Meer dan het jaar ervoor

Douane onderschepte bijna 60.000 kilo cocaïne in 2023

De douane heeft in 2023 bijna 8000 kilo cocaïne meer onderschept dan het jaar daarvoor. Dat maakte het Hit And Run Cargo (HARC)-team, een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam, vandaag bekend. In de haven van Rotterdam is vorig jaar 45.506 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 3,5 miljard euro onderschept.

Douanes van Nederland en België presenteren drugsvangsten
Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen & Douane) en de Belgische minister van Financien Vincent van Peteghem tijdens een presentatie over de drugsvangsten in de haven van Vlissingen. ANP IRIS VAN DEN BROEK

De meeste drugs werden ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen en was afkomstig uit Ecuador. De zeehavens zijn belangrijke knooppunten voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika. Op vliegvelden is het aantal kilo’s dat werd onderschept afgelopen jaar ook gestegen, van 1300 kilo in 2022 naar 2250 kilo vorig jaar.

In de havens werden 140 zendingen met coke onderschept. Dat is ongeveer evenveel als het jaar daarvoor, aldus de douane. Wel is het aantal kilo’s per zending toegenomen. De meeste drugs werden gevonden bij de koelmotoren van containers, maar ook tussen de lading of in de constructie van de container. Een lading van 8000 kilo die vanuit Ecuador via Panama naar Rotterdam was verzonden is de grootste lading die de douane ooit onderschepte.

Recordhoeveelheid in Antwerpen

Ook in de haven van Antwerpen werd dit jaar meer cocaïne onderschept. Was dat in 2022 nog zo’n 110 ton, afgelopen jaar steeg dat naar 116.000 kilo. De cijfers van drugsvangsten in België en Nederland werden gelijktijdig bekendgemaakt in Vlissingen. Beide landen werken de laatste jaren samen om de smokkel tegen te gaan. Zo is een duikteam van de Nederlandse douane actief in de haven van Antwerpen. Ook wordt samengewerkt met landen in Latijns-Amerika en op het gebied van automatische beeldherkenning bij scans.

‘Zo raken we de criminelen waar het pijn doet, in hun perverse verdienmodel’, aldus staatssecretaris Aukje de Vries van Douane en Toeslagen. Zij was aanwezig bij de presentatie van de cijfers samen met de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

In de strijd tegen de smokkel zijn in de Rotterdamse haven 40% meer containers gescand dan vorig jaar. Ook worden slimme camera’s en drones ingezet, zowel onder water als in de lucht. Op die manier zijn afgelopen jaar smokkelaars op een onderwaterscooter betrapt.

Veruit de meest waardevolle onderschepte drug is al jaren cocaïne. Het aantal kilo’s in beslag genomen coke was in Rotterdam vorig jaar, na jaren van sterke stijging, lager dan de jaren ervoor. De hoeveelheden stegen van 19 ton in 2018 tot bijna 73.000 kilo in 2021. In 2022 was dat een kleine 47.000 kilo.

Het aantal aanhoudingen van uithalers (241) daalde in 2022 mee met de hoeveelheden onderschepte drugs. Het jaar ervoor werden nog 400 mensen aangehouden op verdenking van het in opdracht van criminelen drugs uit containers halen.

De douane vermoedt dat een deel van de drugssmokkel sinds 2022 is verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. In de Belgische haven werd in dat jaar een recordhoeveelheid van bijna 110 ton cocaïne onderschept.

Douane onderschepte bijna 60.000 kilo cocaïne in 2023 | Schuttevaer.nl
Meer dan het jaar ervoor

Douane onderschepte bijna 60.000 kilo cocaïne in 2023

De douane heeft in 2023 bijna 8000 kilo cocaïne meer onderschept dan het jaar daarvoor. Dat maakte het Hit And Run Cargo (HARC)-team, een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam, vandaag bekend. In de haven van Rotterdam is vorig jaar 45.506 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 3,5 miljard euro onderschept.

Douanes van Nederland en België presenteren drugsvangsten
Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen & Douane) en de Belgische minister van Financien Vincent van Peteghem tijdens een presentatie over de drugsvangsten in de haven van Vlissingen. ANP IRIS VAN DEN BROEK

De meeste drugs werden ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen en was afkomstig uit Ecuador. De zeehavens zijn belangrijke knooppunten voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika. Op vliegvelden is het aantal kilo’s dat werd onderschept afgelopen jaar ook gestegen, van 1300 kilo in 2022 naar 2250 kilo vorig jaar.

In de havens werden 140 zendingen met coke onderschept. Dat is ongeveer evenveel als het jaar daarvoor, aldus de douane. Wel is het aantal kilo’s per zending toegenomen. De meeste drugs werden gevonden bij de koelmotoren van containers, maar ook tussen de lading of in de constructie van de container. Een lading van 8000 kilo die vanuit Ecuador via Panama naar Rotterdam was verzonden is de grootste lading die de douane ooit onderschepte.

Recordhoeveelheid in Antwerpen

Ook in de haven van Antwerpen werd dit jaar meer cocaïne onderschept. Was dat in 2022 nog zo’n 110 ton, afgelopen jaar steeg dat naar 116.000 kilo. De cijfers van drugsvangsten in België en Nederland werden gelijktijdig bekendgemaakt in Vlissingen. Beide landen werken de laatste jaren samen om de smokkel tegen te gaan. Zo is een duikteam van de Nederlandse douane actief in de haven van Antwerpen. Ook wordt samengewerkt met landen in Latijns-Amerika en op het gebied van automatische beeldherkenning bij scans.

‘Zo raken we de criminelen waar het pijn doet, in hun perverse verdienmodel’, aldus staatssecretaris Aukje de Vries van Douane en Toeslagen. Zij was aanwezig bij de presentatie van de cijfers samen met de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

In de strijd tegen de smokkel zijn in de Rotterdamse haven 40% meer containers gescand dan vorig jaar. Ook worden slimme camera’s en drones ingezet, zowel onder water als in de lucht. Op die manier zijn afgelopen jaar smokkelaars op een onderwaterscooter betrapt.

Veruit de meest waardevolle onderschepte drug is al jaren cocaïne. Het aantal kilo’s in beslag genomen coke was in Rotterdam vorig jaar, na jaren van sterke stijging, lager dan de jaren ervoor. De hoeveelheden stegen van 19 ton in 2018 tot bijna 73.000 kilo in 2021. In 2022 was dat een kleine 47.000 kilo.

Het aantal aanhoudingen van uithalers (241) daalde in 2022 mee met de hoeveelheden onderschepte drugs. Het jaar ervoor werden nog 400 mensen aangehouden op verdenking van het in opdracht van criminelen drugs uit containers halen.

De douane vermoedt dat een deel van de drugssmokkel sinds 2022 is verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. In de Belgische haven werd in dat jaar een recordhoeveelheid van bijna 110 ton cocaïne onderschept.