Dan werkt het zo

Als het werkt: Borobudur-schip

In Centraal-Java ligt de Borobudur, een grote Boedistische tempel, uit de negende eeuw. Lange tijd stond Java, evenals de rest van Indonesië, onder Nederlandse gezag en in 1911 werd deze tempel gerestaureerd. De Borobudur is voorzien van veel reliëfs die in de tempel zijn gebeeldhouwd. Voor een zeevarende natie als Nederland waren met name de zeven afgebeelde scheepstypen interessant, omdat ze afweken van tot dan toe bekende schepen.

Borobodur schip 1 bewerking met stoffen kader
Vele jaren was het onvoorstelbaar dat Javanen al eeuwen eerder dan de Europeanen over grotere en verder ontwikkelde schepen hadden kunnen beschikken. Inmiddels wordt dat idee erkend. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: Borobudur-schip | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: Borobudur-schip

In Centraal-Java ligt de Borobudur, een grote Boedistische tempel, uit de negende eeuw. Lange tijd stond Java, evenals de rest van Indonesië, onder Nederlandse gezag en in 1911 werd deze tempel gerestaureerd. De Borobudur is voorzien van veel reliëfs die in de tempel zijn gebeeldhouwd. Voor een zeevarende natie als Nederland waren met name de zeven afgebeelde scheepstypen interessant, omdat ze afweken van tot dan toe bekende schepen.

Borobodur schip 1 bewerking met stoffen kader
Vele jaren was het onvoorstelbaar dat Javanen al eeuwen eerder dan de Europeanen over grotere en verder ontwikkelde schepen hadden kunnen beschikken. Inmiddels wordt dat idee erkend. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer