Willem van Oranje vaart op 100% bio-stookolie

Baggerschip Willem van Oranje van Boskalis opereert als eerste ter wereld op 100% bio-stookolie. Dat levert een CO2-reductie op van 90% meldt de baggeraar, die spreekt van ‘een wereldprimeur’. 

De Boskalis-hopper Willem van Oranje bij het bunkeren van bio-stookolie. (Foto Boskalis)

Boskalis zet samen met biobrandstoffenleverancier GoodFuels een volgende stap in het ‘Boskalis on Bio’-programma met het toepassen van duurzame bio-stookolie. Op de Willem van Oranje werden al ‘drop-in’ blends toegepast, een mengsel van lichte biobrandstof en fossiele gasolie. Deze zwavelvrije duurzame residuale brandstof is volledig vervaardigd uit afgewerkt frituurvet en bevat geen fossiele bestanddelen. 

Het testprogramma ‘Boskalis on Bio’ is in 2015 samen met motorenfabrikant Wärtsilä en GoodFuels gestart. Met dit programma zet Boskalis in op de realisatie van een forse CO2-reductie voor zowel schepen als voor droog grondverzetmaterieel en vrachtwagens. Inmiddels heeft Boskalis op zowel bagger- als offshore-schepen evenals droog grondverzetmaterieel met succes diverse biobrandstofblends getest als alternatief voor fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld bij de aanleg van het natuurgebied Marker Wadden en de aanleg van de exportkabel naar het offshore windpark Borssele.

De 143 meter lange sleephopperzuiger Willem van Oranje is in 2010 in gebruik genomen, beschikt over een beuncapaciteit van 12.000 kubieke meter en heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 13.870 kW. Dit veelzijdige baggerschip kan baggeren tot een diepte van 62 meter en wordt wereldwijd ingezet voor de meest uiteenlopende maritieme infrastructuurprojecten.

Deel dit artikel

Reacties (3)

  • Geplaatst door: Mario Noldes op
  • Ging iets niet goed, nu verder.
    Komt nog bij dat co2 helemaal geen probleem is. Net zoals stikstof geen probleem is, en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is PFAS ook geen probleem.

    Het probleem zit in Den Haag/Brussel die kost wat het kost een VN beleid door de strot wringt van de burger.
    10 Jaar Rutte:
    Belasting dienst……. zooitje
    Zorg……………zooitje
    UVW………….. zooitje
    Justitie…………..zooitje
    Rijkswaterstaat…………zooitje
    Onderwijs……………zooitje
    Immigratie beleid……………..zooitje
    Goh ik zie een trend.
    Denk even aan dit rijtje bij de volgende verkiezingen, en even ter verduidelijking Groen communisme is NIET de oplossing, Rutte (VVD) is al even groen Marxistisch als JK.

    G.M. Noldes

    Geplaatst door: Mario Noldes op
  • CO2 winst is en blijft rekenkundig, bio ( massa) brandstof stoot evenveel of zelfs meer co2 uit als fossiele brandstof.

    Geplaatst door: Mario Noldes op

Reageer