Schip verkocht

Problemen met afgekeurde ijsbreker na meer dan jaar voorbij

Eind goed, al goed voor de bemanning van de ijsbreker Blue Sky III. Het 57 jaar oude schip lag maanden in Ridderkerk voor de wal zonder dat de bemanning betaald werd. Inmiddels is het schip verkocht en zijn de meeste bemanningsleden betaald en naar huis.

De Blue Sky III ziet er op het eerste gezicht nog redelijk uit. De bemanning wilde niet op de foto uit angst voor represailles. Foto's ITF/Aswin Noordermeer

Droge rijst als ontbijt, geen douche of verwarming bij temperaturen van -5, en sinds half november niet betaald. Dat was de situatie in februari van dit jaar op het schip. De Blue Sky III mocht de haven niet verlaten nadat het schip was afgekeurd tijdens een Port State Control. De Griekse eigenaar liet de negen bemanningsleden (zes uit Myanmar, een uit Sri Lanka, een Rus en een Griek) aan hun lot over. Hij betaalde de lonen niet, maar zorgde ook niet voor zaken als brandstof en proviand. Degene die het langst aan boord was, verbleef zelfs anderhalf jaar op het schip, onder wisselende omstandigheden.

RTV Rijnmond meldt dat er afgelopen week een einde is gekomen aan het drama. Het schip heeft een nieuwe eigenaar die er plannen mee heeft. Inmiddels heet het schip met de bijzondere boeg Sky III. Onder druk van de publiciteit betaalde de oude eigenaar de bemanning toch zodat zij eindelijk naar huis konden. De Sky III is onder de vlag van Tanzania onderweg naar Cyprus, waar het naar verluidt een opknapbeurt krijgt. In de scheepvaartfora op Facebook vraagt menigeen zich wel af wat een ijsbreker op de Middellandse zee te zoeken heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Problemen met afgekeurde ijsbreker na meer dan jaar voorbij | Schuttevaer.nl
Schip verkocht

Problemen met afgekeurde ijsbreker na meer dan jaar voorbij

Eind goed, al goed voor de bemanning van de ijsbreker Blue Sky III. Het 57 jaar oude schip lag maanden in Ridderkerk voor de wal zonder dat de bemanning betaald werd. Inmiddels is het schip verkocht en zijn de meeste bemanningsleden betaald en naar huis.

De Blue Sky III ziet er op het eerste gezicht nog redelijk uit. De bemanning wilde niet op de foto uit angst voor represailles. Foto's ITF/Aswin Noordermeer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer