Stakingen

Sluispersoneel Vlaanderen staakt uit onvrede over hervormingen

Het personeel van diverse Vlaamse sluizen heeft maandagochtend het werk neergelegd uit protest tegen hervormingen in het Vlaamse ambtenarenstatuut. De Vlaamse Waterweg bevestigt dit nieuws aan GVA.

De sluis op het Albertkanaal in Diepenbeek.
De sluis op het Albertkanaal in Diepenbeek. Foto Wikimedia

Volgens vakbond ACV Openbare Diensten zijn de acties een gevolg van ongenoegen tijdens onderhandelingen over het nieuwe statuut voor Vlaamse overheidsmedewerkers. Liliane Stinissen, woordvoerder van vaarwegbeheerder De Vlaamse Waterweg, meldt dat het personeel van verschillende sluizen heeft besloten het werk neer te leggen, maar dat de hinder tot nu toe ‘al met al lijkt mee te vallen’.

De acties zijn merkbaar op het Albertkanaal (Diepenbeek, Hasselt, Genk), de Boven-Schelde (Oudenaarde), de Ringvaart om Gent (Evergem), het Kanaal Gent-Oostende (Centrale Kruispoort) en het Kanaal van Bocholt naar Herentals (Mol). De Vlaamse Waterweg stelt dat nog te vroeg is om een voorspelling te doen over verdere ontwikkelingen.

Stinissen benadrukt dat de directie in overleg is met de vakbonden. De Vlaamse Waterweg zegt het te betreuren dat schepen vertraging oplopen en mogelijk niet op tijd op hun bestemming aankomen.

Stakingsaanzegging

ACV Openbare Diensten deelt mee dat de acties voortvloeien uit ongenoegen over de lopende onderhandelingen betreffende het nieuwe statuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. Vorige week dienden de drie bonden een stakingsaanzegging in bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten. Ilse Remy, coördinator van het Vlaams Team bij ACV Openbare Diensten, staan er concrete acties gepland, maar zijn er nu al spontane acties ‘die snel kunnen aangroeien’. Naast het personeel van de sluizen zou ook het loodspersoneel momenteel het werk hebben neergelegd.

Sluispersoneel Vlaanderen staakt uit onvrede over hervormingen | Schuttevaer.nl
Stakingen

Sluispersoneel Vlaanderen staakt uit onvrede over hervormingen

Het personeel van diverse Vlaamse sluizen heeft maandagochtend het werk neergelegd uit protest tegen hervormingen in het Vlaamse ambtenarenstatuut. De Vlaamse Waterweg bevestigt dit nieuws aan GVA.

De sluis op het Albertkanaal in Diepenbeek.
De sluis op het Albertkanaal in Diepenbeek. Foto Wikimedia

Volgens vakbond ACV Openbare Diensten zijn de acties een gevolg van ongenoegen tijdens onderhandelingen over het nieuwe statuut voor Vlaamse overheidsmedewerkers. Liliane Stinissen, woordvoerder van vaarwegbeheerder De Vlaamse Waterweg, meldt dat het personeel van verschillende sluizen heeft besloten het werk neer te leggen, maar dat de hinder tot nu toe ‘al met al lijkt mee te vallen’.

De acties zijn merkbaar op het Albertkanaal (Diepenbeek, Hasselt, Genk), de Boven-Schelde (Oudenaarde), de Ringvaart om Gent (Evergem), het Kanaal Gent-Oostende (Centrale Kruispoort) en het Kanaal van Bocholt naar Herentals (Mol). De Vlaamse Waterweg stelt dat nog te vroeg is om een voorspelling te doen over verdere ontwikkelingen.

Stinissen benadrukt dat de directie in overleg is met de vakbonden. De Vlaamse Waterweg zegt het te betreuren dat schepen vertraging oplopen en mogelijk niet op tijd op hun bestemming aankomen.

Stakingsaanzegging

ACV Openbare Diensten deelt mee dat de acties voortvloeien uit ongenoegen over de lopende onderhandelingen betreffende het nieuwe statuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. Vorige week dienden de drie bonden een stakingsaanzegging in bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten. Ilse Remy, coördinator van het Vlaams Team bij ACV Openbare Diensten, staan er concrete acties gepland, maar zijn er nu al spontane acties ‘die snel kunnen aangroeien’. Naast het personeel van de sluizen zou ook het loodspersoneel momenteel het werk hebben neergelegd.