Waterstand Rijn daalt pas na 2050

Er zal tot 2050 niet meer laagwater komen dan tot nu toe het geval is. Pas na 2050 zullen de zeer lage afvoeren en de gemiddelde zomerafvoeren tussen mei en oktober met 5 tot 25% gaan dalen. Dat zijn de resultaten van het onderzoek Rheinblick 2050 van de Internationale Commissie voor de Hydrologie van de Rijn (CHR) dat onlangs in Bonn werd gepresenteerd. De CHR onderzocht de effecten van klimaatverandering op de rivierafvoer van de Rijn.

Door Marja de Vet
‘We hebben zo’n 20 klimaatmodellen vergeleken’, zegt Otto de Keizer, onderzoeker hydrologie bij het Nederlandse instituut Deltares. ‘En op grond daarvan een projectie gemaakt. Let wel: een projectie en geen voorspelling.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Waterstand Rijn daalt pas na 2050 | Schuttevaer.nl

Waterstand Rijn daalt pas na 2050

Er zal tot 2050 niet meer laagwater komen dan tot nu toe het geval is. Pas na 2050 zullen de zeer lage afvoeren en de gemiddelde zomerafvoeren tussen mei en oktober met 5 tot 25% gaan dalen. Dat zijn de resultaten van het onderzoek Rheinblick 2050 van de Internationale Commissie voor de Hydrologie van de Rijn (CHR) dat onlangs in Bonn werd gepresenteerd. De CHR onderzocht de effecten van klimaatverandering op de rivierafvoer van de Rijn.

Door Marja de Vet
‘We hebben zo’n 20 klimaatmodellen vergeleken’, zegt Otto de Keizer, onderzoeker hydrologie bij het Nederlandse instituut Deltares. ‘En op grond daarvan een projectie gemaakt. Let wel: een projectie en geen voorspelling.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer