Heesen met revolutionaire Hull Vane naar Monaco

Megajachtenbouwer Heesen uit Oss onthulde op de openingsdag van de Monaco Yacht Show (19 september) een serie van vier nieuwe motorjachten, die in samenwerking met Van Oossanen Naval Architects zijn ontworpen. De jachten van respectievelijk 42, 45, 55 en 65 meter lang zijn leverbaar met de door Van Oossanen ontwikkelde brandstofbesparende Hull Vane.

Heesen met revolutionaire Hull Vane naar Monaco

Het eerste jacht dat met een Hull Vane wordt uitgerust is 42 meter lang. Het in mei verkochte jacht is in 2014 klaar. De Hull Vane van Van Oossanen zorgt voor een 35% efficiëntere voortstuwing bij de rompsnelheid van 15,9 knopen en 30% bij een snelheid van 12 knopen. Het motorjacht krijgt daardoor een actieradius van 4000 mijl, meer dan welk ander 40-meterjacht ook.
De onderwatervleugel hangt horizontaal in het langs het achterschip, onder een hoek van 10 tot 12 graden, omhoog stromende water. De vleugel genereert daardoor een sterke voorwaartse lift, vergelijkbaar met die van een zweefvliegtuig waarvoor dit een ideale hoek tot de luchtstroming is. De achter (en hoger dan) de roeren hangende Hull Vane werkt ook het best onder die praamachtige hoek. ‘Maar bij een hoek van zeven graden heb je al winst’, stelde ontwerper Pieter van Oossanen eerder in Schuttevaer.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Heesen met revolutionaire Hull Vane naar Monaco | Schuttevaer.nl

Heesen met revolutionaire Hull Vane naar Monaco

Megajachtenbouwer Heesen uit Oss onthulde op de openingsdag van de Monaco Yacht Show (19 september) een serie van vier nieuwe motorjachten, die in samenwerking met Van Oossanen Naval Architects zijn ontworpen. De jachten van respectievelijk 42, 45, 55 en 65 meter lang zijn leverbaar met de door Van Oossanen ontwikkelde brandstofbesparende Hull Vane.

Heesen met revolutionaire Hull Vane naar Monaco

Het eerste jacht dat met een Hull Vane wordt uitgerust is 42 meter lang. Het in mei verkochte jacht is in 2014 klaar. De Hull Vane van Van Oossanen zorgt voor een 35% efficiëntere voortstuwing bij de rompsnelheid van 15,9 knopen en 30% bij een snelheid van 12 knopen. Het motorjacht krijgt daardoor een actieradius van 4000 mijl, meer dan welk ander 40-meterjacht ook.
De onderwatervleugel hangt horizontaal in het langs het achterschip, onder een hoek van 10 tot 12 graden, omhoog stromende water. De vleugel genereert daardoor een sterke voorwaartse lift, vergelijkbaar met die van een zweefvliegtuig waarvoor dit een ideale hoek tot de luchtstroming is. De achter (en hoger dan) de roeren hangende Hull Vane werkt ook het best onder die praamachtige hoek. ‘Maar bij een hoek van zeven graden heb je al winst’, stelde ontwerper Pieter van Oossanen eerder in Schuttevaer.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer