Weinig problemen in Sinterklaasstorm

De storm van donderdagmiddag 5 december en de daaropvolgende nacht heeft volgens de Kustwacht weinig problemen opgeleverd voor de zeevaart op de Noordzee.

Weinig problemen in Sinterklaasstorm
  • Alcedo verliest containers op Westerschelde

De kotter GO-20 liep bij Ouddorp in het Slijkgat aan de grond. Pogingen het schip afgelopen nacht vlot te krijgen mislukten. De bemanning wenste aan boord te blijven. Bij hoog water werd een nieuwe poging ondernomen en slaagde de reddingboot van Stellendam erin de kotter vlot te trekken. De GO-20 heeft een anker verloren en roerschade opgelopen. Ze is naar Stellendam gesleept en daar om 06.00 uur vanmorgen afgemeerd.

Het Turkse containerschip Burak Bayraktar meldde de Kustwacht even na middernacht dat het moeite had om boven Vlieland koers te houden, mede door onvoldoende motorvermogen. Een uur later ging het schip uit veiligheidsoverwegingen ten anker, vijf mijl west van Vlieland. Aan boord waren 17 opvarenden. Het schip was onderweg van Rotterdam naar Bremen met een lading containers. Het Kustwachtcentrum stuurde de sleepboot Ievoli Amaranth, die daar om 02.45 uur arriveerde. Om 06.10 uur meldde de Burak Bayraktar dat het anker het niet hield en riep de hulp in van de Ievoli Amaranth. Deze probeerde tevergeefs een sleepverbinding tot stand te brengen. Ook de te hulp geschoten sleepboot Hunter slaagde daar niet in. De Burak Bayraktar lag vrijdag in het begin van de middag volgens de Kustwacht stabiel in een positie op ongeveer 4,7 mijl west van de vuurtoren van Eierland-Texel.

Het RoRoschip Balticborg meldde de Kustwacht 6 december om 09.10 uur dat door het slechte weer boven Vlieland een aantal trailers aan dek waren gaan schuiven. De gezagvoerder draaide het schip met de kop in de wind en ging zelf de boel klaren. Hij gaf aan geen hulp nodig te hebben. Het schip bevond zich 13 zeemijl noordwest van Vlieland. Tegen het einde van de ochtend waren de problemen met de deklading opgelost en vervolgde het Wagenborgschip haar reis naar het Kielerkanaal.

Containers verloren

Het Belgische binnenvaartschip Alcedo (110 x 11,40 meter) heeft donderdagavond 5 december rond half acht op de Westerschelde vijf containers verloren. Het binnenvaartverkeer werd stilgelegd vanwege mogelijke aanvaringsrisico’s. De containers werden later op de avond tegen de dijk bij de Put van Terneuzen teruggevonden en daarna werd de stremming opgeheven. De Alcedo was onderweg van het Antwerpse Deurganckdok in de richting van Terneuzen. (MdV )

<iframe width="590" height="332" src="//www.youtube.com/embed/6DEcX7ip-dI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


NOS Journaal, donderdag 5 december 2013, 18:45

Texelse kade onder water, NOS Journaal – vrijdag 6 december 2013, 15:18 

Weinig problemen in Sinterklaasstorm | Schuttevaer.nl

Weinig problemen in Sinterklaasstorm

De storm van donderdagmiddag 5 december en de daaropvolgende nacht heeft volgens de Kustwacht weinig problemen opgeleverd voor de zeevaart op de Noordzee.

Weinig problemen in Sinterklaasstorm
  • Alcedo verliest containers op Westerschelde

De kotter GO-20 liep bij Ouddorp in het Slijkgat aan de grond. Pogingen het schip afgelopen nacht vlot te krijgen mislukten. De bemanning wenste aan boord te blijven. Bij hoog water werd een nieuwe poging ondernomen en slaagde de reddingboot van Stellendam erin de kotter vlot te trekken. De GO-20 heeft een anker verloren en roerschade opgelopen. Ze is naar Stellendam gesleept en daar om 06.00 uur vanmorgen afgemeerd.

Het Turkse containerschip Burak Bayraktar meldde de Kustwacht even na middernacht dat het moeite had om boven Vlieland koers te houden, mede door onvoldoende motorvermogen. Een uur later ging het schip uit veiligheidsoverwegingen ten anker, vijf mijl west van Vlieland. Aan boord waren 17 opvarenden. Het schip was onderweg van Rotterdam naar Bremen met een lading containers. Het Kustwachtcentrum stuurde de sleepboot Ievoli Amaranth, die daar om 02.45 uur arriveerde. Om 06.10 uur meldde de Burak Bayraktar dat het anker het niet hield en riep de hulp in van de Ievoli Amaranth. Deze probeerde tevergeefs een sleepverbinding tot stand te brengen. Ook de te hulp geschoten sleepboot Hunter slaagde daar niet in. De Burak Bayraktar lag vrijdag in het begin van de middag volgens de Kustwacht stabiel in een positie op ongeveer 4,7 mijl west van de vuurtoren van Eierland-Texel.

Het RoRoschip Balticborg meldde de Kustwacht 6 december om 09.10 uur dat door het slechte weer boven Vlieland een aantal trailers aan dek waren gaan schuiven. De gezagvoerder draaide het schip met de kop in de wind en ging zelf de boel klaren. Hij gaf aan geen hulp nodig te hebben. Het schip bevond zich 13 zeemijl noordwest van Vlieland. Tegen het einde van de ochtend waren de problemen met de deklading opgelost en vervolgde het Wagenborgschip haar reis naar het Kielerkanaal.

Containers verloren

Het Belgische binnenvaartschip Alcedo (110 x 11,40 meter) heeft donderdagavond 5 december rond half acht op de Westerschelde vijf containers verloren. Het binnenvaartverkeer werd stilgelegd vanwege mogelijke aanvaringsrisico’s. De containers werden later op de avond tegen de dijk bij de Put van Terneuzen teruggevonden en daarna werd de stremming opgeheven. De Alcedo was onderweg van het Antwerpse Deurganckdok in de richting van Terneuzen. (MdV )

<iframe width="590" height="332" src="//www.youtube.com/embed/6DEcX7ip-dI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


NOS Journaal, donderdag 5 december 2013, 18:45

Texelse kade onder water, NOS Journaal – vrijdag 6 december 2013, 15:18