Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

De gemeenteraad van Antwerpen besloot vrijdagavond 22 februari het Delwaidedok om te dopen in Bevrijdingsdok. De bordjes zullen officieel worden verhangen in september van dit jaar als Antwerpen de 75ste verjaardag viert van de bevrijding van de stad na de nazi-bezetting.

Antwerpen schrapt benaming Delwaidedok

Bij de bouw van het dok in 1981 werd het genoemd naar voormalig schepen (wethouder) Leo Delwaide die tevens oorlogsburgemeester was geweest. Maar in een recente studie ‘1942 het Jaar van de Stilte’ door Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, wordt aan de hand van archieven bewezen dat Delwaide in zijn functie van hoofd van de politie, de nazi-bezetter hand- en spandiensten bewees bij de vervolging en de razzia’s op joden in 1942. De meesten werden afgevoerd naar concentratiekampen en omgebracht. Slechts enkelen keerden levend terug.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok | Schuttevaer.nl

Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

De gemeenteraad van Antwerpen besloot vrijdagavond 22 februari het Delwaidedok om te dopen in Bevrijdingsdok. De bordjes zullen officieel worden verhangen in september van dit jaar als Antwerpen de 75ste verjaardag viert van de bevrijding van de stad na de nazi-bezetting.

Antwerpen schrapt benaming Delwaidedok

Bij de bouw van het dok in 1981 werd het genoemd naar voormalig schepen (wethouder) Leo Delwaide die tevens oorlogsburgemeester was geweest. Maar in een recente studie ‘1942 het Jaar van de Stilte’ door Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, wordt aan de hand van archieven bewezen dat Delwaide in zijn functie van hoofd van de politie, de nazi-bezetter hand- en spandiensten bewees bij de vervolging en de razzia’s op joden in 1942. De meesten werden afgevoerd naar concentratiekampen en omgebracht. Slechts enkelen keerden levend terug.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer