Zeeleven heeft last van maritieme herrie

Scheepvaart en olieplatformen veroorzaken een akoestische chaos onder water.

Het gedreun van scheepsmotoren, geluiden van olieplatformen en militaire sonars vormen een bedreiging voor walvissen, dolfijnen en schildpadden die via geluidsgolven communiceren en voedsel zoeken. Dat rapporteert het International Fund for Animal Welfare .
Het lawaai op en in zee is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Al die geluiden zijn volgens maritieme experts te vergelijken met het geroezemoes op een cocktailparty, waardoor het moeilijk is elkaar te verstaan. ‘Door de kakofonie aan geluiden onder water, is de afstand waarop walvissen kunnen communiceren en zich oriënteren met negentig procent afgenomen’, stelt het International Fund for Animal Welfare in het rapport ‘Ocean Noise: Turn it Down’. De organisatie vermoedt dat deze geluidsoverlast mede een oorzaak kan zijn voor het aanspoelen van walvissen. De onderzoekers leggen ook een link met klimaatverandering en de toenemende geluidsoverlast op zee. Door de toename van kooldioxide worden de oceanen steeds zuurder, waardoor geluid in het zeewater steeds verder kan dragen. Tijdens de conferentie van de UNEP , de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, riep het Internationale Fund for Animal Welfare overheden en bedrijven op om stillere scheepsmotoren te gebruiken en minder storende sonartechnologie op marineschepen in te voeren. (ME)
Neem nu een gratis abonnement op de Nieuwsbrief. U krijgt dan twee keer per week alle maritieme nieuws in uw emailpostbus. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer