Dan werkt het zo

Als het werkt: rolschip

In analogie met de roltrap, hebben diverse uitvinders in de 19e eeuw ook geprobeerd een rolschip uit te vinden, een schip dat over het water rijdt, in plaats van vaart. Omdat er nu geen rijdende schepen bestaan, weten we dat al deze pogingen tot niets hebben geleid. Maar dat is wijsheid achteraf.

Rolschip Als het werkt
Het rolschip heeft niet de glanzende toekomst gekregen die in de diverse afbeeldingen werd voorgesteld. Integendeel, het schip was topzwaar, onbestuurbaar, vrat kolen en kwam niet vooruit. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: rolschip | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: rolschip

In analogie met de roltrap, hebben diverse uitvinders in de 19e eeuw ook geprobeerd een rolschip uit te vinden, een schip dat over het water rijdt, in plaats van vaart. Omdat er nu geen rijdende schepen bestaan, weten we dat al deze pogingen tot niets hebben geleid. Maar dat is wijsheid achteraf.

Rolschip Als het werkt
Het rolschip heeft niet de glanzende toekomst gekregen die in de diverse afbeeldingen werd voorgesteld. Integendeel, het schip was topzwaar, onbestuurbaar, vrat kolen en kwam niet vooruit. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer