdkuil moet beschermen, iets te nauw was. De maaswijdte van de overkuil moet twee keer zo groot zijn als die van de hoofdkuil, 16 centimeter. De mazen aan de bovenkant van de overkuil waren 17,6 centimeter, die aan de onderkant waren echter met 14,7 centimeter iets te krap. Op zich niet ongewoon, omdat de mazen op die plek altijd iets kunnen krimpen. Daar hadden de Franse autoriteiten echter geen boodschap aan en ze dirigeerden de kotter naar Duinkerken. De vangst werd in beslag genomen en geveild op de plaatselijke visafslag. De opbrengst werd verbeurd verklaard.

Pesten
Eigenaar Siereveld noemt het optreden van de Fransen puur pesten. De borgsom van 30.000 euro pakte bovendien fors hoger uit dan de verwachte maximale borgsom van 22.000 euro. Voor zo'n kleine overtreding zou in Nederland een waarschuwing zijn gegeven. Een link met de succesvolle lobby van de Fransen in het Europees Parlement voor een totaalverbod voor de pulsvisserij is dan ook snel gelegd. De Fransen willen de Nederlandse vissers gewoon weg hebben uit hun visgebieden en halen alles uit de kast om dat te bewerkstelligen.

Rechtszaak
Volgens Kees van Beveren, voorzitter van Delta Zuid en vice-voorzitter van VisNed, komt er nog een rechtszaak. Maar die kan weleens lang op zich laten wachten, zo laat hij telefonisch weten. Dan zal de rechter uiteindelijk de hoogte van de boete bepalen, die dan wordt verrekend met de borgsom.

De Eurokotters mijden intussen de Noord-Franse wateren, hoewel zij daar wel vangstrechten hebben. Zij willen niet het risico lopen ook te worden opgebracht. De Fransen vinden altijd wel iets, terwijl de eigen Franse vissers worden ontzien, zeggen Nederlandse vissers.

Momenteel vist een vlootje van circa 15 Euro(puls)kotters uit Yerseke, Scheveningen, Ouddorp, Tholen, Vlissingen en Arnemuiden, inclusief de ARM-14, tussen Zeebrugge en Oostende op tong. Voor de Franse kust laten zij zich niet meer zien.

Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • lothar rau

    nederlandse boutes sind auch geringer (1000,-€ )

Lees ook