Dan werkt het zo

Als het werkt: weervast staal

Staal is een prachtig materiaal, maar het moet voortdurend tegen roest worden beschermd. Omzetting van staal naar roest verzwakt het staal aanzienlijk. Roest is bovendien poreus en zuigt water op, waardoor het roestproces steeds sneller verloopt. En als laatste neemt roest in volume toe, zodat het bijvoorbeeld geklonken constructies uit elkaar kan drukken. Vandaar dat er veel pogingen zijn gedaan om staal minder roestgevoelig te maken.

weervast staal
De spoorbaan bestaat niet meer, maar de brug bij Griethausen (bij Kleve) wel dankzij het weervaste staal dat maakte dat hij nauwelijks roest. De uitvinding ervan was een toevalstreffer geweest. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: weervast staal | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: weervast staal

Staal is een prachtig materiaal, maar het moet voortdurend tegen roest worden beschermd. Omzetting van staal naar roest verzwakt het staal aanzienlijk. Roest is bovendien poreus en zuigt water op, waardoor het roestproces steeds sneller verloopt. En als laatste neemt roest in volume toe, zodat het bijvoorbeeld geklonken constructies uit elkaar kan drukken. Vandaar dat er veel pogingen zijn gedaan om staal minder roestgevoelig te maken.

weervast staal
De spoorbaan bestaat niet meer, maar de brug bij Griethausen (bij Kleve) wel dankzij het weervaste staal dat maakte dat hij nauwelijks roest. De uitvinding ervan was een toevalstreffer geweest. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer