Praktijkopleiding schipper kan naar één jaar

Vanuit de vaart is verdeeld gereageerd op het voorstel van de binnenvaartorganisaties de opleidingstijd voor schippers aanzienlijk te bekorten. Idee is de vaartijd die nodig is om vaarbevoegdheid te krijgen met drie jaar te beperken tot één jaar. Daarnaast moet er een praktijkexamen komen en mogen nieuwkomers alleen varen op het type schip waarop ze examen hebben gedaan.

Volgens Kantoor Binnenvaart, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Koninklijke Schuttevaer kan de vaartijd zowel vanuit de praktijk gezien als op grond van Europese regels terug naar één jaar. Het zou goed zijn voor de aanwas van nieuwe schippers. Staatssecretaris Huizinga zegt open te staan voor de argumenten van de organisaties. Frankrijk past de regeling al langer toe.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (32)

  • ik word helemaal gek!
    ik heb heel veel vaardagen gemaakt als vakantiewerker en als stagiaire met het idee dat ik dan vaarbevoegdheid kan aanvragen voor matroos…. goddamn, was ik vandaag bij kiwa register krijg ik godver******** te horen dat mijn vaardagen niet tellen want ik moet in mn monsterboekje ook als matroos ingeschreven staan…. wat the f***. hoe kan je nou ingeschreven worden als o/s als je dat papiertje niet hebt? waarom zit het tegen?
    maandag ga ik weer aan boord op de D*t*h E*e*a*d en moet het helaas weer doen als vakantiewerker. WAAROM? vervolgens sta ik op Rijswijk cs en is er stroomstoring bij de ns. heb gewoon 2 uur in dat godvergeten dorp moeten wachten op de sprinter. het leven valt niet mee.
    WAAROM? excuseer mij voor mn ongepaste taalgebruik maar ik kan wel janken.
    nouja, voorlopig weer even genieten van het prachtige beroep dat ik gekozen heb. MAROFF RULES.

    Mvg Koen

    Geplaatst door: koen op
  • Ik ben ook bezig met de opleiding groot vaarbewijs omdat ik op een sleep/duwboot werk.
    1 jaar vaartijd vind ik een prima regel alleen echter vind ik wel dat je meer ervaring moet hebben dan die ene 1.
    Ik zit al vanaf mijn 9 de jaar op het water en heb 18 jaar op een scheepswerf gewerkt.
    Doe al 14 jaar aan skutjezeilen dus weet behoorlijk veel van hoe het op het water is en de regels daarbij.
    Verder vind ik het klingklare onzin dat er maar 180 vaardagen per jaar mogen worden geschreven.
    hoe zit het dan met die andere 185 dagen van een jaar ??? die kan ik dus overboord gooien.
    Het enige wat ik hier nog aan toe wil voegen is dat de waterpolitie ook wel eens goede opleidingen gaan volgen en dan vooral over het de rijnvaartverklaring dus heren uit den helder voordat u schepen aan gaat houden zorg er dan wel voor dat u de regels ook goed kent.

    Geplaatst door: Rene op
  • Beste allemaal

    Ik wil ook graag varen ik ben veel als deksman mee geweest met mijn schoonpa ik heb een goede baan aan de wal ik heb een god loon maar ik wil graag aan de rijs als ik morgen gebeld word zou ik zo weg willen mijn vrouw sta achter mij zij heeft alle papieren maar nog een zoon thuis zij zeg ga maar ik kom later is dat wat zij moet nog 4 jaar wachten zij zeg ga er sta in mijn boekje alleem maar deksman maar ik ken dat beest van haven tot gort ik kan er alles mee daar licht het niet aan ik zou zeggen het is een goede regeling ik teken er voor ik ben al een paar jaar aan de gang maar ik ben nu 47 goede baan zat geld maar op het schip is mijn leven he als ik dat papiertje kan halen kan ik het op het schip van mijn schoon pa veder doen he dan weet ik waar voor ik die kwarst in mijn haden heb gehad, ja en ik weet het is alleen maar verven en vastlegen en het laden van het schip daar ben je bij als het je intrezeerd kan je dat maar ik wil graag dat papiertje voor dat schip meer heb ik niet nodig je moet zo zie wat gebeurt er als mijn schoon pa ziek word dan moet hij aan de kant dus geen inkomen maar als ik hem heb kunnen we veder kan hij uitzieken aanbord die gaat er toch niet van af en ik kan veder dus dan verliesen we niets en mijn vrouw kan dan gerust haar werk doen haar tijd komt wel dus zodra het klaar is wil ik de eerste zijn ben ik gelijk weg en dat nog op mijn 47 jaar kan ik nog 30 jaar mee dat weet ik wel zo dat ben ik ff kwijt ik heb nu 10 man onder mij lopen maar dat geef ik graag op hoor dus kom maar af met dat papiertje

    Mvrg Bart

    Geplaatst door: Bart op
  • Persoonlijk vind ik het een prima voorstel om de vaartijd te verkorten tot 1jaar. Er zijn immers schippers die al jaar en dag varen en er nog niets van bakken! dus tijd om jongeren te laten bewijzen dat zij wel op korte tijd kunnen varen zoals het hoort maar bovenal met personeel kunnen omgaan want dat is immers het grote probleem op vandaag! Tegenstanders van dit voorstel zijn volgens mij bang te moeten toegeven dat anderen er veel minder lang over gedaan hebben dan zijzelf om alles aan te leren en tot een goed eind te brengen! Dus schippers oogkleppen af en sta wat meer open voor vernieuwing.

    Geplaatst door: kristof op
  • nog even wachten er komt weer genoeg personeel vrij de komende tijd .
    en na de crisis zien we wel wat er nog over is aan varende schepen

    Geplaatst door: robert op
  • Heel complexe materie, je hebt met mensen van doen met verschillende motivatie en interesses.
    Zo heb je mensen die de sprong wagen hun baan aan de wal op te zeggen en een nieuwe loopbaan te starten in de binnenvaart, deze mensen zijn vaak al wat ouder en hebben deze keuze weloverwogen gemaakt en zijn dus ook zeer gemotiveerd, maar worden vaak geremd in hun keuze om te gaan varen vanwege de vaartijd die opgedaan moet worden om uberhaubt iets te betekenen aan boord laat staan te verdienen.

    Het lijkt mij verstandig ook een leeftijdsgrens toe te passen op dit soort voorstellen, het systeem zoals het nu is kun je handhaven tot de leeftijd van 21 of 23 jaar daarboven kun je voorstellen dat bv. Zij-instromers met nautische ervaring kunnen beginnen als matroos in de binnenvaart complete vaargebied, en dan kun je overwegen NA een jaar vaartijd het tweede jaar een opleiding te starten voor het vaarbewijs ( stuurman) alle binnenwateren.

    Tot de leeftijd van 21jaar blijft het vaak aanrommelen, er zijn hele goeie gasten bij maar het leren blijft een groot probleem zo is mijn ervaring, aan boord gaat het nog wel maar thuis draait het vaak uit op weinig tot niets.

    Daar komt bij dat niet een rederij, eigenaar of schipper een persoon die een jaar zijn vaarbevoegdheid heeft gehaald zelfstandig met een schip van wat voor afmeting of soort dan ook zelfstandig laat varen zonder verantwoorde toezicht.

    Ook dit is misschien wel een sterk punt om onder de aandacht te brengen dat als een
    rederij, eigenaar of schipper willens en wetens een persoon die absoluut niet comptabele is om een schip te besturen of te runnen verantwoordelijk te houden voor schade veroorzaakt wordt.

    Het huidige systeem van vaartijd behalen mag ook wel op de schop, wat meer de zeevaartkant op gewoon het aantal vaardagen wat je moet halen tijd speelt daarin geen rol, zit je 200 dagen per jaar aan boord dan zijn dit 200 vaardagen en geen 180 zoals nu het geval is

    Complex blijft het en zal het wel blijven ook, mijn mening is tot 21 jaar huidige systeem handhaven daarboven ivm. Positieve instroom beginnen als matroos.
    Ik ben van mening dat ook de rederij, eigenaar of schipper zelf heel goed kan beoordelen of iemand met AL zijn papieren en eventueel 10 jaar vaartijd ook daadwerkelijk kan varen en de zaak kan runnen, ook dit kun je niet indekken met nog meer diploma s en papieren (management, gezagsvoerder etc etc) .

    Geplaatst door: A de Jong op
  • Het blijft altijd weer bijzonder om de verschillende reacties te lezen.
    Op dit moment is het zo dat we twee verschillende mogelijkheden hebben om aan onze papieren te komen. De eerste is via het reguliere onderwijs. De tweede is via een theorie examen bij het CCV en het overleggen van een bewijs dat je vier jaar aan boord van een schip hebt meegevaren.
    Nergens kan gecontroleerd worden wat je die vier jaar aan boord van dat schip dan wel gedaan hebt. Maar op grond van aanwezigheid en het vermoeden dat je in die tijd de gelegenheid hebt gehad in alle omstandigheden te mogen varen onder leiding van de schippper is voldoende om een vaarbevoegdheid te verkrijgen en de volgende dag als verantwoordelijk schippper te gaan varen.

    Nee, vaartijd geeft geen enkele garantie over de competenties die in die tijd zijn opgedaan. Dus de vaartijd voor zij-instromers terug brengen naar een jaar met daaraan verbonden een praktijkexamen wel of niet in combinatie met een simulator verhoogt de kwaliteit aanzienlijk.
    Ik hoop dat we snel de mogelijkheden van een praktijkexamen kunnen gaan uitwerken en testen.
    Graag start ik de discussie weer als de eerste zij-instromer met een versnelde opleidng en daaraan gekoppeld een praktijkexamen de binnenvaart instroomt.

    Geplaatst door: han van roozendaal op
  • Vaar zelf al 22 jaar met personeel,opper al jaren dat de vaartijd voor volmatroos omlaag moet anders is de instroom te klein, dus naar mijn mening zit het probleem niet in de hoogste rang maar in de laagste rang.
    3 maanden op een kof schip of vergelijkbaar praktijk op doen examen afleggen en varen als volmatroos en functie deksman, matroos en andere overbodige functies afschaffen wel verplicht naar school voor de broodnodige theorie.
    bijv 2 maanden varen 2 weken naar school ( in de baas ze tijd ) dit moet natuurlijk wel internationaal.
    Heb het idee dat men in straatsburg niet begrijpt dat we tegenwoordig boegstralen hebben en trossen en geen staaldraden meer, als ik in het vaartijdenboek kijk denk ik dat men nog denkt dat we met sleepschepen varen.
    Het is toch ook te gek dat je als schipper niet zelf kan oordelen of iemand geschikt is,
    als je een scheepswerf heb beslis jij wie je aanneemt en of deze persoon voor jou bedrijf geschikt is.

    Geplaatst door: hagens op
  • Dit lijkt me en goed voorstel, alleen mogen van mij wel een aantal dingen aan toegevoegd worden:
    1. Een schipper met 1 jaar vaartid, moet worden bijgestaan door een ‘Volledige’ schipper.(Sorry voor de kempenaar schippers)
    2. Zo’n Vaarbewijs moet ook geldig zijn in andere landen.
    3. Enne…. geeft zo’n vaarbewijs ook de mogelijkheid voor toegang tot Rijnpatent examens?
    Een voorstel is leuk, maar voordat dit voorstel door alle kamers van Den Haag is geaccepteerd, zullen vele toekomstige schippers al aan de 4jaartijds eis voldoen.
    Kom op Den Haag!!!!!
    Goed voorstel

    Geplaatst door: W. Buil op
  • Inderdaad schaf de 4 jaar vaartijd maar af voor schipper en schaf dan maar gelijk de rest van de papieren af.
    Schaf maar een goeie overlijdensverzekering aan daar heb je meer aan dan.
    Ben met meerdere eens dat vaartijd voor matrozen beter naar beneden kan dan neem je al een groot struikelblok weg plus dat de veiligheid dan niet in het geding komt naar mijn mening.
    Maar gaan ze dit wel doorzetten dan stop ik met varen en begin een werf. Ik zie al gouden bergen.
    Is allemaal van de zotte van een stel bureau gasten die denken verstand te hebben van de praktijk.
    Je heb nu al af en toe kamikaze acties van gasten en zal er dan zeker niet beter op worden.
    Maar ja ze doen maar allemaal ik ga alvast een locatie zoeken.

    Geplaatst door: Dirk op
  • misschien kunnen ze de vaartijd voor matroos verkorten, maar om na 1 jaar een vaarbevoegdheid te krijgen slaat echt nergens op.ze zijn nou toch wel een klein beetje gek aant worden. misschien kunnen ze beter eens naar de beloningen kijken, dan komt de motivatie voor de meeste jongens vanzelf.

    Geplaatst door: hsp op
  • Ik ben op zich wel voor stander van een praktijk examen wat ik ken jongens die niet zo goed kunnen leren en zakken voor hun schipper maar als die bij mij aan boord zijn stap ik uit de stoel en ga ik naar mn bed want ze kunnen varen als de beste alleen kunnen ze niet goed leren en dat vind ik heel jammer. maar om je vaartijd met 3 jaar te verkorten vind ik geen doed idee in 1 jaar leer je niet genoeg om zelfstandig te kunnen varen het is geen auto die je ff overal parkeerd als ze het toch naar 1 jaar terug schroeven dan moeten ze de jongens die dan een vaarbewijs krijgen een beperkte versie geven dat ze naar mijn mening alleen schipper zijn op een schip waar een 2e schipper met voldoende ervaring en vaartijd aan boord zit dan kunnen ze in moeilijke situaties altijd nog advies krijgen, als ze dan bijv 2 jaar onder toezicht gevaren hebben kun je ze dan een voledig vaarbewijs geven mij lijkt dat een beter plan dan in een keer alles naar 1 jaar terug schroeven anders ben ik bang dat je het uitschot van de maatschappij in de binnenvaart pompt omdat ze geen diploma nodig hebben voor de opleiding en ok nog eens heel snel en makkelijk schipper of eigen ondernemer worden en dat lijkt me nou niet een visite kaartje voor de binnenvaart, kijk ik wil niet discrimineren maar ik ken een jongen die thuis moeilijk te handhaven was en niet wou leren nou dan ga ik de binnenvaart maar in heb ik geen diplomas nodig en ben ik thuis weg maar als ik die in een stuurstoel zet na 2 jaar kan die nog met fatsoen niet varen en dat vind ik jammer!

    Geplaatst door: Contentus op
  • jajaja iedreen kan toch varen waarom idd 4jaar vaartijd

    Geplaatst door: de waardt op
  • Ja geweldig idee, nu heb je al jongens/meiden aan boord die alle diploma,s hebben maar de balle verstand hebben van hoe of wat.
    geef iedereen die wil starten stempel matroos, vervolgens 1 of 2 jaar dan ben je stuurman en wie echt wil is na 4 jaar schipper, als je dus vroeg begint ben je 21 en schipper, aan de wal studeren ze ook vele jaren voor de beste papieren.

    Geplaatst door: Jantje op
  • en wij maar vier jaar ploeteren schaffen ze straks ook het rijnpatent af heb je helemaal voor niks zitten leren

    Geplaatst door: naamloos op
  • ik vind het wel een goed idee om van 4 jaar naar 1jaar jullie kunnen wel zeggen dat je in jaar tijd geen ervaring opdoet het is toch het zelfde als auto rijlessen als je rijbewijs heb dan leer je toch pas auto rijden je kunt ook een in plaats van 4 naar 2 jaar dat moet toch voldoende zijn

    Geplaatst door: jan willem op
  • wij hebben een matroos aan boord, 18 jaar en hij heeft echt feeling voor het varen, maar voor hij nu klaar is duurt het jaren om aan de vaartijd te komen, voor zulke jongens zou er iets moeten komen dat de vaartijd anders wordt ingedeelt. maar er zijn er ook bij die met alle vaartijd bij elkaar nooit enig inzicht krijgen, en als zulke mensen na 1 jaar vaartijd hun papiertje krijgen is het volgens mij niet verstandig. daarbij komt als je nu eens met prachtig mooi weer , windstil je praktijk examen moet doen en je slaagd, wil dit dan ook zeggen dat je weet hoe je met windkracht 7 a 8 met de wind in de zij je schip ook in bedwang kan houden ?? en zo zijn er toch wel wat voorbeelden te noemen

    Geplaatst door: p. op
  • Personeel kán na 1 jaar niet voldoende gekwalificeerd zijn.Van dat jaar is men een half jaar aan boord en van dát halve jaar lig je een kwart te wachten/laden/lossen/slapen.Blijf 3mnd over…onmogelijk om in die tijd voldoende inzicht te verwerven.

    Geplaatst door: Rianne op
  • gewoon alle patenten vaarbewijzen,,,, afschaffen, matrozen vervangen door filipijnen ,,,
    dan komt het van zelf goed,,,,
    met de binnenvaart,,,

    stelletje sukkels

    Geplaatst door: marco op
  • Ik denk dat vaarbevoegdheid/schipper t probleem niet echt is voor instromers, maar meer de vaartijd van deksmannen , matrozen en stuurmannen.
    Tis toch van de zotte dat jongens die willen varen 4 jaar naar school of jaren vaartijd nodig hebben om volmatroos te worden.Dat alleen voor dekwassen verven, vast maken wrijfhout vastmaken of zoiets. Iemand die een beetje inzicht heeft kan wat mij betreft al na een paar maanden als matroos functioneren. En dan komt die instroom in de binnenvaart vanzeelf wel.

    Geplaatst door: Theo op
  • ze kunnen beter de vaardagen voor de functie van matroos en stuurman in het boekje verminderen en als de intresse van de stuurman er is kan hij altijd nog voor schipper opgeleid worden anders komen er schippers op het water die goed kunnen leren en een gevaar in de praktijk zijn want met wind en stroming varen leer je niet uit een boekje ik hoop dat ze een goeie keus maken anders gaan en nog veel ongelukken gebeuren .

    Geplaatst door: Luc op
  • He j goudswaard,
    Uw opmerking is dus onjuist.
    Als ik op de rijn wil varen heb ik nog steeds een rijnpatent nodig das heel wat anders dan een vaarbevoegheid voor de binnenvaart.

    Geplaatst door: joost op
  • die draagvleugelboten tussen ijmuiden en Amsterdam is daar toevallig die snelcursus varen van start gegaan

    Geplaatst door: rene w op
  • Vaarbevoegdheid lijkt me niet zo handig.
    Maar het behalen van volmatroos zonder scholing op de rijn duurt 5 jaar!
    Terwijl Tsjechië personeel bij ons aan boord komen met matroos in de boekje
    Die nog geen meter gevaren hebben.
    En in nederland de opleidingen mogen ook wel eens wat beter worden. boeken stammen uit me opa’s tijd.

    Geplaatst door: steenbergen op
  • Goede zaak!! 4 jaar is voor vele personen een drempel om de binnenvaart in te gaan c.q. een switch te maken qua loopbaan.

    Geplaatst door: Hans de Korte op
  • onmogelijk om voldoende ervaring te hebben. In het donker met 4 meter in Caub door het gebergte te daal om maar iets te noemen te gek voor woorden

    Geplaatst door: J.Goudswaard op
  • We hebben nu al genoeg onbenullen rondvaren, dus het zal er wel beter op worden.In de zeevaart is het niveau ook aardig achteruitggegaan de laatste jaren.Dus niet doen, beter te weinig personeel als personeel wat niet weet wat ze doet.

    Geplaatst door: Gerrit op
  • Ik vind het wel goed kijk net zoals ik kom uit de zeevaart al waar ik als geruime tijd als 1ste stuurman vaar en nu zou ik naar de binnenvaart gaan en moet ik weer onderaan beginnen ik denk echt dat dit een goed voorstel. Maar zoals hierboven ook gezegd ik denk wel dat ze dan naar je achtergrond moeten kijken

    Geplaatst door: Manuel op
  • met 1 jaar vaartijd kan men toch nog niet beschikken over de kennis die je nodig heb om veilig met een schip te varen er gebeuren de laadste tijd al zoveel ongelukken

    Geplaatst door: schippertje op
  • Of er moet een functie van gezagvoerder o.i.d. bijkomen, waarvoor dan weer meer vaartijd nodig is???

    Geplaatst door: H Lenten op
  • In mijn ogen toch wel weer een devaluatie van een vak..
    Varen onder ideale omstandigheden is wellicht snel genoeg aan te leren.. maar de ervaring die nodig is in het managen van een schip?? (onderhoud enz..)

    Geplaatst door: H Lenten op
  • eindelijk s een verstandig voorstel om in de toekomst aan genoeg schippers of ondenemers te voldoen ander hebben we straks alleen tchechise of fillipijnse schippers

    Geplaatst door: w.kleine op

Reageer

Praktijkopleiding schipper kan naar één jaar | Schuttevaer.nl

Praktijkopleiding schipper kan naar één jaar

Vanuit de vaart is verdeeld gereageerd op het voorstel van de binnenvaartorganisaties de opleidingstijd voor schippers aanzienlijk te bekorten. Idee is de vaartijd die nodig is om vaarbevoegdheid te krijgen met drie jaar te beperken tot één jaar. Daarnaast moet er een praktijkexamen komen en mogen nieuwkomers alleen varen op het type schip waarop ze examen hebben gedaan.

Volgens Kantoor Binnenvaart, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Koninklijke Schuttevaer kan de vaartijd zowel vanuit de praktijk gezien als op grond van Europese regels terug naar één jaar. Het zou goed zijn voor de aanwas van nieuwe schippers. Staatssecretaris Huizinga zegt open te staan voor de argumenten van de organisaties. Frankrijk past de regeling al langer toe.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (32)

  • ik word helemaal gek!
    ik heb heel veel vaardagen gemaakt als vakantiewerker en als stagiaire met het idee dat ik dan vaarbevoegdheid kan aanvragen voor matroos…. goddamn, was ik vandaag bij kiwa register krijg ik godver******** te horen dat mijn vaardagen niet tellen want ik moet in mn monsterboekje ook als matroos ingeschreven staan…. wat the f***. hoe kan je nou ingeschreven worden als o/s als je dat papiertje niet hebt? waarom zit het tegen?
    maandag ga ik weer aan boord op de D*t*h E*e*a*d en moet het helaas weer doen als vakantiewerker. WAAROM? vervolgens sta ik op Rijswijk cs en is er stroomstoring bij de ns. heb gewoon 2 uur in dat godvergeten dorp moeten wachten op de sprinter. het leven valt niet mee.
    WAAROM? excuseer mij voor mn ongepaste taalgebruik maar ik kan wel janken.
    nouja, voorlopig weer even genieten van het prachtige beroep dat ik gekozen heb. MAROFF RULES.

    Mvg Koen

    Geplaatst door: koen op
  • Ik ben ook bezig met de opleiding groot vaarbewijs omdat ik op een sleep/duwboot werk.
    1 jaar vaartijd vind ik een prima regel alleen echter vind ik wel dat je meer ervaring moet hebben dan die ene 1.
    Ik zit al vanaf mijn 9 de jaar op het water en heb 18 jaar op een scheepswerf gewerkt.
    Doe al 14 jaar aan skutjezeilen dus weet behoorlijk veel van hoe het op het water is en de regels daarbij.
    Verder vind ik het klingklare onzin dat er maar 180 vaardagen per jaar mogen worden geschreven.
    hoe zit het dan met die andere 185 dagen van een jaar ??? die kan ik dus overboord gooien.
    Het enige wat ik hier nog aan toe wil voegen is dat de waterpolitie ook wel eens goede opleidingen gaan volgen en dan vooral over het de rijnvaartverklaring dus heren uit den helder voordat u schepen aan gaat houden zorg er dan wel voor dat u de regels ook goed kent.

    Geplaatst door: Rene op
  • Beste allemaal

    Ik wil ook graag varen ik ben veel als deksman mee geweest met mijn schoonpa ik heb een goede baan aan de wal ik heb een god loon maar ik wil graag aan de rijs als ik morgen gebeld word zou ik zo weg willen mijn vrouw sta achter mij zij heeft alle papieren maar nog een zoon thuis zij zeg ga maar ik kom later is dat wat zij moet nog 4 jaar wachten zij zeg ga er sta in mijn boekje alleem maar deksman maar ik ken dat beest van haven tot gort ik kan er alles mee daar licht het niet aan ik zou zeggen het is een goede regeling ik teken er voor ik ben al een paar jaar aan de gang maar ik ben nu 47 goede baan zat geld maar op het schip is mijn leven he als ik dat papiertje kan halen kan ik het op het schip van mijn schoon pa veder doen he dan weet ik waar voor ik die kwarst in mijn haden heb gehad, ja en ik weet het is alleen maar verven en vastlegen en het laden van het schip daar ben je bij als het je intrezeerd kan je dat maar ik wil graag dat papiertje voor dat schip meer heb ik niet nodig je moet zo zie wat gebeurt er als mijn schoon pa ziek word dan moet hij aan de kant dus geen inkomen maar als ik hem heb kunnen we veder kan hij uitzieken aanbord die gaat er toch niet van af en ik kan veder dus dan verliesen we niets en mijn vrouw kan dan gerust haar werk doen haar tijd komt wel dus zodra het klaar is wil ik de eerste zijn ben ik gelijk weg en dat nog op mijn 47 jaar kan ik nog 30 jaar mee dat weet ik wel zo dat ben ik ff kwijt ik heb nu 10 man onder mij lopen maar dat geef ik graag op hoor dus kom maar af met dat papiertje

    Mvrg Bart

    Geplaatst door: Bart op
  • Persoonlijk vind ik het een prima voorstel om de vaartijd te verkorten tot 1jaar. Er zijn immers schippers die al jaar en dag varen en er nog niets van bakken! dus tijd om jongeren te laten bewijzen dat zij wel op korte tijd kunnen varen zoals het hoort maar bovenal met personeel kunnen omgaan want dat is immers het grote probleem op vandaag! Tegenstanders van dit voorstel zijn volgens mij bang te moeten toegeven dat anderen er veel minder lang over gedaan hebben dan zijzelf om alles aan te leren en tot een goed eind te brengen! Dus schippers oogkleppen af en sta wat meer open voor vernieuwing.

    Geplaatst door: kristof op
  • nog even wachten er komt weer genoeg personeel vrij de komende tijd .
    en na de crisis zien we wel wat er nog over is aan varende schepen

    Geplaatst door: robert op
  • Heel complexe materie, je hebt met mensen van doen met verschillende motivatie en interesses.
    Zo heb je mensen die de sprong wagen hun baan aan de wal op te zeggen en een nieuwe loopbaan te starten in de binnenvaart, deze mensen zijn vaak al wat ouder en hebben deze keuze weloverwogen gemaakt en zijn dus ook zeer gemotiveerd, maar worden vaak geremd in hun keuze om te gaan varen vanwege de vaartijd die opgedaan moet worden om uberhaubt iets te betekenen aan boord laat staan te verdienen.

    Het lijkt mij verstandig ook een leeftijdsgrens toe te passen op dit soort voorstellen, het systeem zoals het nu is kun je handhaven tot de leeftijd van 21 of 23 jaar daarboven kun je voorstellen dat bv. Zij-instromers met nautische ervaring kunnen beginnen als matroos in de binnenvaart complete vaargebied, en dan kun je overwegen NA een jaar vaartijd het tweede jaar een opleiding te starten voor het vaarbewijs ( stuurman) alle binnenwateren.

    Tot de leeftijd van 21jaar blijft het vaak aanrommelen, er zijn hele goeie gasten bij maar het leren blijft een groot probleem zo is mijn ervaring, aan boord gaat het nog wel maar thuis draait het vaak uit op weinig tot niets.

    Daar komt bij dat niet een rederij, eigenaar of schipper een persoon die een jaar zijn vaarbevoegdheid heeft gehaald zelfstandig met een schip van wat voor afmeting of soort dan ook zelfstandig laat varen zonder verantwoorde toezicht.

    Ook dit is misschien wel een sterk punt om onder de aandacht te brengen dat als een
    rederij, eigenaar of schipper willens en wetens een persoon die absoluut niet comptabele is om een schip te besturen of te runnen verantwoordelijk te houden voor schade veroorzaakt wordt.

    Het huidige systeem van vaartijd behalen mag ook wel op de schop, wat meer de zeevaartkant op gewoon het aantal vaardagen wat je moet halen tijd speelt daarin geen rol, zit je 200 dagen per jaar aan boord dan zijn dit 200 vaardagen en geen 180 zoals nu het geval is

    Complex blijft het en zal het wel blijven ook, mijn mening is tot 21 jaar huidige systeem handhaven daarboven ivm. Positieve instroom beginnen als matroos.
    Ik ben van mening dat ook de rederij, eigenaar of schipper zelf heel goed kan beoordelen of iemand met AL zijn papieren en eventueel 10 jaar vaartijd ook daadwerkelijk kan varen en de zaak kan runnen, ook dit kun je niet indekken met nog meer diploma s en papieren (management, gezagsvoerder etc etc) .

    Geplaatst door: A de Jong op
  • Het blijft altijd weer bijzonder om de verschillende reacties te lezen.
    Op dit moment is het zo dat we twee verschillende mogelijkheden hebben om aan onze papieren te komen. De eerste is via het reguliere onderwijs. De tweede is via een theorie examen bij het CCV en het overleggen van een bewijs dat je vier jaar aan boord van een schip hebt meegevaren.
    Nergens kan gecontroleerd worden wat je die vier jaar aan boord van dat schip dan wel gedaan hebt. Maar op grond van aanwezigheid en het vermoeden dat je in die tijd de gelegenheid hebt gehad in alle omstandigheden te mogen varen onder leiding van de schippper is voldoende om een vaarbevoegdheid te verkrijgen en de volgende dag als verantwoordelijk schippper te gaan varen.

    Nee, vaartijd geeft geen enkele garantie over de competenties die in die tijd zijn opgedaan. Dus de vaartijd voor zij-instromers terug brengen naar een jaar met daaraan verbonden een praktijkexamen wel of niet in combinatie met een simulator verhoogt de kwaliteit aanzienlijk.
    Ik hoop dat we snel de mogelijkheden van een praktijkexamen kunnen gaan uitwerken en testen.
    Graag start ik de discussie weer als de eerste zij-instromer met een versnelde opleidng en daaraan gekoppeld een praktijkexamen de binnenvaart instroomt.

    Geplaatst door: han van roozendaal op
  • Vaar zelf al 22 jaar met personeel,opper al jaren dat de vaartijd voor volmatroos omlaag moet anders is de instroom te klein, dus naar mijn mening zit het probleem niet in de hoogste rang maar in de laagste rang.
    3 maanden op een kof schip of vergelijkbaar praktijk op doen examen afleggen en varen als volmatroos en functie deksman, matroos en andere overbodige functies afschaffen wel verplicht naar school voor de broodnodige theorie.
    bijv 2 maanden varen 2 weken naar school ( in de baas ze tijd ) dit moet natuurlijk wel internationaal.
    Heb het idee dat men in straatsburg niet begrijpt dat we tegenwoordig boegstralen hebben en trossen en geen staaldraden meer, als ik in het vaartijdenboek kijk denk ik dat men nog denkt dat we met sleepschepen varen.
    Het is toch ook te gek dat je als schipper niet zelf kan oordelen of iemand geschikt is,
    als je een scheepswerf heb beslis jij wie je aanneemt en of deze persoon voor jou bedrijf geschikt is.

    Geplaatst door: hagens op
  • Dit lijkt me en goed voorstel, alleen mogen van mij wel een aantal dingen aan toegevoegd worden:
    1. Een schipper met 1 jaar vaartid, moet worden bijgestaan door een ‘Volledige’ schipper.(Sorry voor de kempenaar schippers)
    2. Zo’n Vaarbewijs moet ook geldig zijn in andere landen.
    3. Enne…. geeft zo’n vaarbewijs ook de mogelijkheid voor toegang tot Rijnpatent examens?
    Een voorstel is leuk, maar voordat dit voorstel door alle kamers van Den Haag is geaccepteerd, zullen vele toekomstige schippers al aan de 4jaartijds eis voldoen.
    Kom op Den Haag!!!!!
    Goed voorstel

    Geplaatst door: W. Buil op
  • Inderdaad schaf de 4 jaar vaartijd maar af voor schipper en schaf dan maar gelijk de rest van de papieren af.
    Schaf maar een goeie overlijdensverzekering aan daar heb je meer aan dan.
    Ben met meerdere eens dat vaartijd voor matrozen beter naar beneden kan dan neem je al een groot struikelblok weg plus dat de veiligheid dan niet in het geding komt naar mijn mening.
    Maar gaan ze dit wel doorzetten dan stop ik met varen en begin een werf. Ik zie al gouden bergen.
    Is allemaal van de zotte van een stel bureau gasten die denken verstand te hebben van de praktijk.
    Je heb nu al af en toe kamikaze acties van gasten en zal er dan zeker niet beter op worden.
    Maar ja ze doen maar allemaal ik ga alvast een locatie zoeken.

    Geplaatst door: Dirk op
  • misschien kunnen ze de vaartijd voor matroos verkorten, maar om na 1 jaar een vaarbevoegdheid te krijgen slaat echt nergens op.ze zijn nou toch wel een klein beetje gek aant worden. misschien kunnen ze beter eens naar de beloningen kijken, dan komt de motivatie voor de meeste jongens vanzelf.

    Geplaatst door: hsp op
  • Ik ben op zich wel voor stander van een praktijk examen wat ik ken jongens die niet zo goed kunnen leren en zakken voor hun schipper maar als die bij mij aan boord zijn stap ik uit de stoel en ga ik naar mn bed want ze kunnen varen als de beste alleen kunnen ze niet goed leren en dat vind ik heel jammer. maar om je vaartijd met 3 jaar te verkorten vind ik geen doed idee in 1 jaar leer je niet genoeg om zelfstandig te kunnen varen het is geen auto die je ff overal parkeerd als ze het toch naar 1 jaar terug schroeven dan moeten ze de jongens die dan een vaarbewijs krijgen een beperkte versie geven dat ze naar mijn mening alleen schipper zijn op een schip waar een 2e schipper met voldoende ervaring en vaartijd aan boord zit dan kunnen ze in moeilijke situaties altijd nog advies krijgen, als ze dan bijv 2 jaar onder toezicht gevaren hebben kun je ze dan een voledig vaarbewijs geven mij lijkt dat een beter plan dan in een keer alles naar 1 jaar terug schroeven anders ben ik bang dat je het uitschot van de maatschappij in de binnenvaart pompt omdat ze geen diploma nodig hebben voor de opleiding en ok nog eens heel snel en makkelijk schipper of eigen ondernemer worden en dat lijkt me nou niet een visite kaartje voor de binnenvaart, kijk ik wil niet discrimineren maar ik ken een jongen die thuis moeilijk te handhaven was en niet wou leren nou dan ga ik de binnenvaart maar in heb ik geen diplomas nodig en ben ik thuis weg maar als ik die in een stuurstoel zet na 2 jaar kan die nog met fatsoen niet varen en dat vind ik jammer!

    Geplaatst door: Contentus op
  • jajaja iedreen kan toch varen waarom idd 4jaar vaartijd

    Geplaatst door: de waardt op
  • Ja geweldig idee, nu heb je al jongens/meiden aan boord die alle diploma,s hebben maar de balle verstand hebben van hoe of wat.
    geef iedereen die wil starten stempel matroos, vervolgens 1 of 2 jaar dan ben je stuurman en wie echt wil is na 4 jaar schipper, als je dus vroeg begint ben je 21 en schipper, aan de wal studeren ze ook vele jaren voor de beste papieren.

    Geplaatst door: Jantje op
  • en wij maar vier jaar ploeteren schaffen ze straks ook het rijnpatent af heb je helemaal voor niks zitten leren

    Geplaatst door: naamloos op
  • ik vind het wel een goed idee om van 4 jaar naar 1jaar jullie kunnen wel zeggen dat je in jaar tijd geen ervaring opdoet het is toch het zelfde als auto rijlessen als je rijbewijs heb dan leer je toch pas auto rijden je kunt ook een in plaats van 4 naar 2 jaar dat moet toch voldoende zijn

    Geplaatst door: jan willem op
  • wij hebben een matroos aan boord, 18 jaar en hij heeft echt feeling voor het varen, maar voor hij nu klaar is duurt het jaren om aan de vaartijd te komen, voor zulke jongens zou er iets moeten komen dat de vaartijd anders wordt ingedeelt. maar er zijn er ook bij die met alle vaartijd bij elkaar nooit enig inzicht krijgen, en als zulke mensen na 1 jaar vaartijd hun papiertje krijgen is het volgens mij niet verstandig. daarbij komt als je nu eens met prachtig mooi weer , windstil je praktijk examen moet doen en je slaagd, wil dit dan ook zeggen dat je weet hoe je met windkracht 7 a 8 met de wind in de zij je schip ook in bedwang kan houden ?? en zo zijn er toch wel wat voorbeelden te noemen

    Geplaatst door: p. op
  • Personeel kán na 1 jaar niet voldoende gekwalificeerd zijn.Van dat jaar is men een half jaar aan boord en van dát halve jaar lig je een kwart te wachten/laden/lossen/slapen.Blijf 3mnd over…onmogelijk om in die tijd voldoende inzicht te verwerven.

    Geplaatst door: Rianne op
  • gewoon alle patenten vaarbewijzen,,,, afschaffen, matrozen vervangen door filipijnen ,,,
    dan komt het van zelf goed,,,,
    met de binnenvaart,,,

    stelletje sukkels

    Geplaatst door: marco op
  • Ik denk dat vaarbevoegdheid/schipper t probleem niet echt is voor instromers, maar meer de vaartijd van deksmannen , matrozen en stuurmannen.
    Tis toch van de zotte dat jongens die willen varen 4 jaar naar school of jaren vaartijd nodig hebben om volmatroos te worden.Dat alleen voor dekwassen verven, vast maken wrijfhout vastmaken of zoiets. Iemand die een beetje inzicht heeft kan wat mij betreft al na een paar maanden als matroos functioneren. En dan komt die instroom in de binnenvaart vanzeelf wel.

    Geplaatst door: Theo op
  • ze kunnen beter de vaardagen voor de functie van matroos en stuurman in het boekje verminderen en als de intresse van de stuurman er is kan hij altijd nog voor schipper opgeleid worden anders komen er schippers op het water die goed kunnen leren en een gevaar in de praktijk zijn want met wind en stroming varen leer je niet uit een boekje ik hoop dat ze een goeie keus maken anders gaan en nog veel ongelukken gebeuren .

    Geplaatst door: Luc op
  • He j goudswaard,
    Uw opmerking is dus onjuist.
    Als ik op de rijn wil varen heb ik nog steeds een rijnpatent nodig das heel wat anders dan een vaarbevoegheid voor de binnenvaart.

    Geplaatst door: joost op
  • die draagvleugelboten tussen ijmuiden en Amsterdam is daar toevallig die snelcursus varen van start gegaan

    Geplaatst door: rene w op
  • Vaarbevoegdheid lijkt me niet zo handig.
    Maar het behalen van volmatroos zonder scholing op de rijn duurt 5 jaar!
    Terwijl Tsjechië personeel bij ons aan boord komen met matroos in de boekje
    Die nog geen meter gevaren hebben.
    En in nederland de opleidingen mogen ook wel eens wat beter worden. boeken stammen uit me opa’s tijd.

    Geplaatst door: steenbergen op
  • Goede zaak!! 4 jaar is voor vele personen een drempel om de binnenvaart in te gaan c.q. een switch te maken qua loopbaan.

    Geplaatst door: Hans de Korte op
  • onmogelijk om voldoende ervaring te hebben. In het donker met 4 meter in Caub door het gebergte te daal om maar iets te noemen te gek voor woorden

    Geplaatst door: J.Goudswaard op
  • We hebben nu al genoeg onbenullen rondvaren, dus het zal er wel beter op worden.In de zeevaart is het niveau ook aardig achteruitggegaan de laatste jaren.Dus niet doen, beter te weinig personeel als personeel wat niet weet wat ze doet.

    Geplaatst door: Gerrit op
  • Ik vind het wel goed kijk net zoals ik kom uit de zeevaart al waar ik als geruime tijd als 1ste stuurman vaar en nu zou ik naar de binnenvaart gaan en moet ik weer onderaan beginnen ik denk echt dat dit een goed voorstel. Maar zoals hierboven ook gezegd ik denk wel dat ze dan naar je achtergrond moeten kijken

    Geplaatst door: Manuel op
  • met 1 jaar vaartijd kan men toch nog niet beschikken over de kennis die je nodig heb om veilig met een schip te varen er gebeuren de laadste tijd al zoveel ongelukken

    Geplaatst door: schippertje op
  • Of er moet een functie van gezagvoerder o.i.d. bijkomen, waarvoor dan weer meer vaartijd nodig is???

    Geplaatst door: H Lenten op
  • In mijn ogen toch wel weer een devaluatie van een vak..
    Varen onder ideale omstandigheden is wellicht snel genoeg aan te leren.. maar de ervaring die nodig is in het managen van een schip?? (onderhoud enz..)

    Geplaatst door: H Lenten op
  • eindelijk s een verstandig voorstel om in de toekomst aan genoeg schippers of ondenemers te voldoen ander hebben we straks alleen tchechise of fillipijnse schippers

    Geplaatst door: w.kleine op

Reageer