Havens Waddenzee moeilijk uit te breiden

De recreatievaart op de Waddenzee heeft de komende jaren meer ruimte nodig, maar de jachthavens kunnen niet verder uitbreiden. Dat bleek tijdens het symposium ‘Havens Waddenzee klaar voor de recreatievaart in de toekomst?’ in het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, dat bijgewoond werd door 175 belangstellenden.

Havens Waddenzee moeilijk uit te breiden

Dat de havens nog lang niet klaar zijn voor later, bleek evenzeer. Zelfs een splinternieuw ingerichte en uitgebreide haven van Vlieland (anderhalf keer zo groot geworden) is dat nog niet. Daar is voor tien miljoen euro geïnvesteerd in veiligheid en milieu, terwijl de capaciteit gelijk bleef, meldden burgemeester Baukje Galama en Dick Visser, voorzitter van het Vlielander jachthavenbestuur. De haven was en is nog steeds geschikt voor zo’n 300 recreatieschepen. En voor de charterschepen is niets veranderd, zo constateerde een charterschipper onder de 175 aanwezigen, waardoor deze schepen nog steeds meer dan ‘drie dik’ boord aan boord aangemeerd moeten worden. De vernieuwde haven van Vlieland zal 26 juni worden geopend, aldus Galama, die zei te verwachten dat binnen tien jaar nog eens honderd extra ligplaatsen nodig zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer