School

Maritieme Academie Harlingen heeft gloednieuw gebouw: ‘Ook dit wordt een Rijksmonument’

Het nieuwe gebouw van Maritieme Academie Harlingen is donderdag 6 juni geopend. In het nieuwe pand wordt binnenvaart- en zeevaartonderwijs op verschillende niveaus gegeven. Directeur Arjen Mintjes is in zijn nopjes met deze nieuwe mijlpaal in ruim 200 jaar maritiem onderwijs in de Friese stad.

Directeur Arjen Mintjes wacht, samen met andere leerlingen en de hoofdrolspelers uit 'De Tocht', de roeiers op. Zij hebben ter ere van het nieuwe gebouw de Elfstedentocht geroeid. Foto's Maritieme Academie Harlingen

‘Alle gebouwen van de Maritieme Academie zijn uiteindelijk een Rijksmonument geworden’, vertelt Mintjes een dag na de feestelijke opening. ‘Dat voorzie ik voor dit gebouw ook.’

De Maritieme Academie zat 27 jaar in een gebouw uit 1928, dat daar niet speciaal voor was gebouwd. Het nieuwe pand, dat werd gebouwd door de Friso Bouwgroep, is dat wel. Een deel van de leerlingen moet kunnen blijven slapen op de school. Dat kan in een van de 92 kamers, waar plek is voor 129 leerlingen. Er bestaat nog de optie dit uit te breiden met nog eens 21 eenpersoonskamers, ‘maar dat hebben we nu uit bezuinigingsoverwegingen nog niet gedaan’.

Volgens Mintjes valt het gebouw op door de ruime opzet en het vele licht dat door de ramen komt. ‘En het is een duurzaam gebouw. Het is energieneutraal en het dak ligt vol zonnepanelen.’

Tekst gaat verder onder de foto

Het nieuwe gebouw van de Maritieme Academie in Harlingen.

De studenten zitten al ruim een week in het gebouw en zijn volgens Mintjes erg te spreken over het nieuwe pand. Dat is ook niet gek, want ze hebben zich ruimschoots mogen bemoeien met de inrichting.

Elfstedentocht geroeid

Ter ere van de opening hebben studenten en personeel de Elfstedentocht geroeid. In een sloep hebben drie teams – al roulerend – de 200 kilometer lange tocht afgelegd. ‘Daar hadden we 48 uur voor ingecalculeerd, maar ze hebben het in 36 uur gedaan.’

Dat is volgens de Mintjes extra knap, want de nachtelijke weersomstandigheden waren pittig. ‘Het zijn doorzetters. De leerlingen hier moeten er best hard voor werken om straks de plek aan boord te krijgen die ze willen.’

Het laatste stuk naar het gebouw is gedaan door de jongste jongens, ‘allemaal zo’n 13 of 14′. Zij kwamen aan bij het nieuwe gebouw in Harlingen en werden daar opgewacht door twee hoofdrolspelers uit ‘De Tocht’. De musical over de Elfstedentocht die in een speciaal daarvoor gebouwd theater in Leeuwarden wordt gespeeld.

Maritieme Academie Harlingen heeft gloednieuw gebouw: ‘Ook dit wordt een Rijksmonument’ | Schuttevaer.nl
School

Maritieme Academie Harlingen heeft gloednieuw gebouw: ‘Ook dit wordt een Rijksmonument’

Het nieuwe gebouw van Maritieme Academie Harlingen is donderdag 6 juni geopend. In het nieuwe pand wordt binnenvaart- en zeevaartonderwijs op verschillende niveaus gegeven. Directeur Arjen Mintjes is in zijn nopjes met deze nieuwe mijlpaal in ruim 200 jaar maritiem onderwijs in de Friese stad.

Directeur Arjen Mintjes wacht, samen met andere leerlingen en de hoofdrolspelers uit 'De Tocht', de roeiers op. Zij hebben ter ere van het nieuwe gebouw de Elfstedentocht geroeid. Foto's Maritieme Academie Harlingen

‘Alle gebouwen van de Maritieme Academie zijn uiteindelijk een Rijksmonument geworden’, vertelt Mintjes een dag na de feestelijke opening. ‘Dat voorzie ik voor dit gebouw ook.’

De Maritieme Academie zat 27 jaar in een gebouw uit 1928, dat daar niet speciaal voor was gebouwd. Het nieuwe pand, dat werd gebouwd door de Friso Bouwgroep, is dat wel. Een deel van de leerlingen moet kunnen blijven slapen op de school. Dat kan in een van de 92 kamers, waar plek is voor 129 leerlingen. Er bestaat nog de optie dit uit te breiden met nog eens 21 eenpersoonskamers, ‘maar dat hebben we nu uit bezuinigingsoverwegingen nog niet gedaan’.

Volgens Mintjes valt het gebouw op door de ruime opzet en het vele licht dat door de ramen komt. ‘En het is een duurzaam gebouw. Het is energieneutraal en het dak ligt vol zonnepanelen.’

Tekst gaat verder onder de foto

Het nieuwe gebouw van de Maritieme Academie in Harlingen.

De studenten zitten al ruim een week in het gebouw en zijn volgens Mintjes erg te spreken over het nieuwe pand. Dat is ook niet gek, want ze hebben zich ruimschoots mogen bemoeien met de inrichting.

Elfstedentocht geroeid

Ter ere van de opening hebben studenten en personeel de Elfstedentocht geroeid. In een sloep hebben drie teams – al roulerend – de 200 kilometer lange tocht afgelegd. ‘Daar hadden we 48 uur voor ingecalculeerd, maar ze hebben het in 36 uur gedaan.’

Dat is volgens de Mintjes extra knap, want de nachtelijke weersomstandigheden waren pittig. ‘Het zijn doorzetters. De leerlingen hier moeten er best hard voor werken om straks de plek aan boord te krijgen die ze willen.’

Het laatste stuk naar het gebouw is gedaan door de jongste jongens, ‘allemaal zo’n 13 of 14′. Zij kwamen aan bij het nieuwe gebouw in Harlingen en werden daar opgewacht door twee hoofdrolspelers uit ‘De Tocht’. De musical over de Elfstedentocht die in een speciaal daarvoor gebouwd theater in Leeuwarden wordt gespeeld.