Acta Marine moet uitzendkrachten toelaten tot Ondernemingsraad

Offshore-dienstverlener Acta Marine moet uitzendkrachten die tenminste 24 maanden voor het bedrijf werkzaam zijn toelaten tot de verkiezingen voor de ondernemingsraad. Dat heeft de kantonrechter in Alkmaar bepaald in een kort geding dat was aangespannen door nautische vakbond Nautilus International in Rotterdam.

Walk-to-work schip Acta Auriga. (Foto Acta Marine)
Walk-to-work schip Acta Auriga. (Foto Acta Marine)

Nautilus maakte bij de rechter bezwaar tegen uitsluiting bij de OR-verkiezingen van de uitzendkrachten op de schepen van Acta Marine. Het gaat om de bemanningen van de Workboats & Crew Transfer Vessels (CTV’s) met 32 werkschepen, aangestuurd vanuit Den Helder en drie ‘Walk-to-Work’ hotelschepen, aangestuurd vanuit Rotterdam. Voor het hele bedrijf was Acta Marine bezig een nieuwe ondernemingsraad van zeven leden in te stellen. Bij het bedrijf werken ruim 100 mensen. Behalve de genoemde divisies met respectievelijk drie en twee leden, zou daarin ook het walpersoneel met twee leden vertegenwoordigd zijn. De verkiezingen waren gepland voor 1 november.

Arbeidsovereenkomst

Acta Marine had in het Voorlopig Reglement Ondernemingsraad de bepaling opgenomen dat uitzendkrachten niet mogen meedoen met de OR-verkiezingen. Ze kunnen zich niet verkiesbaar stellen en hebben ook geen stemrecht, staat in het reglement. ‘Om deze personen te vertegenwoordigen zal de OR een voorziening treffen.’ Kiesgerechtigd en verkiesbaar zijn alleen medewerkers ‘met een rechtstreekse arbeidsovereenkomst met de onderneming’.

Aanpassen

Nadat overleg op niets was uitgelopen stapte Nautilus naar de rechter en voerde aan dat de bepaling over het uitsluiten van uitzendkrachten die langer dan 24 maanden voor een bedrijf werken in strijd is met de Wet op de Ondernemingsraden. Daarin is bepaald dat uitzendkrachten na 24 maanden hetzelfde worden behandeld als vaste krachten. De rechter is het daarmee eens, blijkt uit de uitspraak, die deze week gepubliceerd is. Acta Marine moet de OR-verkiezing uitstellen en het reglement aanpassen.

Hoger beroep

Nautilus had ook gevraagd om geanonimiseerde lijsten van werknemers, uitgesplitst in vaste en uitzendkrachten bij de divisies. Ook dat verzoek wees de rechter toe. Acta Marine moet de vakbond verder kopiëen van de verschillende model-uitzendcontracten geven, waarbij de persoonsgegevens en bedragen zijn afgelakt. Acta Marine heeft op de zitting beloofd zich aan de uitspraak te zullen houden. Daarom besloot de rechter geen dwangsom op te leggen. Het bedrijf kan nog wel in beroep gaan door het instellen van een bodemprocedure. Bij Acta Marine kon niemand op korte termijn uitsluitsel geven of dat wordt overwogen.

On speaking terms

Bondsbestuurder Charley Ramdas van Nautilus International zegt op dit moment weinig over de zaak kwijt te willen. ‘We proberen zoveel mogelijk on speaking terms te blijven met Acta Marine en willen werken aan een oplossing. Aan de andere kant willen we wel dat er snel verkiezingen komen. Nu is er momentum bij de leden. Als het lang gaat duren zou dat kunnen verdwijnen.’

Nautilus vermoedt dat ongeveer de helft van de naar schatting 120 zeevarenden op de werkboten rechtstreeks in dienst is bij Acta Marine. De andere helft wordt ingehuurd, waarvan een aanzienlijk deel al jaren voor Acta Marine werkt. Bij de walk-to-work hotelschepen zou slechts een derde rechtstreeks in dienst zijn en wordt tweederde ingeleend via Nederlandse en buitenlandse uitzendbureaus.

Lees ook:

Coastal Liberty van Acta Marine gaat op waterstof varen in Waddenzee

Nautilus in actie voor verbetering arbeidsomstandigheden passagiersvaart

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Acta Marine moet uitzendkrachten toelaten tot Ondernemingsraad | Schuttevaer.nl

Acta Marine moet uitzendkrachten toelaten tot Ondernemingsraad

Offshore-dienstverlener Acta Marine moet uitzendkrachten die tenminste 24 maanden voor het bedrijf werkzaam zijn toelaten tot de verkiezingen voor de ondernemingsraad. Dat heeft de kantonrechter in Alkmaar bepaald in een kort geding dat was aangespannen door nautische vakbond Nautilus International in Rotterdam.

Walk-to-work schip Acta Auriga. (Foto Acta Marine)
Walk-to-work schip Acta Auriga. (Foto Acta Marine)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer