Capaciteits Alliantie Binnenvaart

‘Het is een illusie dat je rijk kunt worden in de binnenvaart, dat kunnen we de komende jaren wel vergeten’, zei scheepsmakelaar Frank Galle woensdagmiddag op de voorlichtingsbijeenkomst van het Crisisberaad Binnenvaart. ‘Maar we kunnen wel ons gevoel van eigenwaarde en zelfrespect houden en iets op poten zetten dat ook buiten de branche bewondering opwekt.’

Capaciteits Alliantie Binnenvaart - 5

De binnenvaartorganisaties presenteerden woensdag in de oude Maassilo aan de Rotterdamse Maashaven de Capaciteits Alliantie Binnenvaart (CAB). Een kleine 500 binnenvaarders vulden de betonnen kolos. Binnenvaartondernemers die gaan meedoen aan de CAB dragen een percentage van de vracht af aan de alliantie, die daarvan soortgelijke, opgelegde schepen in de benen gaat houden. Het is de bedoeling dat zoveel schepen tijdelijk uit de markt worden gehaald dat er weer betere vrachtprijzen ontstaan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (61)

  • Ik heb al eens gewaarschuwd voor het DAMCO effect, maar ik heb het iedee dat de graaiers deze geschiedenis niet kennen. Maar gaat het er dan toch van komen?

    Geplaatst door: varensman op
  • de vergadering was een zoethoudertje voor iedereen die geen staatsgarantie had,de richtlijnen in verband met de verlenging van de staatsgarantie was al in kannen en kruiken alleen de idiooten die geloofde in sint niklaas dachten obama te horen ,de veldslag gaat beginnen ,de damco letters worden besteld.en de gezonde ????? Investeerder met 3 casco s en een paar euromunten zijn gered.mogen de ondernemers zonder staatsgarantie nu 2 jaar ook op vakantie op kosten van de belastingbetaler als compensatie word de teller daar ook op pauze gezet,denk het niet .

    Geplaatst door: damco 007 op
  • door de staatsgarantie te verlengen met 2 jaar,wordt iedereen met fallissement bedreigd,ik zal alvast maar letters bestellen voor m n schip 4 MAAL : DAMCO 123540

    BEDANKT HOLLANDSE STAAT

    Geplaatst door: RENE W op
  • Je hebt volkomen gelijk Anton,de eerste worden verkocht tegen lidlprijzen daarmee breekt het zweet uit bij de bank, de rest gaat in een grindgat voor de eerste 10 jaar !

    Geplaatst door: rene op
  • hr schippers
    Ik wil heel even een opmerking maken over het terugkomen van failliette schepen in de markt. Dit argument word zowel door voor als tegenstanders van het voorstel van het crisisberaad gebruikt. Beide met de intentie u af te schrikken en te laten varen als afhankelijke [ van de bank ] of voor lage tarieven [ want de dreiging van terugkerende schepen]. In mijn opinie zullen de banken als ze kunnen rekenen een failliet schip niet snel openbaar verkopen. Reken even mee ik heb een bank en financier 1000 nieuwe schepen met een waarde van 4,5 miljoen per stuk. Als er honderd failliet gaan en die schepen brengen nog maar 3 miljoen op dan zal ik ook op die andere 900 schepen 1,5 miljoen moeten afschrijven en dat gaat zwaar ten koste van mijn liquiditeit. Dus als de banken verstandig zijn leggen ze de schepen op tot het betere tijden zijn. Het mes snijdt dan van twee kanten, door de capaciteitsvermindering gaan de vrachten omhoog en de waarde van de schepen blijft op peil.
    Met deze opmerking wil ik geenzins insinueren dat men maar failliet moet gaan doch het schrikbeeld van de goedkoop terugkerende schepen wil ik wel nuanceren, want juist in slechte tijden is angst een slechte raadgever !
    m.vr.gr

    Geplaatst door: anton op
  • laten we het met z,n allen eens zijn dat het een slechte tijd is.
    nu rest alleen de vraag hoe op te lossen.
    dit is niet door elkaar steeds de schuld toe te schuiven.
    De vraag is wat nu.
    gedeeltelijk de vracht afstaan ,kan maar is het idee zoals beunschepen het meer dan een jaar geleden hebben aangepakt misschien iets.
    een scheepseigenaren afvaardiging die advies prizen geven en daar word niet onder gevaren.
    zijn geen prijs afspraken maar advies dus niet strafbaar.
    als velen zich hierbij aansluiten kan het heel goed werken, bij de beunschepen zijn de tarieven ook met wel 20% omhhog gegaan.
    wees verstandig en groepeer met z,n allen.
    je kan zelfs mensen neerzetten permanent om de sms-en te antwoorden die je betaald met 0,1 % afdracht van de vracht. de pot die dan eventueel ontstaat gebruiken we om na de slechte tijd met een feestavond de goede tijd weer in tye luiden

    Geplaatst door: Henk op
  • hoe bedoelen jully schip failliet het kom goed koper terug inde vaart en kan voor nog lagere vrachten varen, als je failliet bent verklaard kan je toch de eerste 10 jaar niets meer kopen . ook niet je partner of zoon die mee getekend heeft voor die hyptheek dus er is niemand die nog een
    schip koopt , dus als wy met onze 1000 tonners niets doen komen er van zelf masaal nieuwe schepen aan de ketting te liggen

    Geplaatst door: j.r.e. op
  • Hallo leden Crisisberaad & Collega’s
    Ik bewonder ook de mensen die achter de tafel zatten in de maashaven.Ze ondernemen tenminste iets aan deze bar slechte tijden .Iets afbreken is veel gemakkelijker dan niets opbouwen . Ik constateer zie peilingen vaart dat er een grote meerderheid tegen de plannen van het crisisberaad zijn ! Dit zou natuurlijk veel beter omgekeerd zijn . Ik denk dat er een Internationale Particuliere werkgroep van varende schippers moet meezetelen in het crisisberaad . De afstand tussen beide is nu te groot en er wordt te weinig naar ons ideeén geluisterd! Er zijn veel te weinig vergaderingen op internationaal niveau ! Er is er nog maar 1 ESO-crisisplatform geweest en dat is veel te weinig ! Wanneer is de volgende vergadering ? Niemand weet het en dat kan niet in zo’n situatie waarin we nu varen!! Hoelang duurd het nog voor de CRISIS wordt uitgeroepen in Nederland ! Dan kunnen er eindelijk internationale maatregelen genomen worden die GEEN GELD kosten en dat moeten we hebben. Dan krijgen we een meerderheid van schipper die voor de plannen van het Crisiberaad zijn en zo lossen we de Crisis in de binnenscheepvaart OP !

    Ik hoop dat de leden van het Crisiberaad dit een goed voorstel vinden

    MVG Patrick

    Geplaatst door: patrick rifaut op
  • Is er iemand hier op dit forum bekend met de mogelijkheid om jezelf failliet te laten verklaren. Heeft een aantal voordelen. Als deze situatie zich zo doorzet, dan gaan de mensen persoonlijk hier aan kapot. De hartaanvallen en maagzweren zullen in grote aantallen voor gaan komen de aankomende jaren. Ik zie voor deze situatie geen enkele uitweg. We werken onszelf alleen maar verder in de problemen/schulden. Ook onze kinderen zullen hier de dupe van zijn. We geven gewoon de sleutels aan de bank en wensen hun veel succes met het schip en de bijbehorende exploitatie. Ze zijn tenslotte toch de groot aandeelhouders van 90% van de schepen. Ik heb er zo helemaal geen zin meer in sinds ik in een tijdsbestek van een aantal maanden gedegradeerd ben van ondernemer naar ”ja” en ”dank u wel meneer” zeggende tobber of nixnut. Ik ben een voorstander van het massaal aanvragen van je eigen failliesement.

    Geplaatst door: Allard op
  • Allemaal leuk en aardig dat we een del van onze vracht in een potje moeten steken,moet ik dan inleveren om die gasten met 2of 3 casco’s hebben het hoofd boven water te houden?Ik heb me handen vol aan mezelf,waar zijn die gasten als ik met mijn verband in de problemen zit.En dan die mensen die al lang op een scheepje zitten van 80mtr en die weinig hypotheek meer hebben,nooit gekke dingen hebben gedaan,moeten die ineens de gasten met zoveel casco’s het hoofd boven water houden?
    Mensen als we nou gewoon zo doorgaan,en hier en daar flink die reizen gaan weigeren,gooi m dan maar s 4dagen neer of langer,die prijzen gaan vanzelf wel iets omhoog.
    Meer werk krijgen we toch niet,het is cirisis,zonder al die nieuwe schepen hadden we zelfde verhaal gehad,mischien wel wat meer aanbod dan,maar de hele wereld handel ligt op zijn reet!En laten we nou niet elkaar lopen aanwijzen van die GROTE KOPPELVERBANDEN maken alle tarieven kapot,of die 135mtr’s zijn de schuldigen,nee het is de crisis die ons nekt.Ik vind het wel een goed initiatief van deze mensen om een grote vergadering te houden,maar wat voor regels je ook bedenkt er is altijd wel iemand die er weer rijker,en slechter/beter van word!
    Ik vind dat er niet echt iets voor te bedenken is.
    Maar meebetalen aan een potje doe ik niet,heb ik ooit hulp gehad om dit op te bouwen?Iedereen wekrt hard voor zijn bedrijf,alleen jammer dat (veel) gelijk dollartekens ziet met schepen handel!
    Ik vind dat je als binnenvaart ondernemer het sterkst bent als je klein blijft dat is de kracht van je lijkt mij dan!Kan wel met een groot schip,maar niet gelijk met 2 of 3 koppelverbanden?~!
    Rijk word je niet met het varen,je kunt er hooguit HEEL riant van leven,maar iedereen wil voor makelaar spelen,maar ja nu is de top dan eindelijk bereikt waar we al op wachtten.

    MvG D Reuter

    Geplaatst door: daniel op
  • Een bericht die mij deze week opviel is dat de mensen van de v en d gechanteerd werden. HOEZO zult u wellicht denken. Lat ik het uitleggen. De medewerkers werdt de keuze gegeven of allemaal de in het cao vastgelegde loonverhoging inleveren of er gaan 600 mensen eruit. chantage zegt hun bond en groot gelijk hebben ze. Maar gebeurt dan in de binnenvaart niet precies hetzelfde? Eerst de indexcering in moeten leveren van je contract en daarna ook nog met je tarief naar beneden moeten. Als je het niet doet lig je eruit en dat wordt ook zo gezegt, want , nu spreek ik voor de containers, DE HEREN VAN MAERSK EN HYUNDAI en noem de andere grote namen maar op willen niet meer dan zoveel betalen en als je re niet mee accoord gaat dan voor jou tien anderen. En die moeten nog goedkoper want voor hun ook weer tien anderen. Volgens mij ben je dan bezig om prijsafspraken te maken ONDER de norm en dat mag neit. OF WEL HEREN EN DAMES IN BRUSSEL… Werdt microsoft daar niet laatst voor bekeurt ? waarom de heren van de gote maatschappijen dan niet ?? zij bepalen nu de prijs en anders lig je er gewoon uit. Volgens mij is de gasolie ook nog naar beneden gegaan en verdienen ze er dus op per container want de klant moet wel de zelfde prijs betalen onee meer zelfs want ja klant de prijs voor vervoer moet van jou kant omhoog en de schipper jij moet goedkoper anders een ander en bij wie vallen de jaarcijfers volgend jaar toch niet zo slecht uit? Juist die heren kennen we allemaal. En de heren van de bevrachtingskantoor die zeggen ja en amen want anders zijn die ook hun werk kwijt.. Het ergste is nog wel dat we zien hier op de eoropoort en in Antwerpen dat er meer toevoer komt.Dat de wachttijden weer omhoog gaan want die zijn echt niet naar beneden gegaan. Ik denk dat de crissis veel wordt aan gepraat. Lang leve de media. En de scheepsmakelaars, die zelfde die hun kopers meenemen naar louche barren en dezelfde praktijken eropna houden kwa verkopen , die zien hun handel misschien in kakken. Heren ook u bent het geweest die het zo bont hebben gemaakt in de binnenvaart. Gouden bergen beloven noem maar op. En nu waar zijn jullie nu? nergens ….

    Heel erg vindt ik het ook dat het veelal op de 135 meter schepen gegooit wordt . Ik las zelfs maak er maar verplicht 110ers van. haha sorry wij , mensen die hem dus niet nieuw hebben laten bouwen maar er een uit de vaart hebben gekocht, omdat ze veel en hard werken , en het een logische keuze was . Wij die denken dat de meeste in de binnenvaart toch lange dagen maken en heel hard werken voor hun hypotheek , nee sorry wij gaan dat dus niet doen maar ik hoop wel dat we een beetje na gaan denken voordat je zoiets op schrijft. Wij hebben er hard voor gewerkt net als de meeste mensen en er zijn er een paar die de markt kapot maken omdat ze dom zijn geweest en een grote hand van papa en de bank hebben gehad met beloftes van verladers . zolang die mensen er zijn blijft het k….

    Geplaatst door: Diana op
  • Beste collega’s, laten we stoppen met elkaar de zwarte piet toe te spelen en inzien dat we alleen met elkaar de crises te boven komen. Als iedereen die zonodig de leden van het crisesforum zwart wil maken, er ook eens een constructieve oplossing bij geeft, zijn we weer een stap verder. Maar helaas de verdeeldheid heerst weer.We zitten allemaal in het zelfde schuitje, 2€ naar Krotzenburg of 2,75 naar Hoogeveen is even desastreus. Geef U Bond en het crisesberaad brede steun. Ik heb bewondering voor de mensen die daar achter de tafel zaten in de Maashavensilo;Om voor zo een verdeelde bedrijfstak je nek uit te steken en je tijd te geven uit wat voor motief het dan ook zij. Alleen met elkaar kunnen de meeste overleven. Mensen die toren hoge risico’s genomen hebben kunnen ook met het CAB niet overleven.Als we niet stoppen met onze verdeeldheid uit te schreeuwen, zal dat onze ondergang zijn en niet de kredietcrises en de overcapaciteit. We gaan dit overleven als we erin geloven en allen onze medewerking geven. Waar ik wel voor pleit is dat er later een onafhankelijk onderzoek moet komen hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Ook zal er in de toekomst zeker een capaciteits beheersingsplan moeten komen om herhaling van deze nieuwbouwgolf te voorkomen. C. Leeuwestein m.s. Dios Mediante

    Geplaatst door: C.Leeuwestein op
  • ik ben er mee eens met jan peter en F.
    wat F schrijft klopt helemaal men in goede tijden proberen vooruit te denken om dat tegentewerken wat er nu gaande is, maar 2 jaar geleden zij ieder markelaar banken en de schippers die bestelden nee de tijden worden niet slechter komt al meer werk, wijze uitspraken van deze mensen, de banken en makelaars wisten echt wel wat er gaande was, want de markt in amerika was toen al niet zo best meer maar de groten van de banken en de makelaars wouden nog even snel winst maken, aan de naifiteit van de schipper, en de heberigheid,
    ik hoop dat de banken het nu niet verpesten voor de rest van de schippers die het vol kunnen houden,
    gr.

    Geplaatst door: h. op
  • ik ben er mee eens met jan peter en F.
    wat F schrijft klopt helemaal men in goede tijden proberen vooruit te denken om dat tegentewerken wat er nu gaande is, maar 2 jaar geleden zij ieder markelaar banken en de schippers die bestelden nee de tijden worden niet slechter komt al meer werk, wijze uitspraken van deze mensen, de banken en makelaars wisten echt wel wat er gaande was, want de markt in amerika was toen al niet zo best meer maar de groten van de banken en de makelaars wouden nog even snel winst maken, aan de naifiteit van de schipper, en de heberigheid,
    ik hoop dat de banken het nu niet verpesten voor de rest van de schippers die het vol kunnen houden,
    gr.

    Geplaatst door: h. op
  • Crisis, bedrijven die failliet gaan het hoort erbij.
    dat is een markt werking.
    is het misschien een idee om een poule te maken van mensen die een gedeelte van de vracht inleveren, en degene die niet overleven jammer failliet, teveel risico genomen in gouden tijden.
    en met de pot die opgebouwd word kun je de banken gedeeltelijk compenseren voor kapitaal wat vernietigd word.
    of iemand anders mag het schip kopen die zorgt er wel voor dat een zelfde hoeveelheid tonnen gesloopt word.
    komen minder scheeps tonnen in de markt en degene die echt onverantwoord hebben gehandeld kunnen op de blaren zitten.

    Geplaatst door: Jan Peter op
  • Hallo!

    In deze tijd is het gewon ieder voor zich maar dat was het ook al voor deze tijd want iederen wou maar zo snel mogelijk rijk worden en winst op zijn schip maken zonder de gevolgen voor later te bedenken en nu klagen en de rest die normaal hebben gedaan ervoor willen laten mee betalen, gekker kan het niet, vrije markt betekend in mijn ogen dat deze nu mieschien het niet redden en eraf moeten, heb er geen medelijd mee want 2 jaar geleden hadden deze mensen de mond nogaal groot moet je niet nieuwebouwen wil je niet zo een mooie nieuwe schip, en dan een nieuwe duur huis boot auto en nieuwe schip kopen, ik gun het ze wel dat ze deze dingen kunnen kopen, maar ze deden wel op je neer kijken wanner je deze dingen niet had of ging kopen, en hun mee helpen hoe gek moet je wezen wanner je normaal hebt gedaan.
    en die dat dus wel hebben gedaan ga nu niet klagen neem ook de consequentie hiervaan wie risico leeft moet er ook soms voor betalen.
    ik vindt alleen dat mensen die normaal deden een heel veel pech hebben gehad bijvoorbeeld met motor of zo, die mee te helpen vindt ik wat anders die hebben niet gek gedaan en ook niet op je neer gekeken.
    gr. anoniem

    Geplaatst door: h. op
  • er word nu wel verraad gepleegd . een makelaar die zich met ons welzijn bemoeid .
    eerst zorgen voor nieuwbouw en dan de oude schepen naar het oosblok verkopen voor niets en dan weet je op voorhand dat die schepen gewoon terug komen .
    zulke mensen moeten ons nu vertegenwoordigen!!!
    geloof er niet in mensen . die zit daar niet om ons te helpen . alleen zich zelf .kan hij straks de schepen op kopen . en waarom zijn de colega,s zo bij de hand om te roepen laat maar failliet gaan . als of je dat leuk vind dat je colega er uit ligt , vind het een verkeerde vorm van leedvermaak. SORRY

    Geplaatst door: schipper op
  • Deze plannen zullen wel werken, maar ik heb nog een ander, misschien dom en naief, idee. Dat er minder werk is, dat snapt iedereen. Dit geldt trouwens hoofdzakelijk voor bulk, ijzer, containers e.d. In de veevoer, tarwe e.d. is daar weinig tot niets van te merken. Maar de prijzen hoeven echt niet zo laag te zijn. Als we eerst eens alle tussenpersonen, welke nu alleen maar zakken zitten te vullen en zich rot lachen om al onze plannen, aanpakken. Er zijn al diverse schippers die melding hebben gemaakt over de hoogte van de prijzen die nog steeds door de ontvangers betaald moeten worden. Deze zijn hetzelfde of nauwelijks lager dan voor de crisis. We laten ons dus gewoon bedonderen. Als we met zijn allen consequent werk weigeren wat minder betaald dan vorig jaar, dat gaat naar mijn idee de vracht ook gewoon omhoog. Misschien een combinatie van diverse plannen. Een pool en alle lading weigeren waarvan het tarief onder die van voor de crisis ligt. Ondanks dat wij bijna voor nix varen, is in het dagelijks leven niets goedkoper. Brood, energie e.d. zijn alleen maar duurder. WAAROM IS ONZE VRACHT DAN ZO LAAG. Omdat er een aantal mensen PROFITEREN van de crisis.

    Geplaatst door: Herbert op
  • aan die clownen in maatpak hebben we niks aan die hebben idd.andere belangen.gewoon in nl,d,b,fr.blokades neerleggen tot er meer word betaald door verladers of wie het ook wezen mag,en de gangsters onder de bevrachters zien uit te krijgen
    in geval van stilligregeling de betreffende schippers verbieden mee te varen bij een collega anders word het water dun gevaren met die collega en is het voor niets geweest en kan men terug 24u varen en prijzen gaan niet naar boven.

    Geplaatst door: patrick op
  • Niet om deze of gene te verdedigen maar de personen achter de tafel vertegenwoordigen en 2tal werkgroepen waar wel degelijk schippers uit alle geledingen zitting in hebben.
    Terugkomend op de situatie in de binnenvaart,denk ik dat een eventueel werkbaar plan in ieder geval te laat zal komen voor een groot aantal schepen waar te veel vreemd vermogen in zit.
    Dus misschien eerst de marktwerking zijn werk laten doen en dan inzetten op een beheersingsplan.

    Geplaatst door: Richard op
  • Jammer dat schippers achter de feiten aanlopen.Wanneer de markt goed is vaart iedereen het water tot karnemelk.
    Wanneer er in goede tijden eens maatregelen getroffen worden om slechtere tijden op te vangen zou dat beter zijn .Regeren is vooruit zien.
    Als enkeling wordt men uitgebuit wanneer de tegenpartij zich sterk voelt.
    Om dit te voorkomen moet men in goede tijden samenwerken en zich ergens bij aansluiten,of iets opzetten, zodat men zelf de prijzen in de hand kan houden of minder uitgebuit wordt.
    Wanneer men de zaken goed op een rijtje heeft kan men slechtere tijden
    overleven.

    Geplaatst door: F op
  • Meneer Jans zn.
    U heeft helemaal gelijk gelijk. Maar ook voor personeel geld gedeeltelijke marktwerking!! De lonen voor goed personeel met papieren was ook gestegen tot in de hemel.Een netto loon van €3000,- ( bruto al helemaal een vermogen!) was geen uitzondering met alle kosten en inwoning vrij.Wegkopen bij elkaar zal in deze tijd niet zo snel gebeuren.
    Uiteraard hoop ik dat ik al mijn personeel kan blijven betalen,voor U goed en voor de werkgever (waarschijnlijk ook).
    Voor iedereen is een goede afloop van de crisis van belang.Maar hoe , dat is de vraag. En wat de speculanten betreft, ga naar de beus of het casino!!!!!

    Geplaatst door: peter op
  • niet lullen gewoon de vrije markt laten werken ,failliet openbaar verkopen

    Geplaatst door: devrachtenkraker op
  • Voor de duidelijkheid; ik zelf vaar als personeel(op andermans schepen), en dan in loondienst.

    Net als aan de wal(denk bijv. Bouw), zijn er ook vele ondernemers(ZZP!) werkzaam in de (Binnen)scheepvaart, op schepen van andere binnenvaartondernemers.
    In hoeverre zijn de besproken plannen een bedreiging voor hun ‘bedrijfstak’?

    Ik denk dat de tweede (wellicht grootste) klap nog moet komen, wanneer uit de groep ondernemers(met nu een eigen schip);
    kortstondig(opleg/wachtregeling) of langdurig(failliet) uit hun eigen onderneming worden gestoten?
    Is hier weer een voorbeeld aan te zien komen van de aloude verdringings-mechanismes?
    Ik denk het wel, voor ‘ons’ loondienst en ZZP tezamen: voor ons gaat de spoeling dus binnenkort nogmaals aanmerkelijk verdund worden!

    Als personeel heb ik echter 0% invloed op de besomming die mijn werkgever vraagt. Maar als hij het niet binnenkrijgt, kan hij aan mij ook geen continuïteit op langere garanderen.

    Reden te meer om mijn aansporing aan alle ondernemers/schipper-eigenaren te herhalen.
    Wilt u a.u.b. alles in het werk gaan & blijven stellen om kostendekkende tarieven op tafel te krijgen. Ook ‘wij’, úw inval en/of aflospersoneel zijn 100% van uw onderhandeling met de bevrachters afhankelijk; voor ons dagelijks brood(met voorkeur ook met wekelijks een lekker mals (paarde-)biefstukje)!..

    U begrijpt wel wat ik bedoel,

    Geplaatst door: C.Jans zn. op
  • Wat de binnenvaart bijeenkomst Maas – silo betreft had ik ook niets anders
    verwacht .
    Zelf was ik niet aanwezig . Maar heb van aanwezigen gehoord dat dit enkel
    over Nederlandse binnenvaart ging.
    Hoe zit het met de andere Europese binnenvaart ? De mensen in het panel zijn
    ons ook vergeten . Ik las op het forum de vraag waarom er in Nederland nog
    geen schipperscomité is opgericht . Bij ons in België zijn we zover . Wij
    wachten op jullie, Nederlandse collega ’s !! Duitsland zal dan wel volgen .
    Jullie als grootste binnenvaartland, begrijp ik niet dat dit allemaal
    gebeurd . Hebben jullie het opgegeven ? Jullie laten zich toch niet om de
    tuin leiden door mensen die geen binnenvaartgevoel hebben ?
    Er bestaat al een lijst met een geoorloofde kostentarief, waarom gaan we er
    niet voor ?
    Er zit een minimun en een maximumprijs aan vast . Waarom niet ? Is het nu
    beter, dit houden we niet vol, niemand van ons .
    Werk bijmaken kunnen we niet, maar de prijs hoger krijgen wel . Aan al die
    andere maatregelen hebben niets, kost ons alleen maar geld .
    Wanneer de tarieven een normaal nieveau zouden hebben, dan overleven we het
    wel .

    M

    Geplaatst door: M op
  • Wij varen op een klein scheepje en hebben gelukkig (nog) een vast contract. Voor ons dus nog geen crisis. Maar waarom is iedereen zo bang dat failliete schepen terug in de vaart komen? Als ik 1 miljoen ( wat ik nodig heb om een schip van 3 miljoen te kopen) in mijn zak heb dan ben ik toch niet zo gek dat ik dat geld in een binenvaartschip stop? Naar mijn idee kan het niet anders of er moeten schepen failliet gaan, en die goedkopere concurrentie van opgekochte schepen daar geloof ik absoluut niet in. Iedereen die geprobeert heeft een nieuw/groot schip te exploiteren waarbij het niet lukt, helaas, het is erg jammer maar ja het is niet anders dan ff flink op de blaren zitten, na deze tijd komt er heus wel weer een andere tijd….Hoe denk je dat bedrijven aan de wal het doen? die gaan ook gewoon failliet hoor en vinden we die zielig??

    Geplaatst door: Annie op
  • Bodemterieven
    Een lijst met alle mogelijke bestemmingen maken ,de duitse bond was daar al mee bezig!
    Redelijke tarieven maken ,met een opslag van 30 cent per ton .
    Dit geld gebruiken om schepen stil te leggen ,die aan de beurt zijn om te liggen(van te voren uitgemaakt)
    een controle in de boekhouding ,(diegene die onder de vracht zit een fikse boete geven,die later weer in de pot gaat)
    OF WE GAAN MET ZIJN ALLEN LEKKER AFWACHTEN .

    Geplaatst door: wim op
  • mooie uitspraak van galle en co. Niet met de binnenvaart verdien je geld???
    Maar aan de binnenvaart vergeet hij erbij te zeggen. haha.
    Maar het is hem gegund…
    ieder zijn vak,he.

    Geplaatst door: jantje op
  • Ieder voor zich en de Rabo voor ons allen!

    Geplaatst door: Marian op
  • er is dus kennelijk wat fout gegaan, en nu moet we allemaal meewerken om orde op zaken te stellen.
    met andere woorden spijkers met koppen slaan, ja we gaan mee betalen de fouten en hebgier te bestrijden maar dan wel met voorwaarden want verkregen posities die wij gaan financieeren moeten ook hun steentje bijdragen want eerlijk is eerlijk door klakkeloos zonder ook maar enige garanties van toenemend vervoer toch maar blijven bouwen van nieuwe schepen, en ook nu nog aan de scheepswerven moet je radicaal zijn.
    ik ga niet alle punten verwoorden want dan wordt de kolom te lang, maar er moet weer een sloopregeling komen, ook al gaan de kleine er dan als eerste uit maar die hebben ook het langste meebetaald, mocht er later een tekort komen aan die schepen dan kan er weer worden bijgebouwd onder toezicht want wij kunnen dat niet dat is wel gebleken en het belangrijkste is dat alle 135 meterschepen zonder pardon worden ingekort tot 110 meter, om niet die categorie te benadelen, trouwens de losplaatsen en ligplaatsen zijn dan ook voldoende.
    het zal voor veel mensen hard aankomen maar de waarheid is niet anders, o ja er is nog ergens een slooppotje dus waar wachten jullie op.
    het zal ook voor de scheepswerven wel hard aankomen, maar die kunnen gelijk hun woekerprijzen een beetje aanpassen
    veel succes allen

    Geplaatst door: p.neska op
  • Leuk Probeersel maar mag niet van neellie smit is zo aan te vechten,in 1975/93 waren er 1000 schippers op dergelijke reddingvergadering van beurs toerbeurt,maar toen voer van buren denzo, en vele die hier voorstander van zijn waren toen onzichtbaar.weg beurs ,waar 400 schepen 1 week gemidd stil lagen ,alles weg tijdelijd te weinig ruimte ,massale overgefinasierde nieuwbouw,nu grootte elende,tjen

    Geplaatst door: m.Tullemans op
  • Geachte lezers, Vind het jammer dat er zo negatief gereageerd wordt op de bijeenkomst in de Maassilo. Er wordt zoals gewoonlijk weer flink gemopperd op de stropdassen. Ook de persoonlijke aanvallen op de heer van Sluis en Frank Galle zijn niet van de lucht. Vergeet niet dat als U het zelf moest regelen er niet van terrecht kwam. De enigste reden dat er op dit niveau gepraat wordt, is om te voorkomen dat banken fors af moeten gaan schrijven in de binnenvaart. Hou goed in de gaten dat de meeste onder U alleen maar zullen overleven omdat de banken op dit moment niet in staat zijn ± 8/10 miljard af te schrijven op de totale vloot.Ik heb het zelfde als U nu mee maakt, in de tweede helft van de tachtiger- en negentigerjaren beleeft. De redding in de tankvaart is toen de sloopregeling geweest. Ook wij hebben geprobeerd om met vrijwillige stilligaktie de zaak te regelen. Dit is niet terrecht gekomen omdat geen mens elkaar vertrouwde. Heb vertrouwen in de heer van Sluis en zijn club. Als er niets gebeurt vrees ik dat 60% failliet zal gaan. De andere 40% zal het nog veel moeilijker krijgen om de concurrentie aan te gaan met deze failliete schepen. Want één ding is zeker, deze schepen zullen goedkoper terug op de markt komen en weer door de zelfde banken gefinancierd worden. Wens U alle veel wijsheid en sterkte toe. En vergeet één ding niet zo’n opkomst met 500 mensen is volgens mij nog bijna nooit gerealiseerd in de binnenvaart. Houdt ook in dat U er niet alleen voor staat.
    Hens van Buren m.t.s. Hanna

    Geplaatst door: H. van Buren op
  • Het verdrag van Rome werd op 25 Maart 1957 getekend en is beter bekent als de stichting van de E.E.G. Het is ondertekend door Belgie, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, West-Duitsland en Italie.Het verdrag van Rome breidde de economische samenwerking uit tot meer (in principe alle) sectoren van de economie. De nadruk lag evenwel lange tijd op een eenvormig stelsel van landbouwsubsidies.

    Geplaatst door: Wijnand op
  • Mensen kleine en grote ondernemers houd toch in godsnaam zelf de broek omhoog en richt niet van zulke ondernemingen op waar 80 % schreeuwers zelf geen onderneming winstgevend kunnen laten draaien.

    Geplaatst door: ron op
  • Dat er wat gedaan moet worden is duidelijk!Of toch niet!
    Klaas heeft gelijk modder gooien heeft geen zin,maar je mag dingen wel benoemen die er spelen.Laat het nog een poosje aanmodderen en er komt vanzelf lucht.Bedrijven die het niet meer op kunnen brengen zullen failliet gaan.
    Hoe vervelend ook maar dat gebeurd in iedere bedrijfstak.Wanneer er schepen uit gaan, gaat vanzelf de vrachtprijs omhoog waardoor mensen weer kunnen sparen en als die zonodig willen dan op een verantwoorde manier een ander mooier, groter,duurder schip kunnen kopen.Dit is ook een oplossing en misschien wel een met een sneller resultaat als wat er nu door voorgezetene mensen op de vergadering(silo) wordt voorgeschoteld.Die daar met hun eigen belangen in deze het alleen maar willen rekken er zelf uit willen springen en of beter van worden sorry ik zie het niet anders.
    Ja en als er wat gedaan moet worden dan wil men ook in een vergadering serieus genomen worden en niet een voorgekauwd stukje te horen krijgen.Ik vind na deze vergadering dat er is gebleken dat je nog steeds niet serieus wordt genomen.Luister en lees hoe ze OVER je praten ipv. met je te praten.Er is nog steeds niets veranderd en zoals het er naar uitziet gaat dat ook nog niet gebeuren als je dit soort praktijken nog niet in de gaten hebt.En ja dat moet wel besproken kunnen worden,want ieder mag zijn mening geven en als je daar geen ruimte voor krijgt in vergaderingen..enz kies je voor deze wegen.Er wordt ook zoveel geschreven en gezegd dat je soms wel moet reageren want het blijkt dat men zich graag laat hersenspoelen door bepaalde mensen.Blijf zelf denken en wees alert het gaat om UW zaak niet die van hun.Succes ermee ik blijf het volgen en zie jullie bedrdijfstak zeker niet als een peuterspeelzaal,maar waar soms mensen moeten worden wakker geschut.
    mvg G

    Geplaatst door: g op
  • Daar de financiele sector deze crisis veroorzaakt hebben, lijkt het mij redelijk dat ze helpen deze chaos te verhelpen. Is het geen thema dat ze schepen en casco’s, waar geen aflossing en rente op betaald word, opkopen voor een redelijke prijs. Deze overtollige tonnen in een haven stallen en als de tijd weer aantrekt terug verkopen aan de oudeigenaren. Zo kan iedereen overleven.

    Geplaatst door: Marian op
  • leuk z,n vergadering .
    maar wat ik me nu afvraag , waar blijft onze overheid nou met de hulp die ze toe gezegt hebben aan de binnenvaart. onze minister wilde toch de binnenvaart helpen . met de oude slooppremie,s .enz
    geloof er niks van dat iemand iets doet , deze vergadering komt ook niks uit . de schipper komt niet eens aan het woord met z,n gedachten,
    lekker simpel allemaal . er moet toch iets zijn om de schipper ook z,n woord te laten doen .

    Geplaatst door: schipper op
  • In de AD van 17-6 staat een stukje hierover.Maar er staat ook iets intressants bij: er word gedacht aan een verbod op vervoer onder de kostprijs, het zo genaamde verdrag van Rome wat de belgen wel hebben ondertekent maar wij niet want wij moeten het wiel weer uitvinden. Maar waarom is hier niks over gezegd op de vergadering?
    groet G.

    Geplaatst door: Melvin op
  • Heeft Galle nog 4 casco’s over dan lijkt me dat wel wat. Je wordt hier toch gesteunt als je onverantwoord doet met een regeling die je door de banken en de bonden door de strot geduwd word. Dus dan kan je maar beter gek doen dan normaal, want de bank plukt toch de centen bij je weg

    Geplaatst door: Hendrik op
  • L.S.
    Voor zover ik geinformeerd ben beschikt Galle niet over onverkochte casco’s. Als een van de weinige makelaars liet hij niet op voorhand cascos bouwen.
    Verder lees ik op de reacties nauwelijks constructieve bijdragen. In tegenstelling tot wat gepresenteerd werd in de Maashavensilo. Daar hadden mensen wel ideeen.

    Geplaatst door: Cornelis op
  • Klaas wat een mooie preek.Maar heb je wel eens nagedacht hoe het in het verleden ging, bij verschillende blokades en of lading weigering. Alles werd ineens bevracht want het moest van te voren bekend gemaakt worden en weg was het efect. Ik ben toeder tijd bij vergaderingen geweest,totaal geen nut want achter de tafel was het plan al bedacht en we konden slikken of stikken. En wat is nu de bedoeling? Wie vinden zichzelf weer geroepen om te denken dat ze het weer eens voor ons weten? Het zijn weer de personen met € tekens in hun ogen.Ik heb elke crisis1970 meegemaakt. Weet je wat bodem prijs betekend? Vastgetelde prijs. Ben de de Noord Zuid vergeten, die hanteerde bodemprijzen. Je kwam er ook nooit boven.Stillegregeling die kan ik nog van de zand en grind.Zogauw de prijs opliep moest je weer gaan varen, waarom dacht je dat de bevrachters al weer achter die tafel zitten? Je geloof tocht niet om jou te helpen.Waarom wil men dat wij die pot gaan vullen, niet om ons te helpen maar om der eigen verlies te beperken.Waarom stort Galle niet een paar ton in die pot en de banken enkele miljoenen, ze hebben toch genoeg gehad van Bos.Wij moeten het weer zelf ophoesten,waar is het geld gebleven dat over was in de toenmalige grindpot?Wat gaat er gebeuren met het sloopgeld?Mensen wordt toch eens wakker,bevrachters gaan voor de laagste prijs.Makelaars, nou ja HANDELAREN,makelaars zijn tussen personen en die bestellen geen schepen op eigen rekening.En de banken moeten eens doen wat ze in 1975 deden,geen rente en aflossing, einde verhaal tegen de kant.En wat doen ze nu? is dat geen economich dilict?
    als ik een papiertje niet opstuur naar het CBS dan bega ik er al een.Maarja ik ben ook geen bank. Bos help mij ook niet.Verder ben ik het heel erg eens met Sunniva. Ze proberen ons weer een sigaar ui eigen doos te geven.

    Geplaatst door: varensman op
  • Typisch een binnenvaartreactie, direct iedereen afbranden, die probeert iets positiefs te doen. Het is een misschien onmogelijke opgave, om uit deze problemen te komen. Het viel mij honderd procent mee, wie achter de tafel in het panel zaten, mensen die op persoonlijke titel proberen iets te doen. Welke schipper heeft al zo’n initiatief genomen? Frank Galle is volgens mij een prima keuze. Hij heeft veel binnenvaart ervaring, kent veel schippers, kent hun problemen, kent ook het bankwezen. Ik was echt verrast over de energie en overredingskracht. Dan geldt ook nog eens: Niet geschoten, altijd mis.

    Geplaatst door: Rienk op
  • kan iemand mioj vertellen wanneer die capaciteits redusctie ool dan eventueel van start zou moeten gaan, dat is mij niet helemaal duidelijk ? En is het misschien mogelijk mocht er zo’n pool komen dat dan gelijktijdig een stop op de afbouw van casco’s en een stop op het bestellen van casco’s komt.< anders speelt meneer galle misschien na het "oplossen" ( lees lozen van oude schepen) weer mooi weer en maakt dikke winsten met zijn nieuwe caso's want ja hij preekt daar in rotterdam natuurlijk ook allen maar voor zijn eigen haggie

    Geplaatst door: P. op
  • Beste Collega’s,

    Laten we om te beginnen eens meer energie steken in het bedenken van eeen oplossing tegen de lage vrachten en de huidige crisis i.p.v. van naar elkaat te wijzen (modder gooien)over wie hier nou schuld aan heeft en denkt alles beter te weten. Voor een ieder die deze reactie’s lezen die niet met de binnenvaart werken moeten nu toch wel denken dat wij kleuters in een speelzaal zijn i.p.v binnenvaartondernemers, en bevrachters hoeven alleen maar elke 5 minuten op een willekeurige site als schuttevear of vaart forum te kijken en hebben weer een portie leed vermaak. Als iedereen al zijn energie zou gebruiken in het bedenken van ideeen tegen deze crisis en lage vrachten die ons alle raakt dan werden er een hoop ideeen verzonnen en zal er allicht 1 idee zijn waar we met zijn allen iets aan zullen hebben.
    Wees blij dat onze binnenvaartbonden actie ondernemen voor ons, als ze niks doen is het ook niet goed, doen ze wel wat ook niet goed het is nooit goed, iedereen heeft alleen maar kritiek aan elkaars adres zonde van de tijd!!!
    Iedereen heeft zijn gedachte en iedereen heeft naar zijn inzicht gelijk, laat iedereen eens in zijn waarden, iedereen heeft al problemen genoeg zich met zijn onderneming te redden. De enige die schuldig zijn is de crisis zelf. Laten wen niet vergeten dat toen er 5 nieuwbouw schepen per week bij kwamen er genoeg lading was tegen steeds betere vracht prijzen en nu door de crisis is het vraag en aanbod spelletje precies omgekeerd, dat heet marktwerking!!! En de bevrachters benutten dit volledog uit en wij zijn de gene die het zover hebben laten komen dus is het ook aan ons om een gegeven pass terug retour te zenden maar daar is wel eenheid voor nodig!!! Voor einzelgang praktijken is geen tijd. Samen staan we sterk!!! Iedereen veel succes en betere tijden gewenst.

    Geplaatst door: Klaas op
  • Wie verzint dit nou, een bijeenkomst zonder dat er schippers echt wat te vertellen hebben.
    die zitten in deze situatie en moeten met ideeen komen, maar niet die Galle met inderdaad veel bestelde casco,s die hij niet kwijt raakt en nu veel geld gaat verliezen.
    mensen vaar niet voor belachelijke prijzen en laat zien dat de binnenvaart een mooi beroep is met verstandige mensen ondernemers.

    Geplaatst door: Klaas op
  • C. Jansz schreef:

    Wellicht moeten we als Europese Binnenvaart(vervoerders) een nieuw initiatief opzetten.
    Een Max-Havelaar keurmerk voor nette bevrachters!
    Dan kunnen we naar de eind-Opdrachtgevers ook gelijk duidelijk maken welke zakenpartners Fair-Trade handelspraktijken er opna houden;
    En ingevolge is ook gelijk duidelijk welke Banken, (scheeps-)Makelaars en bevrachters(het Kaf); ook hieraan weer niet blijken te willen meewerken.

    Dat lijkt me wel een goed initiatief. En misschien zouden wij schippers ons ook over de grenzen heen moeten gaan organiseren. De bestaande organisatie (ESO, EBU) zijn niet bepaald voortrekkers tot enige werkelijke actie. Dus, inderdaad, misschien is het wel tijd voor nieuw enthousiasme, nieuw bloed en nieuwe kansen. De Duitsers en Belgen roeren zich. Zo moeilijk moet het niet zijn daar aansluiting bij te vinden. We hebben genoeg gezamenlijke doelen.

    Geplaatst door: sunniva op
  • Ik heb een prijs van Krotsenburg bij 3,- euro nog eens door de kostprijsberekening gehaald.
    Zie: http://www.jofra.nl/download/Kostprijsberekening_KB_2.0.zip
    Of: http://www.kantoorbinnenvaart.org/download/diverse/Kostprijs_Jansz_Meijer_1.xls
    En voor uitgebreidere uitleg (ook met link):
    http://article.gmane.org/gmane.org.region.holland.vaart/9299

    Ik moet zeggen:
    Als je zopas nog de brandstof, nog lekker goedkoop vol heb kunnen laten worden gebunkerd;
    Uiterst zuinig draait (op, én leeg af), en het toch voor mekaar weet te krijgen om 5+ retourtjes te draaien in een maand(wordt wel moeilijk i.v.m. met zuinig draaien).

    Er vanuit gaande dat je aflosings-vrijgesteld bent, dan blijft er gewoon nog net genoeg over voor de betrokken ondernemers nog wellicht net € 185,-/week over om de eerste levensbehoeften in te komen bij Aldi, Lidl en/of Dirk.
    Moet je trouwens ook nog varen met die Flippen; van ‘Voor de Goedkoopste Filippijn, daarvoor moet je hier(in Bazel) zijn!’
    Mijn idee: Alles beneden € 5,-/ton naar Krotzenburg, is volgens mij ‘zum Kotsen’ & ‘um Zomst!’

    Het verhaal vanuit de Maas-silo, is een mijl-op-zeven. Ik begrijp van de aanwezigen, dat het weer een ‘Ouderwets degelijk’, geregisseerde CBRB(reders!) middagje was. In geen enkele wijze heeft men blijkbaar kunnen tippen aan nivo én relevantie; van de bijeenkomsten van bijvoorbeeld BDS en/of het Belgische schippers-comité.

    Wellicht dat het tijd wordt, voor ook een NL- schippers-comité.
    Nijmegen zou inderdaad een veel centralere bijeenkomst zijn geweest. Als De Vereniging en/of het Kolpinghuis niet kunnen worden besproken; dan zal ‘De Aal’ vast nog wel een plekje op ‘zijn’ schip kunnen inrichten voor een schippersvergadering.
    Ik hoor het wel wanneer er een NL-schippers-comité Binnenvaart is blijken te zijn opgestaan..

    Zoals elders al vaker is gezegd:
    Minder werk is tot daar aan toe.
    Maar alleen varen mogen; als je elke reis zelf nog privé-geld moet toeleggen, dat is gewoon niet te verteren.
    Als iedereen groot/klein; elke reis in ieder geval de kosten eruit weet te varen(mét voor alle betrokken personen een ‘redelijk’ loon). Dan zal de crisis vast nog wel hard aan komen; maar wel voor velen, meer overleefbaar zijn dan nu voorzien.

    Wellicht moeten we als Europese Binnenvaart(vervoerders) een nieuw initiatief opzetten.
    Een Max-Havelaar keurmerk voor nette bevrachters!
    Dan kunnen we naar de eind-Opdrachtgevers ook gelijk duidelijk maken welke zakenpartners Fair-Trade handelspraktijken er opna houden;
    En ingevolge is ook gelijk duidelijk welke Banken, (scheeps-)Makelaars en bevrachters(het Kaf); ook hieraan weer niet blijken te willen meewerken.

    Veel wijsheid en sterkte voor alle goedwillende betrokkenen,
    Nu werkzaam in Amsterdam (deels óók aan de wal),
    Met vriendelijke groet,

    Geplaatst door: C. Jans_zn. op
  • Mee eens, het ruimt vanzelf op. Galle denkt alleen aan al die casco’s die hij nog niet heeft verkocht. Jammer hoor, de meeste hebben er al 2 of meer en je kan er maar op 1 varen.

    Geplaatst door: Marian op
  • Bodemtarieven?? Wat is (de) bodem? Wie is de controleurh/handhaver? Crisis: Niet de nieuwbouwers zijn de directe oorzaak,wel de financiele wereld, te beginnen bij Amerika.Het gevolg is nu wel dat “Eigen Vermogen”,wat niet!! liquide is,voor alle ondernemers weg is,zelfs als je je schip vrij hebt.Dat restwaarde/sloopwaarde nihil is.Het heeft een voordeel je kan makkelijker ‘m laten liggen…..? Ik ben er gisteren geweest,’t was heftig.

    Geplaatst door: Wim op
  • Het grootste deel op de fles,dat is het beste!!Ruimt zo lekker op.Kon niet op,toch?
    Eigen schuld,dikke bult,heet dat!!

    Geplaatst door: Carina op
  • capaciteit moet beperkt worden? maar dat gaat toch ook gebeuren nu!, zijn dalijk genoeg schepen die het niet meer kunnen bolwerken,dus datlost zich vanzelf op, wat ik niet snap dat er een makelaar staat te spreken hoe wij het wel niet moeten gaan doen , die man staat er alleen maar omdat hij zijn vermogen ziet verdampen als er nieuwbouw falliet gaat, want zal er wel met veel euro’s in zitten , weet nog wel dat hij met lemair uit frankrijk samenspeelde om bestaande koopcontracten niet na te komen om zelf rijker te worden en nu wil hij graag meepraten hoe het beter moet, ja daaag had er al geen vertrouwen in en nu dus helemaal niet meer, collega schippers leten we nu gewoon niet een reis aannemen die onderbetaald is , beter 1 reis voor een redelijke prijs dan 4 voor een klote prijs want , asl straks de markt weer zou aantrekken en er meer werk komt , hebben we dan tenminste een redlijke prijs want een klote prijs weer omhoog varen als het beter gaat duurt dan ook weer lang want dan lullen de bevrachters weer dat je bij die reis naar krotzenburg een halve euro meer hebt gekregen dus vaar je er voor 2,90 euro naar toe, schiet ook niet op dacht ik hé , dus steek hand in eigen boezem en maak alleen los als er een normaal tarief wordt betaald , en als we daar ALLEMAAL aan meewerken en ons aan houden dan gaan (moeten) de prijzen wel omhoog,
    veel wijsheid toegewenst agb.

    Geplaatst door: agb op
  • Ik zal alle nieuwbouw wel willen helpen,maar toen ze 1 of 2 jaar geleden nog 400000 of 600000 euro winst maakten toen staken ze het ook in eigen zak.Diegene die het nu niet bolwerken moeten maar gewoon de fles op gaan.Dat is vrije markt dat wilde ze toch?Want waarom moet ik wel accepteren dat mijn schip als ik stop niks meer waard is en de roekeloze nieuwbouw niet.Als iedereen zijn gezonde verstand had gebruikt en zich niet gek hadden laten maken door de makelaars en de banken dan was de explosie aan nieuwbouw nooit gebeurd.Alle voorstellen hebben maar een doel het verlies voor de banken binnen de perken te houden.
    Het is in het verleden wel vaker gebeurd dat een schip van 10 jaar werd verkocht voor een kwart van de nieuwbouwprijs maar die waren niet zo gefinancieerd door de banken.Toen werd het wel geaccepteerd.Hiermeeaangevende dat de banken er veel meer belang bij hebben dan de schipper/eigenaar.Verder sluit ik me hellemaal aan bij het verhaal van Sunniva.
    mvg cor

    Geplaatst door: c j j le sage op
  • Volgens mij leren ze/we het nooit, jaren geleden dreigde ook een overschot aan scheepsruimte.
    Toch is hier geen lering uit getrokken.
    Als het even goed gaat besteld iedereen maar raak.
    Daarna elkaar de schuld geven dat ze de markt verzieken.
    Er zou eigenlijk een soort comite in het leven geroepen moeten worden die kan berekenen wat er nodig is aan scheepsruimte en daar de gehele vloot op baseren.
    pas groen licht om te bouwen of bestellen als de markt het toelaat.
    Ik weet het, makkelijker gezegt dan gedaan..
    Toch zou er een soort systeem moeten komen.
    De overheid/onduidelijke regelgeving heeft er ook schuld aan met het vage dubbelwandig beleid in de binnenvaart.
    Ik zit zelf gelukkig bij een vrij sterk bedijf die wel zal overleven maar het doet me pijn dat zo,n mooi beroep zo verziekt wordt door eigen toedoen.
    We varen met de raarste landslui onder het mom dat we niemand kunnen krijgen; tuurlijk, als er niks meer valt te verdienen door eigen toedoen.
    Nu moet ook de bunkermarkt eraan geloven, iedereen plettert er maar een giek op en komt die tak ook even overspoelen.
    Als we nu in rijen van 4 opstellen kunnen we nog fijn met elkaar klaverjassen.

    Geplaatst door: Ron.b op
  • Dit was in ieder geval geen raadpleging en er
    is zeker nergens gepeild wat schippers van welk plan dan ook vonden. Enige
    werkelijke inbreng werd niet op prijs gesteld dat was wel duidelijk. En nu
    mag men eventuele vragen alsnog inleveren bij de CBRB. Is dat even fijn?
    Hebben we dan een open discussie? Welnee. Er is vast wel een hele grote
    diepe la ergens die daar uitermate geschikt voor is. Ben ik negatief? is dit
    het calimero effect? Ongetwijfeld. Maar niet zo gek als je twee dagen
    ervoor samen met de CBRB en de kantoorbonden hebt afgesproken dat de
    bijeenkomst heel anders zou verlopen, en ik speciaal daarom nog eens extra
    heb gevraagd om te komen. We zijn gewoon belazerd.
    Een geweldige kans voorbij laten gaan om eens samen met de schippers te
    bekijken hoe we nu verder moeten. Ronduit schandalig. Wie besluiten er voor
    ons? Denk daar eens over na. Achter de tafel zitten een voorzitter die
    betrokken is bij het havenbedrijf Rotterdam, een makelaar wiens belang nu ook niet direct dat van de gemiddelde schipper is de CBRB waarbij ik enkel met juristen te maken lijk te hebben,
    en dan natuurlijk kantoor binnenvaart,geen schipper gezien. Denk eens na
    over wie wat voor ons bedenkt.
    Zo’n groep samenstellen haalt de angel uit eventuele spontane voorstellen
    door de schippers zelf. We hebben immers met het bedrijfsleven overlegd en
    dit kwam er uit? Dat andere voorstellen geheel niet bespreekbaar werden
    gemaakt is natuurlijk een slimme zet. Maar denk niet dat wij dit zo voorbij
    laten gaan!!
    Men roept natuurlijk nog even (want dat schijnt zo te moeten) over het feit
    dat vooral de schepen tot 1500 ton bewaard moeten blijven. En waar blijkt
    dat uit bij de plannen? Helemaal nergens uit. CCR wordt niet genoemd terwijl men wel voortdurens spreekt over ‘vertrouwen’ dat we moeten nodig is om een bedrijf te kunnen voeren. Men roept dat we geen koude sanering
    willen. Terwijl wij niet moeten zeuren over een koude sanering voor al deze schepen. De enige doelstelling was capaciteitsreductie, dan zouden de prijzen wel omhoog gaan. Maar het feit dat er nog vele nieuwe schepen op ons af komen, daar hadden we het maar niet over. Over een andere manier van prijsbeinvloeding, bijvoorbeeld bodemtarieven invoeren, markttransparantie en dergelijke kon niet gesproken worden.

    MENSEN WORDT NU TOCH EENS WAKKER!

    Heb je voorstellen, maak ze openbaar. Stuur ze niet naar de CBRB maar doe er
    iets mee.

    Heel veel sterkte voor ons allemaal,
    Sunniva

    Geplaatst door: sunniva op
  • ‘Maar als je de vrije markt nu zijn gang laat gaan, dan gaan we allemaal failliet.’

    de sterke blijven over en je heb weer een gezonde binnenvaart!!!!!

    Geplaatst door: ondernemer op
  • In de jaren 70 van de vorige eeuw hebben we een Tankerconventie gehad. Resultaat. iedereen ging 1 week tegen de kant per maand om de capaciteit te reduceren. Rederijen legden hun oude schepen stil en de moderne schepen blevben varen. Dat dit een mislukking werd kon men op voorhand zien.

    Geplaatst door: Jip op
  • Dus nu moeten degene met gezonde bedrijven betalen voor collega’s die onverantwoord bezig zijn geweest.

    Geplaatst door: Marian op
  • Leuke insteek ook, om rjk te worden in de binnenvaart. Volgens mij ga je varen omdat je varen leuk vind. Om je gezin te onderhouden en als extraatje een keer uit eten en een 2de vakantie! Rijk worden van varen of beter gezegd, werken in het algemeen is weinigen eerlijk gelukt.

    Geplaatst door: JM op
  • Waarom ook geen plafondtarieven ? Dat is de enige manier om rust te bekomen in de sector . De prijzen mogen ook niet te hoog worden of we krijgen weer een nieuwbouwgekte .

    Geplaatst door: M op
  • Bodemtarieven,en dan weer t verhaal met plafondterieven,werkt dus ook niet

    Geplaatst door: johan op
  • Hier worden we weer eens gesust. Alleen de bedenkers met stropdas worden er beter van, mensen met eigenbelang. Wanneer de aanwezige menigte in Rotterdam eens naar Brussel of Straatsburg zouden gaan dan word je pas gehoord . Dat doen de melkboeren toch ook . Werk kunnen we niet bij maken maar de vrachtprijs omhoog drukken wel . Wat bij ons gebeurd is afpersing, vb. een leuke bevrachter uit Rotterdam zegt dat je eigenlijk voor 2,5 euro naar de Moezel kan varen anders gaat je toch leeg op, je kan het net zo goed meenemen . Vindt hij zich zelf grappig of denkt hij echt dat we gek zijn . Bodemtarieven, hebben we nodig, dan is het probleem opgelost . Succes.

    Geplaatst door: M op

Reageer

Capaciteits Alliantie Binnenvaart | Schuttevaer.nl

Capaciteits Alliantie Binnenvaart

‘Het is een illusie dat je rijk kunt worden in de binnenvaart, dat kunnen we de komende jaren wel vergeten’, zei scheepsmakelaar Frank Galle woensdagmiddag op de voorlichtingsbijeenkomst van het Crisisberaad Binnenvaart. ‘Maar we kunnen wel ons gevoel van eigenwaarde en zelfrespect houden en iets op poten zetten dat ook buiten de branche bewondering opwekt.’

Capaciteits Alliantie Binnenvaart - 5

De binnenvaartorganisaties presenteerden woensdag in de oude Maassilo aan de Rotterdamse Maashaven de Capaciteits Alliantie Binnenvaart (CAB). Een kleine 500 binnenvaarders vulden de betonnen kolos. Binnenvaartondernemers die gaan meedoen aan de CAB dragen een percentage van de vracht af aan de alliantie, die daarvan soortgelijke, opgelegde schepen in de benen gaat houden. Het is de bedoeling dat zoveel schepen tijdelijk uit de markt worden gehaald dat er weer betere vrachtprijzen ontstaan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (61)

  • Ik heb al eens gewaarschuwd voor het DAMCO effect, maar ik heb het iedee dat de graaiers deze geschiedenis niet kennen. Maar gaat het er dan toch van komen?

    Geplaatst door: varensman op
  • de vergadering was een zoethoudertje voor iedereen die geen staatsgarantie had,de richtlijnen in verband met de verlenging van de staatsgarantie was al in kannen en kruiken alleen de idiooten die geloofde in sint niklaas dachten obama te horen ,de veldslag gaat beginnen ,de damco letters worden besteld.en de gezonde ????? Investeerder met 3 casco s en een paar euromunten zijn gered.mogen de ondernemers zonder staatsgarantie nu 2 jaar ook op vakantie op kosten van de belastingbetaler als compensatie word de teller daar ook op pauze gezet,denk het niet .

    Geplaatst door: damco 007 op
  • door de staatsgarantie te verlengen met 2 jaar,wordt iedereen met fallissement bedreigd,ik zal alvast maar letters bestellen voor m n schip 4 MAAL : DAMCO 123540

    BEDANKT HOLLANDSE STAAT

    Geplaatst door: RENE W op
  • Je hebt volkomen gelijk Anton,de eerste worden verkocht tegen lidlprijzen daarmee breekt het zweet uit bij de bank, de rest gaat in een grindgat voor de eerste 10 jaar !

    Geplaatst door: rene op
  • hr schippers
    Ik wil heel even een opmerking maken over het terugkomen van failliette schepen in de markt. Dit argument word zowel door voor als tegenstanders van het voorstel van het crisisberaad gebruikt. Beide met de intentie u af te schrikken en te laten varen als afhankelijke [ van de bank ] of voor lage tarieven [ want de dreiging van terugkerende schepen]. In mijn opinie zullen de banken als ze kunnen rekenen een failliet schip niet snel openbaar verkopen. Reken even mee ik heb een bank en financier 1000 nieuwe schepen met een waarde van 4,5 miljoen per stuk. Als er honderd failliet gaan en die schepen brengen nog maar 3 miljoen op dan zal ik ook op die andere 900 schepen 1,5 miljoen moeten afschrijven en dat gaat zwaar ten koste van mijn liquiditeit. Dus als de banken verstandig zijn leggen ze de schepen op tot het betere tijden zijn. Het mes snijdt dan van twee kanten, door de capaciteitsvermindering gaan de vrachten omhoog en de waarde van de schepen blijft op peil.
    Met deze opmerking wil ik geenzins insinueren dat men maar failliet moet gaan doch het schrikbeeld van de goedkoop terugkerende schepen wil ik wel nuanceren, want juist in slechte tijden is angst een slechte raadgever !
    m.vr.gr

    Geplaatst door: anton op
  • laten we het met z,n allen eens zijn dat het een slechte tijd is.
    nu rest alleen de vraag hoe op te lossen.
    dit is niet door elkaar steeds de schuld toe te schuiven.
    De vraag is wat nu.
    gedeeltelijk de vracht afstaan ,kan maar is het idee zoals beunschepen het meer dan een jaar geleden hebben aangepakt misschien iets.
    een scheepseigenaren afvaardiging die advies prizen geven en daar word niet onder gevaren.
    zijn geen prijs afspraken maar advies dus niet strafbaar.
    als velen zich hierbij aansluiten kan het heel goed werken, bij de beunschepen zijn de tarieven ook met wel 20% omhhog gegaan.
    wees verstandig en groepeer met z,n allen.
    je kan zelfs mensen neerzetten permanent om de sms-en te antwoorden die je betaald met 0,1 % afdracht van de vracht. de pot die dan eventueel ontstaat gebruiken we om na de slechte tijd met een feestavond de goede tijd weer in tye luiden

    Geplaatst door: Henk op
  • hoe bedoelen jully schip failliet het kom goed koper terug inde vaart en kan voor nog lagere vrachten varen, als je failliet bent verklaard kan je toch de eerste 10 jaar niets meer kopen . ook niet je partner of zoon die mee getekend heeft voor die hyptheek dus er is niemand die nog een
    schip koopt , dus als wy met onze 1000 tonners niets doen komen er van zelf masaal nieuwe schepen aan de ketting te liggen

    Geplaatst door: j.r.e. op
  • Hallo leden Crisisberaad & Collega’s
    Ik bewonder ook de mensen die achter de tafel zatten in de maashaven.Ze ondernemen tenminste iets aan deze bar slechte tijden .Iets afbreken is veel gemakkelijker dan niets opbouwen . Ik constateer zie peilingen vaart dat er een grote meerderheid tegen de plannen van het crisisberaad zijn ! Dit zou natuurlijk veel beter omgekeerd zijn . Ik denk dat er een Internationale Particuliere werkgroep van varende schippers moet meezetelen in het crisisberaad . De afstand tussen beide is nu te groot en er wordt te weinig naar ons ideeén geluisterd! Er zijn veel te weinig vergaderingen op internationaal niveau ! Er is er nog maar 1 ESO-crisisplatform geweest en dat is veel te weinig ! Wanneer is de volgende vergadering ? Niemand weet het en dat kan niet in zo’n situatie waarin we nu varen!! Hoelang duurd het nog voor de CRISIS wordt uitgeroepen in Nederland ! Dan kunnen er eindelijk internationale maatregelen genomen worden die GEEN GELD kosten en dat moeten we hebben. Dan krijgen we een meerderheid van schipper die voor de plannen van het Crisiberaad zijn en zo lossen we de Crisis in de binnenscheepvaart OP !

    Ik hoop dat de leden van het Crisiberaad dit een goed voorstel vinden

    MVG Patrick

    Geplaatst door: patrick rifaut op
  • Is er iemand hier op dit forum bekend met de mogelijkheid om jezelf failliet te laten verklaren. Heeft een aantal voordelen. Als deze situatie zich zo doorzet, dan gaan de mensen persoonlijk hier aan kapot. De hartaanvallen en maagzweren zullen in grote aantallen voor gaan komen de aankomende jaren. Ik zie voor deze situatie geen enkele uitweg. We werken onszelf alleen maar verder in de problemen/schulden. Ook onze kinderen zullen hier de dupe van zijn. We geven gewoon de sleutels aan de bank en wensen hun veel succes met het schip en de bijbehorende exploitatie. Ze zijn tenslotte toch de groot aandeelhouders van 90% van de schepen. Ik heb er zo helemaal geen zin meer in sinds ik in een tijdsbestek van een aantal maanden gedegradeerd ben van ondernemer naar ”ja” en ”dank u wel meneer” zeggende tobber of nixnut. Ik ben een voorstander van het massaal aanvragen van je eigen failliesement.

    Geplaatst door: Allard op
  • Allemaal leuk en aardig dat we een del van onze vracht in een potje moeten steken,moet ik dan inleveren om die gasten met 2of 3 casco’s hebben het hoofd boven water te houden?Ik heb me handen vol aan mezelf,waar zijn die gasten als ik met mijn verband in de problemen zit.En dan die mensen die al lang op een scheepje zitten van 80mtr en die weinig hypotheek meer hebben,nooit gekke dingen hebben gedaan,moeten die ineens de gasten met zoveel casco’s het hoofd boven water houden?
    Mensen als we nou gewoon zo doorgaan,en hier en daar flink die reizen gaan weigeren,gooi m dan maar s 4dagen neer of langer,die prijzen gaan vanzelf wel iets omhoog.
    Meer werk krijgen we toch niet,het is cirisis,zonder al die nieuwe schepen hadden we zelfde verhaal gehad,mischien wel wat meer aanbod dan,maar de hele wereld handel ligt op zijn reet!En laten we nou niet elkaar lopen aanwijzen van die GROTE KOPPELVERBANDEN maken alle tarieven kapot,of die 135mtr’s zijn de schuldigen,nee het is de crisis die ons nekt.Ik vind het wel een goed initiatief van deze mensen om een grote vergadering te houden,maar wat voor regels je ook bedenkt er is altijd wel iemand die er weer rijker,en slechter/beter van word!
    Ik vind dat er niet echt iets voor te bedenken is.
    Maar meebetalen aan een potje doe ik niet,heb ik ooit hulp gehad om dit op te bouwen?Iedereen wekrt hard voor zijn bedrijf,alleen jammer dat (veel) gelijk dollartekens ziet met schepen handel!
    Ik vind dat je als binnenvaart ondernemer het sterkst bent als je klein blijft dat is de kracht van je lijkt mij dan!Kan wel met een groot schip,maar niet gelijk met 2 of 3 koppelverbanden?~!
    Rijk word je niet met het varen,je kunt er hooguit HEEL riant van leven,maar iedereen wil voor makelaar spelen,maar ja nu is de top dan eindelijk bereikt waar we al op wachtten.

    MvG D Reuter

    Geplaatst door: daniel op
  • Een bericht die mij deze week opviel is dat de mensen van de v en d gechanteerd werden. HOEZO zult u wellicht denken. Lat ik het uitleggen. De medewerkers werdt de keuze gegeven of allemaal de in het cao vastgelegde loonverhoging inleveren of er gaan 600 mensen eruit. chantage zegt hun bond en groot gelijk hebben ze. Maar gebeurt dan in de binnenvaart niet precies hetzelfde? Eerst de indexcering in moeten leveren van je contract en daarna ook nog met je tarief naar beneden moeten. Als je het niet doet lig je eruit en dat wordt ook zo gezegt, want , nu spreek ik voor de containers, DE HEREN VAN MAERSK EN HYUNDAI en noem de andere grote namen maar op willen niet meer dan zoveel betalen en als je re niet mee accoord gaat dan voor jou tien anderen. En die moeten nog goedkoper want voor hun ook weer tien anderen. Volgens mij ben je dan bezig om prijsafspraken te maken ONDER de norm en dat mag neit. OF WEL HEREN EN DAMES IN BRUSSEL… Werdt microsoft daar niet laatst voor bekeurt ? waarom de heren van de gote maatschappijen dan niet ?? zij bepalen nu de prijs en anders lig je er gewoon uit. Volgens mij is de gasolie ook nog naar beneden gegaan en verdienen ze er dus op per container want de klant moet wel de zelfde prijs betalen onee meer zelfs want ja klant de prijs voor vervoer moet van jou kant omhoog en de schipper jij moet goedkoper anders een ander en bij wie vallen de jaarcijfers volgend jaar toch niet zo slecht uit? Juist die heren kennen we allemaal. En de heren van de bevrachtingskantoor die zeggen ja en amen want anders zijn die ook hun werk kwijt.. Het ergste is nog wel dat we zien hier op de eoropoort en in Antwerpen dat er meer toevoer komt.Dat de wachttijden weer omhoog gaan want die zijn echt niet naar beneden gegaan. Ik denk dat de crissis veel wordt aan gepraat. Lang leve de media. En de scheepsmakelaars, die zelfde die hun kopers meenemen naar louche barren en dezelfde praktijken eropna houden kwa verkopen , die zien hun handel misschien in kakken. Heren ook u bent het geweest die het zo bont hebben gemaakt in de binnenvaart. Gouden bergen beloven noem maar op. En nu waar zijn jullie nu? nergens ….

    Heel erg vindt ik het ook dat het veelal op de 135 meter schepen gegooit wordt . Ik las zelfs maak er maar verplicht 110ers van. haha sorry wij , mensen die hem dus niet nieuw hebben laten bouwen maar er een uit de vaart hebben gekocht, omdat ze veel en hard werken , en het een logische keuze was . Wij die denken dat de meeste in de binnenvaart toch lange dagen maken en heel hard werken voor hun hypotheek , nee sorry wij gaan dat dus niet doen maar ik hoop wel dat we een beetje na gaan denken voordat je zoiets op schrijft. Wij hebben er hard voor gewerkt net als de meeste mensen en er zijn er een paar die de markt kapot maken omdat ze dom zijn geweest en een grote hand van papa en de bank hebben gehad met beloftes van verladers . zolang die mensen er zijn blijft het k….

    Geplaatst door: Diana op
  • Beste collega’s, laten we stoppen met elkaar de zwarte piet toe te spelen en inzien dat we alleen met elkaar de crises te boven komen. Als iedereen die zonodig de leden van het crisesforum zwart wil maken, er ook eens een constructieve oplossing bij geeft, zijn we weer een stap verder. Maar helaas de verdeeldheid heerst weer.We zitten allemaal in het zelfde schuitje, 2€ naar Krotzenburg of 2,75 naar Hoogeveen is even desastreus. Geef U Bond en het crisesberaad brede steun. Ik heb bewondering voor de mensen die daar achter de tafel zaten in de Maashavensilo;Om voor zo een verdeelde bedrijfstak je nek uit te steken en je tijd te geven uit wat voor motief het dan ook zij. Alleen met elkaar kunnen de meeste overleven. Mensen die toren hoge risico’s genomen hebben kunnen ook met het CAB niet overleven.Als we niet stoppen met onze verdeeldheid uit te schreeuwen, zal dat onze ondergang zijn en niet de kredietcrises en de overcapaciteit. We gaan dit overleven als we erin geloven en allen onze medewerking geven. Waar ik wel voor pleit is dat er later een onafhankelijk onderzoek moet komen hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Ook zal er in de toekomst zeker een capaciteits beheersingsplan moeten komen om herhaling van deze nieuwbouwgolf te voorkomen. C. Leeuwestein m.s. Dios Mediante

    Geplaatst door: C.Leeuwestein op
  • ik ben er mee eens met jan peter en F.
    wat F schrijft klopt helemaal men in goede tijden proberen vooruit te denken om dat tegentewerken wat er nu gaande is, maar 2 jaar geleden zij ieder markelaar banken en de schippers die bestelden nee de tijden worden niet slechter komt al meer werk, wijze uitspraken van deze mensen, de banken en makelaars wisten echt wel wat er gaande was, want de markt in amerika was toen al niet zo best meer maar de groten van de banken en de makelaars wouden nog even snel winst maken, aan de naifiteit van de schipper, en de heberigheid,
    ik hoop dat de banken het nu niet verpesten voor de rest van de schippers die het vol kunnen houden,
    gr.

    Geplaatst door: h. op
  • ik ben er mee eens met jan peter en F.
    wat F schrijft klopt helemaal men in goede tijden proberen vooruit te denken om dat tegentewerken wat er nu gaande is, maar 2 jaar geleden zij ieder markelaar banken en de schippers die bestelden nee de tijden worden niet slechter komt al meer werk, wijze uitspraken van deze mensen, de banken en makelaars wisten echt wel wat er gaande was, want de markt in amerika was toen al niet zo best meer maar de groten van de banken en de makelaars wouden nog even snel winst maken, aan de naifiteit van de schipper, en de heberigheid,
    ik hoop dat de banken het nu niet verpesten voor de rest van de schippers die het vol kunnen houden,
    gr.

    Geplaatst door: h. op
  • Crisis, bedrijven die failliet gaan het hoort erbij.
    dat is een markt werking.
    is het misschien een idee om een poule te maken van mensen die een gedeelte van de vracht inleveren, en degene die niet overleven jammer failliet, teveel risico genomen in gouden tijden.
    en met de pot die opgebouwd word kun je de banken gedeeltelijk compenseren voor kapitaal wat vernietigd word.
    of iemand anders mag het schip kopen die zorgt er wel voor dat een zelfde hoeveelheid tonnen gesloopt word.
    komen minder scheeps tonnen in de markt en degene die echt onverantwoord hebben gehandeld kunnen op de blaren zitten.

    Geplaatst door: Jan Peter op
  • Hallo!

    In deze tijd is het gewon ieder voor zich maar dat was het ook al voor deze tijd want iederen wou maar zo snel mogelijk rijk worden en winst op zijn schip maken zonder de gevolgen voor later te bedenken en nu klagen en de rest die normaal hebben gedaan ervoor willen laten mee betalen, gekker kan het niet, vrije markt betekend in mijn ogen dat deze nu mieschien het niet redden en eraf moeten, heb er geen medelijd mee want 2 jaar geleden hadden deze mensen de mond nogaal groot moet je niet nieuwebouwen wil je niet zo een mooie nieuwe schip, en dan een nieuwe duur huis boot auto en nieuwe schip kopen, ik gun het ze wel dat ze deze dingen kunnen kopen, maar ze deden wel op je neer kijken wanner je deze dingen niet had of ging kopen, en hun mee helpen hoe gek moet je wezen wanner je normaal hebt gedaan.
    en die dat dus wel hebben gedaan ga nu niet klagen neem ook de consequentie hiervaan wie risico leeft moet er ook soms voor betalen.
    ik vindt alleen dat mensen die normaal deden een heel veel pech hebben gehad bijvoorbeeld met motor of zo, die mee te helpen vindt ik wat anders die hebben niet gek gedaan en ook niet op je neer gekeken.
    gr. anoniem

    Geplaatst door: h. op
  • er word nu wel verraad gepleegd . een makelaar die zich met ons welzijn bemoeid .
    eerst zorgen voor nieuwbouw en dan de oude schepen naar het oosblok verkopen voor niets en dan weet je op voorhand dat die schepen gewoon terug komen .
    zulke mensen moeten ons nu vertegenwoordigen!!!
    geloof er niet in mensen . die zit daar niet om ons te helpen . alleen zich zelf .kan hij straks de schepen op kopen . en waarom zijn de colega,s zo bij de hand om te roepen laat maar failliet gaan . als of je dat leuk vind dat je colega er uit ligt , vind het een verkeerde vorm van leedvermaak. SORRY

    Geplaatst door: schipper op
  • Deze plannen zullen wel werken, maar ik heb nog een ander, misschien dom en naief, idee. Dat er minder werk is, dat snapt iedereen. Dit geldt trouwens hoofdzakelijk voor bulk, ijzer, containers e.d. In de veevoer, tarwe e.d. is daar weinig tot niets van te merken. Maar de prijzen hoeven echt niet zo laag te zijn. Als we eerst eens alle tussenpersonen, welke nu alleen maar zakken zitten te vullen en zich rot lachen om al onze plannen, aanpakken. Er zijn al diverse schippers die melding hebben gemaakt over de hoogte van de prijzen die nog steeds door de ontvangers betaald moeten worden. Deze zijn hetzelfde of nauwelijks lager dan voor de crisis. We laten ons dus gewoon bedonderen. Als we met zijn allen consequent werk weigeren wat minder betaald dan vorig jaar, dat gaat naar mijn idee de vracht ook gewoon omhoog. Misschien een combinatie van diverse plannen. Een pool en alle lading weigeren waarvan het tarief onder die van voor de crisis ligt. Ondanks dat wij bijna voor nix varen, is in het dagelijks leven niets goedkoper. Brood, energie e.d. zijn alleen maar duurder. WAAROM IS ONZE VRACHT DAN ZO LAAG. Omdat er een aantal mensen PROFITEREN van de crisis.

    Geplaatst door: Herbert op
  • aan die clownen in maatpak hebben we niks aan die hebben idd.andere belangen.gewoon in nl,d,b,fr.blokades neerleggen tot er meer word betaald door verladers of wie het ook wezen mag,en de gangsters onder de bevrachters zien uit te krijgen
    in geval van stilligregeling de betreffende schippers verbieden mee te varen bij een collega anders word het water dun gevaren met die collega en is het voor niets geweest en kan men terug 24u varen en prijzen gaan niet naar boven.

    Geplaatst door: patrick op
  • Niet om deze of gene te verdedigen maar de personen achter de tafel vertegenwoordigen en 2tal werkgroepen waar wel degelijk schippers uit alle geledingen zitting in hebben.
    Terugkomend op de situatie in de binnenvaart,denk ik dat een eventueel werkbaar plan in ieder geval te laat zal komen voor een groot aantal schepen waar te veel vreemd vermogen in zit.
    Dus misschien eerst de marktwerking zijn werk laten doen en dan inzetten op een beheersingsplan.

    Geplaatst door: Richard op
  • Jammer dat schippers achter de feiten aanlopen.Wanneer de markt goed is vaart iedereen het water tot karnemelk.
    Wanneer er in goede tijden eens maatregelen getroffen worden om slechtere tijden op te vangen zou dat beter zijn .Regeren is vooruit zien.
    Als enkeling wordt men uitgebuit wanneer de tegenpartij zich sterk voelt.
    Om dit te voorkomen moet men in goede tijden samenwerken en zich ergens bij aansluiten,of iets opzetten, zodat men zelf de prijzen in de hand kan houden of minder uitgebuit wordt.
    Wanneer men de zaken goed op een rijtje heeft kan men slechtere tijden
    overleven.

    Geplaatst door: F op
  • Meneer Jans zn.
    U heeft helemaal gelijk gelijk. Maar ook voor personeel geld gedeeltelijke marktwerking!! De lonen voor goed personeel met papieren was ook gestegen tot in de hemel.Een netto loon van €3000,- ( bruto al helemaal een vermogen!) was geen uitzondering met alle kosten en inwoning vrij.Wegkopen bij elkaar zal in deze tijd niet zo snel gebeuren.
    Uiteraard hoop ik dat ik al mijn personeel kan blijven betalen,voor U goed en voor de werkgever (waarschijnlijk ook).
    Voor iedereen is een goede afloop van de crisis van belang.Maar hoe , dat is de vraag. En wat de speculanten betreft, ga naar de beus of het casino!!!!!

    Geplaatst door: peter op
  • niet lullen gewoon de vrije markt laten werken ,failliet openbaar verkopen

    Geplaatst door: devrachtenkraker op
  • Voor de duidelijkheid; ik zelf vaar als personeel(op andermans schepen), en dan in loondienst.

    Net als aan de wal(denk bijv. Bouw), zijn er ook vele ondernemers(ZZP!) werkzaam in de (Binnen)scheepvaart, op schepen van andere binnenvaartondernemers.
    In hoeverre zijn de besproken plannen een bedreiging voor hun ‘bedrijfstak’?

    Ik denk dat de tweede (wellicht grootste) klap nog moet komen, wanneer uit de groep ondernemers(met nu een eigen schip);
    kortstondig(opleg/wachtregeling) of langdurig(failliet) uit hun eigen onderneming worden gestoten?
    Is hier weer een voorbeeld aan te zien komen van de aloude verdringings-mechanismes?
    Ik denk het wel, voor ‘ons’ loondienst en ZZP tezamen: voor ons gaat de spoeling dus binnenkort nogmaals aanmerkelijk verdund worden!

    Als personeel heb ik echter 0% invloed op de besomming die mijn werkgever vraagt. Maar als hij het niet binnenkrijgt, kan hij aan mij ook geen continuïteit op langere garanderen.

    Reden te meer om mijn aansporing aan alle ondernemers/schipper-eigenaren te herhalen.
    Wilt u a.u.b. alles in het werk gaan & blijven stellen om kostendekkende tarieven op tafel te krijgen. Ook ‘wij’, úw inval en/of aflospersoneel zijn 100% van uw onderhandeling met de bevrachters afhankelijk; voor ons dagelijks brood(met voorkeur ook met wekelijks een lekker mals (paarde-)biefstukje)!..

    U begrijpt wel wat ik bedoel,

    Geplaatst door: C.Jans zn. op
  • Wat de binnenvaart bijeenkomst Maas – silo betreft had ik ook niets anders
    verwacht .
    Zelf was ik niet aanwezig . Maar heb van aanwezigen gehoord dat dit enkel
    over Nederlandse binnenvaart ging.
    Hoe zit het met de andere Europese binnenvaart ? De mensen in het panel zijn
    ons ook vergeten . Ik las op het forum de vraag waarom er in Nederland nog
    geen schipperscomité is opgericht . Bij ons in België zijn we zover . Wij
    wachten op jullie, Nederlandse collega ’s !! Duitsland zal dan wel volgen .
    Jullie als grootste binnenvaartland, begrijp ik niet dat dit allemaal
    gebeurd . Hebben jullie het opgegeven ? Jullie laten zich toch niet om de
    tuin leiden door mensen die geen binnenvaartgevoel hebben ?
    Er bestaat al een lijst met een geoorloofde kostentarief, waarom gaan we er
    niet voor ?
    Er zit een minimun en een maximumprijs aan vast . Waarom niet ? Is het nu
    beter, dit houden we niet vol, niemand van ons .
    Werk bijmaken kunnen we niet, maar de prijs hoger krijgen wel . Aan al die
    andere maatregelen hebben niets, kost ons alleen maar geld .
    Wanneer de tarieven een normaal nieveau zouden hebben, dan overleven we het
    wel .

    M

    Geplaatst door: M op
  • Wij varen op een klein scheepje en hebben gelukkig (nog) een vast contract. Voor ons dus nog geen crisis. Maar waarom is iedereen zo bang dat failliete schepen terug in de vaart komen? Als ik 1 miljoen ( wat ik nodig heb om een schip van 3 miljoen te kopen) in mijn zak heb dan ben ik toch niet zo gek dat ik dat geld in een binenvaartschip stop? Naar mijn idee kan het niet anders of er moeten schepen failliet gaan, en die goedkopere concurrentie van opgekochte schepen daar geloof ik absoluut niet in. Iedereen die geprobeert heeft een nieuw/groot schip te exploiteren waarbij het niet lukt, helaas, het is erg jammer maar ja het is niet anders dan ff flink op de blaren zitten, na deze tijd komt er heus wel weer een andere tijd….Hoe denk je dat bedrijven aan de wal het doen? die gaan ook gewoon failliet hoor en vinden we die zielig??

    Geplaatst door: Annie op
  • Bodemterieven
    Een lijst met alle mogelijke bestemmingen maken ,de duitse bond was daar al mee bezig!
    Redelijke tarieven maken ,met een opslag van 30 cent per ton .
    Dit geld gebruiken om schepen stil te leggen ,die aan de beurt zijn om te liggen(van te voren uitgemaakt)
    een controle in de boekhouding ,(diegene die onder de vracht zit een fikse boete geven,die later weer in de pot gaat)
    OF WE GAAN MET ZIJN ALLEN LEKKER AFWACHTEN .

    Geplaatst door: wim op
  • mooie uitspraak van galle en co. Niet met de binnenvaart verdien je geld???
    Maar aan de binnenvaart vergeet hij erbij te zeggen. haha.
    Maar het is hem gegund…
    ieder zijn vak,he.

    Geplaatst door: jantje op
  • Ieder voor zich en de Rabo voor ons allen!

    Geplaatst door: Marian op
  • er is dus kennelijk wat fout gegaan, en nu moet we allemaal meewerken om orde op zaken te stellen.
    met andere woorden spijkers met koppen slaan, ja we gaan mee betalen de fouten en hebgier te bestrijden maar dan wel met voorwaarden want verkregen posities die wij gaan financieeren moeten ook hun steentje bijdragen want eerlijk is eerlijk door klakkeloos zonder ook maar enige garanties van toenemend vervoer toch maar blijven bouwen van nieuwe schepen, en ook nu nog aan de scheepswerven moet je radicaal zijn.
    ik ga niet alle punten verwoorden want dan wordt de kolom te lang, maar er moet weer een sloopregeling komen, ook al gaan de kleine er dan als eerste uit maar die hebben ook het langste meebetaald, mocht er later een tekort komen aan die schepen dan kan er weer worden bijgebouwd onder toezicht want wij kunnen dat niet dat is wel gebleken en het belangrijkste is dat alle 135 meterschepen zonder pardon worden ingekort tot 110 meter, om niet die categorie te benadelen, trouwens de losplaatsen en ligplaatsen zijn dan ook voldoende.
    het zal voor veel mensen hard aankomen maar de waarheid is niet anders, o ja er is nog ergens een slooppotje dus waar wachten jullie op.
    het zal ook voor de scheepswerven wel hard aankomen, maar die kunnen gelijk hun woekerprijzen een beetje aanpassen
    veel succes allen

    Geplaatst door: p.neska op
  • Leuk Probeersel maar mag niet van neellie smit is zo aan te vechten,in 1975/93 waren er 1000 schippers op dergelijke reddingvergadering van beurs toerbeurt,maar toen voer van buren denzo, en vele die hier voorstander van zijn waren toen onzichtbaar.weg beurs ,waar 400 schepen 1 week gemidd stil lagen ,alles weg tijdelijd te weinig ruimte ,massale overgefinasierde nieuwbouw,nu grootte elende,tjen

    Geplaatst door: m.Tullemans op
  • Geachte lezers, Vind het jammer dat er zo negatief gereageerd wordt op de bijeenkomst in de Maassilo. Er wordt zoals gewoonlijk weer flink gemopperd op de stropdassen. Ook de persoonlijke aanvallen op de heer van Sluis en Frank Galle zijn niet van de lucht. Vergeet niet dat als U het zelf moest regelen er niet van terrecht kwam. De enigste reden dat er op dit niveau gepraat wordt, is om te voorkomen dat banken fors af moeten gaan schrijven in de binnenvaart. Hou goed in de gaten dat de meeste onder U alleen maar zullen overleven omdat de banken op dit moment niet in staat zijn ± 8/10 miljard af te schrijven op de totale vloot.Ik heb het zelfde als U nu mee maakt, in de tweede helft van de tachtiger- en negentigerjaren beleeft. De redding in de tankvaart is toen de sloopregeling geweest. Ook wij hebben geprobeerd om met vrijwillige stilligaktie de zaak te regelen. Dit is niet terrecht gekomen omdat geen mens elkaar vertrouwde. Heb vertrouwen in de heer van Sluis en zijn club. Als er niets gebeurt vrees ik dat 60% failliet zal gaan. De andere 40% zal het nog veel moeilijker krijgen om de concurrentie aan te gaan met deze failliete schepen. Want één ding is zeker, deze schepen zullen goedkoper terug op de markt komen en weer door de zelfde banken gefinancierd worden. Wens U alle veel wijsheid en sterkte toe. En vergeet één ding niet zo’n opkomst met 500 mensen is volgens mij nog bijna nooit gerealiseerd in de binnenvaart. Houdt ook in dat U er niet alleen voor staat.
    Hens van Buren m.t.s. Hanna

    Geplaatst door: H. van Buren op
  • Het verdrag van Rome werd op 25 Maart 1957 getekend en is beter bekent als de stichting van de E.E.G. Het is ondertekend door Belgie, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, West-Duitsland en Italie.Het verdrag van Rome breidde de economische samenwerking uit tot meer (in principe alle) sectoren van de economie. De nadruk lag evenwel lange tijd op een eenvormig stelsel van landbouwsubsidies.

    Geplaatst door: Wijnand op
  • Mensen kleine en grote ondernemers houd toch in godsnaam zelf de broek omhoog en richt niet van zulke ondernemingen op waar 80 % schreeuwers zelf geen onderneming winstgevend kunnen laten draaien.

    Geplaatst door: ron op
  • Dat er wat gedaan moet worden is duidelijk!Of toch niet!
    Klaas heeft gelijk modder gooien heeft geen zin,maar je mag dingen wel benoemen die er spelen.Laat het nog een poosje aanmodderen en er komt vanzelf lucht.Bedrijven die het niet meer op kunnen brengen zullen failliet gaan.
    Hoe vervelend ook maar dat gebeurd in iedere bedrijfstak.Wanneer er schepen uit gaan, gaat vanzelf de vrachtprijs omhoog waardoor mensen weer kunnen sparen en als die zonodig willen dan op een verantwoorde manier een ander mooier, groter,duurder schip kunnen kopen.Dit is ook een oplossing en misschien wel een met een sneller resultaat als wat er nu door voorgezetene mensen op de vergadering(silo) wordt voorgeschoteld.Die daar met hun eigen belangen in deze het alleen maar willen rekken er zelf uit willen springen en of beter van worden sorry ik zie het niet anders.
    Ja en als er wat gedaan moet worden dan wil men ook in een vergadering serieus genomen worden en niet een voorgekauwd stukje te horen krijgen.Ik vind na deze vergadering dat er is gebleken dat je nog steeds niet serieus wordt genomen.Luister en lees hoe ze OVER je praten ipv. met je te praten.Er is nog steeds niets veranderd en zoals het er naar uitziet gaat dat ook nog niet gebeuren als je dit soort praktijken nog niet in de gaten hebt.En ja dat moet wel besproken kunnen worden,want ieder mag zijn mening geven en als je daar geen ruimte voor krijgt in vergaderingen..enz kies je voor deze wegen.Er wordt ook zoveel geschreven en gezegd dat je soms wel moet reageren want het blijkt dat men zich graag laat hersenspoelen door bepaalde mensen.Blijf zelf denken en wees alert het gaat om UW zaak niet die van hun.Succes ermee ik blijf het volgen en zie jullie bedrdijfstak zeker niet als een peuterspeelzaal,maar waar soms mensen moeten worden wakker geschut.
    mvg G

    Geplaatst door: g op
  • Daar de financiele sector deze crisis veroorzaakt hebben, lijkt het mij redelijk dat ze helpen deze chaos te verhelpen. Is het geen thema dat ze schepen en casco’s, waar geen aflossing en rente op betaald word, opkopen voor een redelijke prijs. Deze overtollige tonnen in een haven stallen en als de tijd weer aantrekt terug verkopen aan de oudeigenaren. Zo kan iedereen overleven.

    Geplaatst door: Marian op
  • leuk z,n vergadering .
    maar wat ik me nu afvraag , waar blijft onze overheid nou met de hulp die ze toe gezegt hebben aan de binnenvaart. onze minister wilde toch de binnenvaart helpen . met de oude slooppremie,s .enz
    geloof er niks van dat iemand iets doet , deze vergadering komt ook niks uit . de schipper komt niet eens aan het woord met z,n gedachten,
    lekker simpel allemaal . er moet toch iets zijn om de schipper ook z,n woord te laten doen .

    Geplaatst door: schipper op
  • In de AD van 17-6 staat een stukje hierover.Maar er staat ook iets intressants bij: er word gedacht aan een verbod op vervoer onder de kostprijs, het zo genaamde verdrag van Rome wat de belgen wel hebben ondertekent maar wij niet want wij moeten het wiel weer uitvinden. Maar waarom is hier niks over gezegd op de vergadering?
    groet G.

    Geplaatst door: Melvin op
  • Heeft Galle nog 4 casco’s over dan lijkt me dat wel wat. Je wordt hier toch gesteunt als je onverantwoord doet met een regeling die je door de banken en de bonden door de strot geduwd word. Dus dan kan je maar beter gek doen dan normaal, want de bank plukt toch de centen bij je weg

    Geplaatst door: Hendrik op
  • L.S.
    Voor zover ik geinformeerd ben beschikt Galle niet over onverkochte casco’s. Als een van de weinige makelaars liet hij niet op voorhand cascos bouwen.
    Verder lees ik op de reacties nauwelijks constructieve bijdragen. In tegenstelling tot wat gepresenteerd werd in de Maashavensilo. Daar hadden mensen wel ideeen.

    Geplaatst door: Cornelis op
  • Klaas wat een mooie preek.Maar heb je wel eens nagedacht hoe het in het verleden ging, bij verschillende blokades en of lading weigering. Alles werd ineens bevracht want het moest van te voren bekend gemaakt worden en weg was het efect. Ik ben toeder tijd bij vergaderingen geweest,totaal geen nut want achter de tafel was het plan al bedacht en we konden slikken of stikken. En wat is nu de bedoeling? Wie vinden zichzelf weer geroepen om te denken dat ze het weer eens voor ons weten? Het zijn weer de personen met € tekens in hun ogen.Ik heb elke crisis1970 meegemaakt. Weet je wat bodem prijs betekend? Vastgetelde prijs. Ben de de Noord Zuid vergeten, die hanteerde bodemprijzen. Je kwam er ook nooit boven.Stillegregeling die kan ik nog van de zand en grind.Zogauw de prijs opliep moest je weer gaan varen, waarom dacht je dat de bevrachters al weer achter die tafel zitten? Je geloof tocht niet om jou te helpen.Waarom wil men dat wij die pot gaan vullen, niet om ons te helpen maar om der eigen verlies te beperken.Waarom stort Galle niet een paar ton in die pot en de banken enkele miljoenen, ze hebben toch genoeg gehad van Bos.Wij moeten het weer zelf ophoesten,waar is het geld gebleven dat over was in de toenmalige grindpot?Wat gaat er gebeuren met het sloopgeld?Mensen wordt toch eens wakker,bevrachters gaan voor de laagste prijs.Makelaars, nou ja HANDELAREN,makelaars zijn tussen personen en die bestellen geen schepen op eigen rekening.En de banken moeten eens doen wat ze in 1975 deden,geen rente en aflossing, einde verhaal tegen de kant.En wat doen ze nu? is dat geen economich dilict?
    als ik een papiertje niet opstuur naar het CBS dan bega ik er al een.Maarja ik ben ook geen bank. Bos help mij ook niet.Verder ben ik het heel erg eens met Sunniva. Ze proberen ons weer een sigaar ui eigen doos te geven.

    Geplaatst door: varensman op
  • Typisch een binnenvaartreactie, direct iedereen afbranden, die probeert iets positiefs te doen. Het is een misschien onmogelijke opgave, om uit deze problemen te komen. Het viel mij honderd procent mee, wie achter de tafel in het panel zaten, mensen die op persoonlijke titel proberen iets te doen. Welke schipper heeft al zo’n initiatief genomen? Frank Galle is volgens mij een prima keuze. Hij heeft veel binnenvaart ervaring, kent veel schippers, kent hun problemen, kent ook het bankwezen. Ik was echt verrast over de energie en overredingskracht. Dan geldt ook nog eens: Niet geschoten, altijd mis.

    Geplaatst door: Rienk op
  • kan iemand mioj vertellen wanneer die capaciteits redusctie ool dan eventueel van start zou moeten gaan, dat is mij niet helemaal duidelijk ? En is het misschien mogelijk mocht er zo’n pool komen dat dan gelijktijdig een stop op de afbouw van casco’s en een stop op het bestellen van casco’s komt.< anders speelt meneer galle misschien na het "oplossen" ( lees lozen van oude schepen) weer mooi weer en maakt dikke winsten met zijn nieuwe caso's want ja hij preekt daar in rotterdam natuurlijk ook allen maar voor zijn eigen haggie

    Geplaatst door: P. op
  • Beste Collega’s,

    Laten we om te beginnen eens meer energie steken in het bedenken van eeen oplossing tegen de lage vrachten en de huidige crisis i.p.v. van naar elkaat te wijzen (modder gooien)over wie hier nou schuld aan heeft en denkt alles beter te weten. Voor een ieder die deze reactie’s lezen die niet met de binnenvaart werken moeten nu toch wel denken dat wij kleuters in een speelzaal zijn i.p.v binnenvaartondernemers, en bevrachters hoeven alleen maar elke 5 minuten op een willekeurige site als schuttevear of vaart forum te kijken en hebben weer een portie leed vermaak. Als iedereen al zijn energie zou gebruiken in het bedenken van ideeen tegen deze crisis en lage vrachten die ons alle raakt dan werden er een hoop ideeen verzonnen en zal er allicht 1 idee zijn waar we met zijn allen iets aan zullen hebben.
    Wees blij dat onze binnenvaartbonden actie ondernemen voor ons, als ze niks doen is het ook niet goed, doen ze wel wat ook niet goed het is nooit goed, iedereen heeft alleen maar kritiek aan elkaars adres zonde van de tijd!!!
    Iedereen heeft zijn gedachte en iedereen heeft naar zijn inzicht gelijk, laat iedereen eens in zijn waarden, iedereen heeft al problemen genoeg zich met zijn onderneming te redden. De enige die schuldig zijn is de crisis zelf. Laten wen niet vergeten dat toen er 5 nieuwbouw schepen per week bij kwamen er genoeg lading was tegen steeds betere vracht prijzen en nu door de crisis is het vraag en aanbod spelletje precies omgekeerd, dat heet marktwerking!!! En de bevrachters benutten dit volledog uit en wij zijn de gene die het zover hebben laten komen dus is het ook aan ons om een gegeven pass terug retour te zenden maar daar is wel eenheid voor nodig!!! Voor einzelgang praktijken is geen tijd. Samen staan we sterk!!! Iedereen veel succes en betere tijden gewenst.

    Geplaatst door: Klaas op
  • Wie verzint dit nou, een bijeenkomst zonder dat er schippers echt wat te vertellen hebben.
    die zitten in deze situatie en moeten met ideeen komen, maar niet die Galle met inderdaad veel bestelde casco,s die hij niet kwijt raakt en nu veel geld gaat verliezen.
    mensen vaar niet voor belachelijke prijzen en laat zien dat de binnenvaart een mooi beroep is met verstandige mensen ondernemers.

    Geplaatst door: Klaas op
  • C. Jansz schreef:

    Wellicht moeten we als Europese Binnenvaart(vervoerders) een nieuw initiatief opzetten.
    Een Max-Havelaar keurmerk voor nette bevrachters!
    Dan kunnen we naar de eind-Opdrachtgevers ook gelijk duidelijk maken welke zakenpartners Fair-Trade handelspraktijken er opna houden;
    En ingevolge is ook gelijk duidelijk welke Banken, (scheeps-)Makelaars en bevrachters(het Kaf); ook hieraan weer niet blijken te willen meewerken.

    Dat lijkt me wel een goed initiatief. En misschien zouden wij schippers ons ook over de grenzen heen moeten gaan organiseren. De bestaande organisatie (ESO, EBU) zijn niet bepaald voortrekkers tot enige werkelijke actie. Dus, inderdaad, misschien is het wel tijd voor nieuw enthousiasme, nieuw bloed en nieuwe kansen. De Duitsers en Belgen roeren zich. Zo moeilijk moet het niet zijn daar aansluiting bij te vinden. We hebben genoeg gezamenlijke doelen.

    Geplaatst door: sunniva op
  • Ik heb een prijs van Krotsenburg bij 3,- euro nog eens door de kostprijsberekening gehaald.
    Zie: http://www.jofra.nl/download/Kostprijsberekening_KB_2.0.zip
    Of: http://www.kantoorbinnenvaart.org/download/diverse/Kostprijs_Jansz_Meijer_1.xls
    En voor uitgebreidere uitleg (ook met link):
    http://article.gmane.org/gmane.org.region.holland.vaart/9299

    Ik moet zeggen:
    Als je zopas nog de brandstof, nog lekker goedkoop vol heb kunnen laten worden gebunkerd;
    Uiterst zuinig draait (op, én leeg af), en het toch voor mekaar weet te krijgen om 5+ retourtjes te draaien in een maand(wordt wel moeilijk i.v.m. met zuinig draaien).

    Er vanuit gaande dat je aflosings-vrijgesteld bent, dan blijft er gewoon nog net genoeg over voor de betrokken ondernemers nog wellicht net € 185,-/week over om de eerste levensbehoeften in te komen bij Aldi, Lidl en/of Dirk.
    Moet je trouwens ook nog varen met die Flippen; van ‘Voor de Goedkoopste Filippijn, daarvoor moet je hier(in Bazel) zijn!’
    Mijn idee: Alles beneden € 5,-/ton naar Krotzenburg, is volgens mij ‘zum Kotsen’ & ‘um Zomst!’

    Het verhaal vanuit de Maas-silo, is een mijl-op-zeven. Ik begrijp van de aanwezigen, dat het weer een ‘Ouderwets degelijk’, geregisseerde CBRB(reders!) middagje was. In geen enkele wijze heeft men blijkbaar kunnen tippen aan nivo én relevantie; van de bijeenkomsten van bijvoorbeeld BDS en/of het Belgische schippers-comité.

    Wellicht dat het tijd wordt, voor ook een NL- schippers-comité.
    Nijmegen zou inderdaad een veel centralere bijeenkomst zijn geweest. Als De Vereniging en/of het Kolpinghuis niet kunnen worden besproken; dan zal ‘De Aal’ vast nog wel een plekje op ‘zijn’ schip kunnen inrichten voor een schippersvergadering.
    Ik hoor het wel wanneer er een NL-schippers-comité Binnenvaart is blijken te zijn opgestaan..

    Zoals elders al vaker is gezegd:
    Minder werk is tot daar aan toe.
    Maar alleen varen mogen; als je elke reis zelf nog privé-geld moet toeleggen, dat is gewoon niet te verteren.
    Als iedereen groot/klein; elke reis in ieder geval de kosten eruit weet te varen(mét voor alle betrokken personen een ‘redelijk’ loon). Dan zal de crisis vast nog wel hard aan komen; maar wel voor velen, meer overleefbaar zijn dan nu voorzien.

    Wellicht moeten we als Europese Binnenvaart(vervoerders) een nieuw initiatief opzetten.
    Een Max-Havelaar keurmerk voor nette bevrachters!
    Dan kunnen we naar de eind-Opdrachtgevers ook gelijk duidelijk maken welke zakenpartners Fair-Trade handelspraktijken er opna houden;
    En ingevolge is ook gelijk duidelijk welke Banken, (scheeps-)Makelaars en bevrachters(het Kaf); ook hieraan weer niet blijken te willen meewerken.

    Veel wijsheid en sterkte voor alle goedwillende betrokkenen,
    Nu werkzaam in Amsterdam (deels óók aan de wal),
    Met vriendelijke groet,

    Geplaatst door: C. Jans_zn. op
  • Mee eens, het ruimt vanzelf op. Galle denkt alleen aan al die casco’s die hij nog niet heeft verkocht. Jammer hoor, de meeste hebben er al 2 of meer en je kan er maar op 1 varen.

    Geplaatst door: Marian op
  • Bodemtarieven?? Wat is (de) bodem? Wie is de controleurh/handhaver? Crisis: Niet de nieuwbouwers zijn de directe oorzaak,wel de financiele wereld, te beginnen bij Amerika.Het gevolg is nu wel dat “Eigen Vermogen”,wat niet!! liquide is,voor alle ondernemers weg is,zelfs als je je schip vrij hebt.Dat restwaarde/sloopwaarde nihil is.Het heeft een voordeel je kan makkelijker ‘m laten liggen…..? Ik ben er gisteren geweest,’t was heftig.

    Geplaatst door: Wim op
  • Het grootste deel op de fles,dat is het beste!!Ruimt zo lekker op.Kon niet op,toch?
    Eigen schuld,dikke bult,heet dat!!

    Geplaatst door: Carina op
  • capaciteit moet beperkt worden? maar dat gaat toch ook gebeuren nu!, zijn dalijk genoeg schepen die het niet meer kunnen bolwerken,dus datlost zich vanzelf op, wat ik niet snap dat er een makelaar staat te spreken hoe wij het wel niet moeten gaan doen , die man staat er alleen maar omdat hij zijn vermogen ziet verdampen als er nieuwbouw falliet gaat, want zal er wel met veel euro’s in zitten , weet nog wel dat hij met lemair uit frankrijk samenspeelde om bestaande koopcontracten niet na te komen om zelf rijker te worden en nu wil hij graag meepraten hoe het beter moet, ja daaag had er al geen vertrouwen in en nu dus helemaal niet meer, collega schippers leten we nu gewoon niet een reis aannemen die onderbetaald is , beter 1 reis voor een redelijke prijs dan 4 voor een klote prijs want , asl straks de markt weer zou aantrekken en er meer werk komt , hebben we dan tenminste een redlijke prijs want een klote prijs weer omhoog varen als het beter gaat duurt dan ook weer lang want dan lullen de bevrachters weer dat je bij die reis naar krotzenburg een halve euro meer hebt gekregen dus vaar je er voor 2,90 euro naar toe, schiet ook niet op dacht ik hé , dus steek hand in eigen boezem en maak alleen los als er een normaal tarief wordt betaald , en als we daar ALLEMAAL aan meewerken en ons aan houden dan gaan (moeten) de prijzen wel omhoog,
    veel wijsheid toegewenst agb.

    Geplaatst door: agb op
  • Ik zal alle nieuwbouw wel willen helpen,maar toen ze 1 of 2 jaar geleden nog 400000 of 600000 euro winst maakten toen staken ze het ook in eigen zak.Diegene die het nu niet bolwerken moeten maar gewoon de fles op gaan.Dat is vrije markt dat wilde ze toch?Want waarom moet ik wel accepteren dat mijn schip als ik stop niks meer waard is en de roekeloze nieuwbouw niet.Als iedereen zijn gezonde verstand had gebruikt en zich niet gek hadden laten maken door de makelaars en de banken dan was de explosie aan nieuwbouw nooit gebeurd.Alle voorstellen hebben maar een doel het verlies voor de banken binnen de perken te houden.
    Het is in het verleden wel vaker gebeurd dat een schip van 10 jaar werd verkocht voor een kwart van de nieuwbouwprijs maar die waren niet zo gefinancieerd door de banken.Toen werd het wel geaccepteerd.Hiermeeaangevende dat de banken er veel meer belang bij hebben dan de schipper/eigenaar.Verder sluit ik me hellemaal aan bij het verhaal van Sunniva.
    mvg cor

    Geplaatst door: c j j le sage op
  • Volgens mij leren ze/we het nooit, jaren geleden dreigde ook een overschot aan scheepsruimte.
    Toch is hier geen lering uit getrokken.
    Als het even goed gaat besteld iedereen maar raak.
    Daarna elkaar de schuld geven dat ze de markt verzieken.
    Er zou eigenlijk een soort comite in het leven geroepen moeten worden die kan berekenen wat er nodig is aan scheepsruimte en daar de gehele vloot op baseren.
    pas groen licht om te bouwen of bestellen als de markt het toelaat.
    Ik weet het, makkelijker gezegt dan gedaan..
    Toch zou er een soort systeem moeten komen.
    De overheid/onduidelijke regelgeving heeft er ook schuld aan met het vage dubbelwandig beleid in de binnenvaart.
    Ik zit zelf gelukkig bij een vrij sterk bedijf die wel zal overleven maar het doet me pijn dat zo,n mooi beroep zo verziekt wordt door eigen toedoen.
    We varen met de raarste landslui onder het mom dat we niemand kunnen krijgen; tuurlijk, als er niks meer valt te verdienen door eigen toedoen.
    Nu moet ook de bunkermarkt eraan geloven, iedereen plettert er maar een giek op en komt die tak ook even overspoelen.
    Als we nu in rijen van 4 opstellen kunnen we nog fijn met elkaar klaverjassen.

    Geplaatst door: Ron.b op
  • Dit was in ieder geval geen raadpleging en er
    is zeker nergens gepeild wat schippers van welk plan dan ook vonden. Enige
    werkelijke inbreng werd niet op prijs gesteld dat was wel duidelijk. En nu
    mag men eventuele vragen alsnog inleveren bij de CBRB. Is dat even fijn?
    Hebben we dan een open discussie? Welnee. Er is vast wel een hele grote
    diepe la ergens die daar uitermate geschikt voor is. Ben ik negatief? is dit
    het calimero effect? Ongetwijfeld. Maar niet zo gek als je twee dagen
    ervoor samen met de CBRB en de kantoorbonden hebt afgesproken dat de
    bijeenkomst heel anders zou verlopen, en ik speciaal daarom nog eens extra
    heb gevraagd om te komen. We zijn gewoon belazerd.
    Een geweldige kans voorbij laten gaan om eens samen met de schippers te
    bekijken hoe we nu verder moeten. Ronduit schandalig. Wie besluiten er voor
    ons? Denk daar eens over na. Achter de tafel zitten een voorzitter die
    betrokken is bij het havenbedrijf Rotterdam, een makelaar wiens belang nu ook niet direct dat van de gemiddelde schipper is de CBRB waarbij ik enkel met juristen te maken lijk te hebben,
    en dan natuurlijk kantoor binnenvaart,geen schipper gezien. Denk eens na
    over wie wat voor ons bedenkt.
    Zo’n groep samenstellen haalt de angel uit eventuele spontane voorstellen
    door de schippers zelf. We hebben immers met het bedrijfsleven overlegd en
    dit kwam er uit? Dat andere voorstellen geheel niet bespreekbaar werden
    gemaakt is natuurlijk een slimme zet. Maar denk niet dat wij dit zo voorbij
    laten gaan!!
    Men roept natuurlijk nog even (want dat schijnt zo te moeten) over het feit
    dat vooral de schepen tot 1500 ton bewaard moeten blijven. En waar blijkt
    dat uit bij de plannen? Helemaal nergens uit. CCR wordt niet genoemd terwijl men wel voortdurens spreekt over ‘vertrouwen’ dat we moeten nodig is om een bedrijf te kunnen voeren. Men roept dat we geen koude sanering
    willen. Terwijl wij niet moeten zeuren over een koude sanering voor al deze schepen. De enige doelstelling was capaciteitsreductie, dan zouden de prijzen wel omhoog gaan. Maar het feit dat er nog vele nieuwe schepen op ons af komen, daar hadden we het maar niet over. Over een andere manier van prijsbeinvloeding, bijvoorbeeld bodemtarieven invoeren, markttransparantie en dergelijke kon niet gesproken worden.

    MENSEN WORDT NU TOCH EENS WAKKER!

    Heb je voorstellen, maak ze openbaar. Stuur ze niet naar de CBRB maar doe er
    iets mee.

    Heel veel sterkte voor ons allemaal,
    Sunniva

    Geplaatst door: sunniva op
  • ‘Maar als je de vrije markt nu zijn gang laat gaan, dan gaan we allemaal failliet.’

    de sterke blijven over en je heb weer een gezonde binnenvaart!!!!!

    Geplaatst door: ondernemer op
  • In de jaren 70 van de vorige eeuw hebben we een Tankerconventie gehad. Resultaat. iedereen ging 1 week tegen de kant per maand om de capaciteit te reduceren. Rederijen legden hun oude schepen stil en de moderne schepen blevben varen. Dat dit een mislukking werd kon men op voorhand zien.

    Geplaatst door: Jip op
  • Dus nu moeten degene met gezonde bedrijven betalen voor collega’s die onverantwoord bezig zijn geweest.

    Geplaatst door: Marian op
  • Leuke insteek ook, om rjk te worden in de binnenvaart. Volgens mij ga je varen omdat je varen leuk vind. Om je gezin te onderhouden en als extraatje een keer uit eten en een 2de vakantie! Rijk worden van varen of beter gezegd, werken in het algemeen is weinigen eerlijk gelukt.

    Geplaatst door: JM op
  • Waarom ook geen plafondtarieven ? Dat is de enige manier om rust te bekomen in de sector . De prijzen mogen ook niet te hoog worden of we krijgen weer een nieuwbouwgekte .

    Geplaatst door: M op
  • Bodemtarieven,en dan weer t verhaal met plafondterieven,werkt dus ook niet

    Geplaatst door: johan op
  • Hier worden we weer eens gesust. Alleen de bedenkers met stropdas worden er beter van, mensen met eigenbelang. Wanneer de aanwezige menigte in Rotterdam eens naar Brussel of Straatsburg zouden gaan dan word je pas gehoord . Dat doen de melkboeren toch ook . Werk kunnen we niet bij maken maar de vrachtprijs omhoog drukken wel . Wat bij ons gebeurd is afpersing, vb. een leuke bevrachter uit Rotterdam zegt dat je eigenlijk voor 2,5 euro naar de Moezel kan varen anders gaat je toch leeg op, je kan het net zo goed meenemen . Vindt hij zich zelf grappig of denkt hij echt dat we gek zijn . Bodemtarieven, hebben we nodig, dan is het probleem opgelost . Succes.

    Geplaatst door: M op

Reageer