Leden Oranje stemmen tegen

De fusie van de onderlinge schepenverzekeraars Oranje en EFM gaat voorlopig niet door. De tegenstand kwam van de leden van Oranje. Hoewel een meerderheid tijdens de Algemene Ledenvergadering op 3 mei voor was, werd het benodigde aantal van driekwart van de stemmen niet gehaald.

Leden Oranje stemmen tegen
  • Fusie verzekeraars Oranje en EFM gaat voorlopig niet door

Door Marja de Vet
De onderlinges willen samen verder als EFM Oranje Combinatie (EOC) en de fusie zou volgens de oorspronkelijke plannen 3 juni moeten zijn afgerond.

Het bestuur van Oranje gaat zich nu beraden op de situatie. ‘We gaan maandag 13 mei als bestuur om tafel’, zegt directeur Johan Mulder. ‘De volgende dag brengen we de leden op de hoogte van de uitkomst en daarna gaan we om de tafel met EFM.’

Het bestuur van Oranje wil in dit stadium verder geen commentaar geven.

Te goedkoop

Tijdens de ledenvergadering bij Oranje ontstond discussie. Zo zou Oranje te goedkoop de fusie in gaan, omdat het eigen vermogen van Oranje relatief groter zou zijn. Daarnaast hadden leden ook problemen met de afkoopsom van de technisch directeur. De 56-jarige directeur krijgt 1,65 miljoen euro om tot zijn pensioen verzekerd te zijn van een inkomen.

De Algemene Ledenvergadering van EFM stemde dezelfde dag in overgrote meerderheid voor het fusievoorstel. Van de 79 stemmen waren er negen tegenstemmers, zes in de zaal en drie bij volmacht.

Ook daar bleek de vertrekpremie een heikel punt. Bestuur en leden besloten namelijk dat bij EOC voortaan bij vertrek van directieleden de wettelijke regelingen van toepassing zijn voor vertrekpremies, zodat regelingen zoals nu bij Oranje in de toekomst niet meer kunnen voorkomen. ‘Er had een goede discussie plaats met de deelgenoten. Zij kwamen met kritische vragen, die naar tevredenheid werden beantwoord door bestuur en directie’, aldus een persverklaring van EFM.

‘Het is uitermate teleurstellend dat de fusie nu vooralsnog niet doorgaat’, zegt Johan van Assen, hoofd advies en verkoop bij EFM. ‘Terwijl toch een ruime meerderheid voor was. Maar het is niet anders.’ Van Assen verwacht dat er binnenkort meer over het verdere proces van de fusie bekend wordt.

Schone lei

Niet duidelijk is welke kant het op zal gaan. ‘Er moet worden gefuseerd, anders lopen de leden weg’, zegt een schipper die anoniem wil blijven. ‘Ik denk dat ze de hele fusie even moeten afblazen en eerst op een nette manier afscheid moeten nemen van de technisch directeur. Met zeg maar een jaarsalaris, niet veel meer. Daarna kunnen ze de rest van de vertrekpremie verdelen onder de leden, zoals dat hoort bij een onderlinge en met een schone lei opnieuw aan de fusie beginnen.’

Oranje heeft de huur van het kantoor in Groningen per half mei opgezegd, maar kan eventueel wel langer in het pand blijven. De bedoeling was dat de circa 10 personeelsleden uit Groningen voortaan in Meppel zouden gaan werken. Het kantoor van EFM is intussen verbouwd om ruimte te bieden aan de mensen van Oranje. ‘Desnoods komen ze hier alvast werken terwijl ze nog onder de vlag van Oranje zitten, geen probleem’, zegt EFM-directeur Tom Boerema.

‘De directies van EFM en Oranje zijn en blijven ervan overtuigd dat Oranje en EFM veel gemeen hebben’, melden de directies in een persverklaring. ‘De belangrijkste reden voor de fusie is de leden en deelgenoten een goede service, lage premies en goede voorwaarden te blijven bieden.’

De schaalvergroting is volgens de fusiepartners ook nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving voor verzekeraars (Solvency II per 1 januari 2014).

 

Leden Oranje stemmen tegen | Schuttevaer.nl

Leden Oranje stemmen tegen

De fusie van de onderlinge schepenverzekeraars Oranje en EFM gaat voorlopig niet door. De tegenstand kwam van de leden van Oranje. Hoewel een meerderheid tijdens de Algemene Ledenvergadering op 3 mei voor was, werd het benodigde aantal van driekwart van de stemmen niet gehaald.

Leden Oranje stemmen tegen
  • Fusie verzekeraars Oranje en EFM gaat voorlopig niet door

Door Marja de Vet
De onderlinges willen samen verder als EFM Oranje Combinatie (EOC) en de fusie zou volgens de oorspronkelijke plannen 3 juni moeten zijn afgerond.

Het bestuur van Oranje gaat zich nu beraden op de situatie. ‘We gaan maandag 13 mei als bestuur om tafel’, zegt directeur Johan Mulder. ‘De volgende dag brengen we de leden op de hoogte van de uitkomst en daarna gaan we om de tafel met EFM.’

Het bestuur van Oranje wil in dit stadium verder geen commentaar geven.

Te goedkoop

Tijdens de ledenvergadering bij Oranje ontstond discussie. Zo zou Oranje te goedkoop de fusie in gaan, omdat het eigen vermogen van Oranje relatief groter zou zijn. Daarnaast hadden leden ook problemen met de afkoopsom van de technisch directeur. De 56-jarige directeur krijgt 1,65 miljoen euro om tot zijn pensioen verzekerd te zijn van een inkomen.

De Algemene Ledenvergadering van EFM stemde dezelfde dag in overgrote meerderheid voor het fusievoorstel. Van de 79 stemmen waren er negen tegenstemmers, zes in de zaal en drie bij volmacht.

Ook daar bleek de vertrekpremie een heikel punt. Bestuur en leden besloten namelijk dat bij EOC voortaan bij vertrek van directieleden de wettelijke regelingen van toepassing zijn voor vertrekpremies, zodat regelingen zoals nu bij Oranje in de toekomst niet meer kunnen voorkomen. ‘Er had een goede discussie plaats met de deelgenoten. Zij kwamen met kritische vragen, die naar tevredenheid werden beantwoord door bestuur en directie’, aldus een persverklaring van EFM.

‘Het is uitermate teleurstellend dat de fusie nu vooralsnog niet doorgaat’, zegt Johan van Assen, hoofd advies en verkoop bij EFM. ‘Terwijl toch een ruime meerderheid voor was. Maar het is niet anders.’ Van Assen verwacht dat er binnenkort meer over het verdere proces van de fusie bekend wordt.

Schone lei

Niet duidelijk is welke kant het op zal gaan. ‘Er moet worden gefuseerd, anders lopen de leden weg’, zegt een schipper die anoniem wil blijven. ‘Ik denk dat ze de hele fusie even moeten afblazen en eerst op een nette manier afscheid moeten nemen van de technisch directeur. Met zeg maar een jaarsalaris, niet veel meer. Daarna kunnen ze de rest van de vertrekpremie verdelen onder de leden, zoals dat hoort bij een onderlinge en met een schone lei opnieuw aan de fusie beginnen.’

Oranje heeft de huur van het kantoor in Groningen per half mei opgezegd, maar kan eventueel wel langer in het pand blijven. De bedoeling was dat de circa 10 personeelsleden uit Groningen voortaan in Meppel zouden gaan werken. Het kantoor van EFM is intussen verbouwd om ruimte te bieden aan de mensen van Oranje. ‘Desnoods komen ze hier alvast werken terwijl ze nog onder de vlag van Oranje zitten, geen probleem’, zegt EFM-directeur Tom Boerema.

‘De directies van EFM en Oranje zijn en blijven ervan overtuigd dat Oranje en EFM veel gemeen hebben’, melden de directies in een persverklaring. ‘De belangrijkste reden voor de fusie is de leden en deelgenoten een goede service, lage premies en goede voorwaarden te blijven bieden.’

De schaalvergroting is volgens de fusiepartners ook nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving voor verzekeraars (Solvency II per 1 januari 2014).