‘Groene Oceaan’ op SAIL toont maritieme toekomst

Dat SAIL niet alleen draait om fraaie, oude zeilschepen, bewijst de ‘Groene Oceaan’. In dit samen met Nederland Maritiem Land opgezette gebied op en rondom de voormalige NDSM-werf, kunnen bezoekers de veelbelovende toekomst van de Nederlandse maritieme sector beleven.

Het evenementengebied van SAIL Amsterdam 2015 is opgedeeld in vijf zogenoemde oceanen met elk een eigen thematiek. In de Groene Oceaan staat de toekomst centraal. Duurzaamheid, innovatie en technologie voeren de boventoon, in combinatie met nautisch vakmanschap en kunst. ‘Daarmee vormen we de belichaming van het thema van SAIL: van Gouden verleden naar Gouden toekomst’, zegt voorzitter Wim van Sluis van Nederland Maritiem Land. ‘De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector. Midden in de maatschappij en open voor samenwerking. Ons nationale visitekaartje als het gaat om innovatie, durf en ondernemingszin. Wereldwijd toonaangevend in oplossingen die anderen niet zien of niet aandurven.’

Van Solarplein tot recordonderzeeër

In het Groene Oceaan-gebied is vanzelfsprekend de werf van Damen Shiprepair te bezoeken, maar bijvoorbeeld ook de WASUB V, houder van het wereldsnelheidsrecord voor met spierkracht aangedreven onderzeeboten. Op het Maritime by Holland Solarplein zijn teams van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de TU Delft aanwezig met hun boten, die geheel op zonne-energie worden voortgedreven. Het Marin en TNO tonen hun kracht op het gebied van free fall reddingboten en de Koninklijke Marine laat haar nieuwste technologische hoogstandjes aan boord van Zr.Ms. Friesland zien.

Ook MVO Nederland is paraat, voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Naar aanleiding van het vorig jaar met de maritieme sector afgesloten convenant laat MVO zien dat in 2040 elk door een Nederlandse werf nieuw te bouwen schip van 100% herbruikbare materialen gemaakt zal worden.

Pop-up sloopwerf voor ‘weesbootjes’

Om de jeugd hier tijdens SAIL op een speelse manier kennis mee te laten maken, mogen ze op de ‘pop-up’ sloopwerf van MVO Nederland zelf aan de slag met het slopen van zogenoemde ‘weesbootjes’. Deze zijn opgevist uit de Amsterdamse grachten en hebben geen eigenaar meer. Behalve nuttig en leuk, is het ook direct een goede manier om te zien wat er allemaal bij het duurzaam slopen van een boot komt kijken.

Nederland Maritiem Land verbindt twaalf maritieme sectoren: havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, watersportindustrie en visserij. Met 12.000 bedrijven die werkgelegenheid bieden aan zo’n 224.000 mensen, realiseert de sector een totale toegevoegde waarde van ruim 21 miljard euro. (DvdM)

 

‘Groene Oceaan’ op SAIL toont maritieme toekomst | Schuttevaer.nl

‘Groene Oceaan’ op SAIL toont maritieme toekomst

Dat SAIL niet alleen draait om fraaie, oude zeilschepen, bewijst de ‘Groene Oceaan’. In dit samen met Nederland Maritiem Land opgezette gebied op en rondom de voormalige NDSM-werf, kunnen bezoekers de veelbelovende toekomst van de Nederlandse maritieme sector beleven.

Het evenementengebied van SAIL Amsterdam 2015 is opgedeeld in vijf zogenoemde oceanen met elk een eigen thematiek. In de Groene Oceaan staat de toekomst centraal. Duurzaamheid, innovatie en technologie voeren de boventoon, in combinatie met nautisch vakmanschap en kunst. ‘Daarmee vormen we de belichaming van het thema van SAIL: van Gouden verleden naar Gouden toekomst’, zegt voorzitter Wim van Sluis van Nederland Maritiem Land. ‘De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector. Midden in de maatschappij en open voor samenwerking. Ons nationale visitekaartje als het gaat om innovatie, durf en ondernemingszin. Wereldwijd toonaangevend in oplossingen die anderen niet zien of niet aandurven.’

Van Solarplein tot recordonderzeeër

In het Groene Oceaan-gebied is vanzelfsprekend de werf van Damen Shiprepair te bezoeken, maar bijvoorbeeld ook de WASUB V, houder van het wereldsnelheidsrecord voor met spierkracht aangedreven onderzeeboten. Op het Maritime by Holland Solarplein zijn teams van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de TU Delft aanwezig met hun boten, die geheel op zonne-energie worden voortgedreven. Het Marin en TNO tonen hun kracht op het gebied van free fall reddingboten en de Koninklijke Marine laat haar nieuwste technologische hoogstandjes aan boord van Zr.Ms. Friesland zien.

Ook MVO Nederland is paraat, voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Naar aanleiding van het vorig jaar met de maritieme sector afgesloten convenant laat MVO zien dat in 2040 elk door een Nederlandse werf nieuw te bouwen schip van 100% herbruikbare materialen gemaakt zal worden.

Pop-up sloopwerf voor ‘weesbootjes’

Om de jeugd hier tijdens SAIL op een speelse manier kennis mee te laten maken, mogen ze op de ‘pop-up’ sloopwerf van MVO Nederland zelf aan de slag met het slopen van zogenoemde ‘weesbootjes’. Deze zijn opgevist uit de Amsterdamse grachten en hebben geen eigenaar meer. Behalve nuttig en leuk, is het ook direct een goede manier om te zien wat er allemaal bij het duurzaam slopen van een boot komt kijken.

Nederland Maritiem Land verbindt twaalf maritieme sectoren: havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, watersportindustrie en visserij. Met 12.000 bedrijven die werkgelegenheid bieden aan zo’n 224.000 mensen, realiseert de sector een totale toegevoegde waarde van ruim 21 miljard euro. (DvdM)