LIVEX: Honderden passagiers geëvacueerd van ferry (video)

Helikopters, schepen, reddingboten en voertuigen: alles kwam samen tijdens de LIVEX. Tijdens deze grootschalige massa-evacuatieoefening werd de ferry Pride of Hull geëvacueerd. Die was daarvoor speciaal naar de Tweede Maasvlakte (Rotterdam) gevaren. Honderden figuranten werkten mee aan de oefening. Vanuit de Kustwacht werd de evacuatie op het water gecoördineerd. Daarbij werd nauw samengewerkt met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond die de evacués aan land opving.

Veel figuranten hebben zich opgegeven voor de bijzondere oefening. (Foto LIVEX)
Hoek van Holland, 25 mei 2019. Aan boord van Zr.Ms. Luymes ondertekenen de Minister van Defensie en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de 'Regeling Organisatie Kustwacht Nederland', de vervanger van het huidige instellingsbesluit Kustwacht. Daarna wordt gekeken naar de LIVEX, een massa-evacuatieoefening van de Kustwacht met verschillende eenheden. Ook deelname van een NH90-helikopter en 35 mariniers die gehoist worden.

Waar de betrokken (crisis)organisaties regelmatig zelfstandig hun eigen deel oefenen, werd nu de complete samenwerking getraind. Communicatie, afstemming en procedures: daar kwam het tijdens de LIVEX op aan. ‘Als Hoofd Oefenleider ben ik zeer tevreden over de inzet van de eenheden en opeenvolging van de processen’, zei Edwin van der Pol na afloop. ‘Ik denk dat we hebben laten zien dat we door een goede samenwerking in staat zijn om een grote hoeveelheid personen te evacueren vanaf zee. Waarbij ik ook na vandaag erop blijf hameren dat we continu blijven trainen en elkaar blijven opzoeken. Het kennen van de procedures en de personen is cruciaal voor een massa-evacuatie.’

Drie ministers keken toe

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwden daarna de hulpverlening op het land in de Berghaven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening, Defensie is de beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land.

Kustwacht

Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineerde de evacuatie op het water. Aan de wal werd die taak uitgevoerd door een Commando Plaats Incident en een Regionaal Operationeel Team van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast deden onder andere Defensie, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), het Havenbedrijf Rotterdam en het Rode Kruis mee aan de oefening.

De KNRM nam deel met zes reddingboten en 40 vrijwillige redders. De gezamenlijke gereddencapaciteit van de reddingboten bedraagt 510 personen per vaartocht, wat wil zeggen dat met volledig gevulde reddingboten de passagiers in één keer gered zouden zijn. In werkelijkheid zijn de geredden in kleine groepen gered uit reddingvlotten en sloepen van de veerboot zelf en daarna vervoerd naar de Berghaven. Circa 50 evacuées zijn met helikopters vervoerd. Alle ‘slachtoffers’ werden overgebracht naar de Berghaven in Hoek van Holland.

Voor het uitvoeren van Search and Rescue (SAR-taken) is de KNRM de belangrijkste partner van de Kustwacht. In 2018 kwam de KNRM meer dan 2.500 keer in actie voor reddingen en hulpverleningen op de Noordzee en het ruime binnenwater. Grootschalige evacuaties zijn zeldzaam. De laatste omvangrijke evacuatie vond plaats op het IJsselmeer, toen 36 opvarenden van een zinkende klipper werden geëvacueerd.

Figuranten

‘Veel figuranten hebben zich opgegeven voor deze bijzondere oefening. Ze hebben ervaren hoe het is om een tijd op het water te blijven in bijvoorbeeld een vlot. Mijn waardering en dank gaat dan ook uit naar al deze mensen die hun zaterdag hiervoor hebben opgegeven! Zonder deze grote hoeveelheid mensen zou de oefening niet realistisch zijn geweest’, aldus oefenleider Van der Pol na afloop.

LIVEX: Honderden passagiers geëvacueerd van ferry (video) | Schuttevaer.nl

LIVEX: Honderden passagiers geëvacueerd van ferry (video)

Helikopters, schepen, reddingboten en voertuigen: alles kwam samen tijdens de LIVEX. Tijdens deze grootschalige massa-evacuatieoefening werd de ferry Pride of Hull geëvacueerd. Die was daarvoor speciaal naar de Tweede Maasvlakte (Rotterdam) gevaren. Honderden figuranten werkten mee aan de oefening. Vanuit de Kustwacht werd de evacuatie op het water gecoördineerd. Daarbij werd nauw samengewerkt met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond die de evacués aan land opving.

Veel figuranten hebben zich opgegeven voor de bijzondere oefening. (Foto LIVEX)
Hoek van Holland, 25 mei 2019. Aan boord van Zr.Ms. Luymes ondertekenen de Minister van Defensie en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de 'Regeling Organisatie Kustwacht Nederland', de vervanger van het huidige instellingsbesluit Kustwacht. Daarna wordt gekeken naar de LIVEX, een massa-evacuatieoefening van de Kustwacht met verschillende eenheden. Ook deelname van een NH90-helikopter en 35 mariniers die gehoist worden.

Waar de betrokken (crisis)organisaties regelmatig zelfstandig hun eigen deel oefenen, werd nu de complete samenwerking getraind. Communicatie, afstemming en procedures: daar kwam het tijdens de LIVEX op aan. ‘Als Hoofd Oefenleider ben ik zeer tevreden over de inzet van de eenheden en opeenvolging van de processen’, zei Edwin van der Pol na afloop. ‘Ik denk dat we hebben laten zien dat we door een goede samenwerking in staat zijn om een grote hoeveelheid personen te evacueren vanaf zee. Waarbij ik ook na vandaag erop blijf hameren dat we continu blijven trainen en elkaar blijven opzoeken. Het kennen van de procedures en de personen is cruciaal voor een massa-evacuatie.’

Drie ministers keken toe

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwden daarna de hulpverlening op het land in de Berghaven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening, Defensie is de beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land.

Kustwacht

Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineerde de evacuatie op het water. Aan de wal werd die taak uitgevoerd door een Commando Plaats Incident en een Regionaal Operationeel Team van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast deden onder andere Defensie, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), het Havenbedrijf Rotterdam en het Rode Kruis mee aan de oefening.

De KNRM nam deel met zes reddingboten en 40 vrijwillige redders. De gezamenlijke gereddencapaciteit van de reddingboten bedraagt 510 personen per vaartocht, wat wil zeggen dat met volledig gevulde reddingboten de passagiers in één keer gered zouden zijn. In werkelijkheid zijn de geredden in kleine groepen gered uit reddingvlotten en sloepen van de veerboot zelf en daarna vervoerd naar de Berghaven. Circa 50 evacuées zijn met helikopters vervoerd. Alle ‘slachtoffers’ werden overgebracht naar de Berghaven in Hoek van Holland.

Voor het uitvoeren van Search and Rescue (SAR-taken) is de KNRM de belangrijkste partner van de Kustwacht. In 2018 kwam de KNRM meer dan 2.500 keer in actie voor reddingen en hulpverleningen op de Noordzee en het ruime binnenwater. Grootschalige evacuaties zijn zeldzaam. De laatste omvangrijke evacuatie vond plaats op het IJsselmeer, toen 36 opvarenden van een zinkende klipper werden geëvacueerd.

Figuranten

‘Veel figuranten hebben zich opgegeven voor deze bijzondere oefening. Ze hebben ervaren hoe het is om een tijd op het water te blijven in bijvoorbeeld een vlot. Mijn waardering en dank gaat dan ook uit naar al deze mensen die hun zaterdag hiervoor hebben opgegeven! Zonder deze grote hoeveelheid mensen zou de oefening niet realistisch zijn geweest’, aldus oefenleider Van der Pol na afloop.