Wet bemanning zeeschepen

‘Zeevaart in gevaar door groot tekort aan Nederlandse kapiteins’

De toekomst van de oranje zeevloot komt in gevaar, waarschuwen reders volgens De Telegraaf. Regelgeving vereist dat er in principe een Nederlandse of Europese kapitein op alle schepen zit. Maar er zijn onvoldoende Nederlandse kapiteins.

Kapitein zeevaart
De Tweede Kamer bespreekt donderdag de Wet bemanning zeeschepen, de opvolger van de Wet zeevarenden. Foto Shutterstock / Nomad_Soul

Een nieuwe eis betekent dat reders voor schepen onder Nederlandse vlag steeds vaker ontheffing moeten aanvragen voor niet-Europese kapiteins. ‘Dit is voor reders niet te doen.’

‘Daarmee komt de groei van de vloot onder de Nederlandse vlag in gevaar. Je loopt het risico dat bestaande Nederlandse schepen uitvlaggen’, zegt topman Jan Valkier van rederij Anthony Veder in de krant over de praktijk om dan de vlag van een ander land te voeren.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag de Wet bemanning zeeschepen, de opvolger van de Wet zeevarenden. Als dit voorstel erdoor komt, heeft dit grote gevolgen voor onze maritieme sector én de Nederlandse zeevarenden, waarschuwt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders.

‘Zeevaart in gevaar door groot tekort aan Nederlandse kapiteins’ | Schuttevaer.nl
Wet bemanning zeeschepen

‘Zeevaart in gevaar door groot tekort aan Nederlandse kapiteins’

De toekomst van de oranje zeevloot komt in gevaar, waarschuwen reders volgens De Telegraaf. Regelgeving vereist dat er in principe een Nederlandse of Europese kapitein op alle schepen zit. Maar er zijn onvoldoende Nederlandse kapiteins.

Kapitein zeevaart
De Tweede Kamer bespreekt donderdag de Wet bemanning zeeschepen, de opvolger van de Wet zeevarenden. Foto Shutterstock / Nomad_Soul

Een nieuwe eis betekent dat reders voor schepen onder Nederlandse vlag steeds vaker ontheffing moeten aanvragen voor niet-Europese kapiteins. ‘Dit is voor reders niet te doen.’

‘Daarmee komt de groei van de vloot onder de Nederlandse vlag in gevaar. Je loopt het risico dat bestaande Nederlandse schepen uitvlaggen’, zegt topman Jan Valkier van rederij Anthony Veder in de krant over de praktijk om dan de vlag van een ander land te voeren.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag de Wet bemanning zeeschepen, de opvolger van de Wet zeevarenden. Als dit voorstel erdoor komt, heeft dit grote gevolgen voor onze maritieme sector én de Nederlandse zeevarenden, waarschuwt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders.