Seven Oceans

Koning Willem-Alexander ‘stapt aan boord’ in nieuwe simulatorcentrum Marin

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 28 mei het nieuwe simulatorcentrum van het Wageningse maritiem onderzoeksinstituut Marin geopend. Het Seven Oceans Simulator Centre vervangt het oude simulatorcentrum uit 1992. De koning kreeg een rondleiding en stapte zelf ook nog aan boord van een van de simulatoren.

Koning Willem-Alexander Marin
Koning Willem-Alexander in een simulator tijdens de opening van het Seven Oceans Simulator center in Wageningen. Patrick van Emst & MARIN

De koning kreeg een rondleiding langs de verschillende simulatoren, waarmee het Marin onderzoek gaat doen. Denk daarbij aan varen op alternatieve brandstoffen en hoe om te gaan met een alsmaar drukker wordende Noordzee. Ook kan het Marin situaties die zich hebben voorgedaan, bijvoorbeeld aanvaringen, nabootsen om ervan te leren. Dit deed het Marin voorheen in een simulatorcentrum uit 1992, waarvan de hardware intussen is verouderd.

Tekst gaat verder onder de foto

Koning Willem-Alexander in de Full Mission Bridge-simulator tijdens de opening van het Seven Oceans Simulator centre. Foto ANP

Het nieuwe simulatorcentrum bestaat uit verschillende simulatoren. De grootste – een large motion-simulator – zit in een bol met een diameter van 16 meter. In die bol staat een brug van 4,50 bij 5,50 meter op een hexapod. Ook is er een Full Mission Bridge-simulator. Waar drie losse simulatoren werken als één grote simulator. Daardoor is het voor bemanningen mogelijk samen te werken op de simulator. Ook staan er vier multipurpose-simulatoren, die kunnen fungeren als simulator voor alle denkbare schepen.

De koning stapte aan boord van nog een andere simulator: de Fast Small Ship-simulator. ‘Dat hadden we van tevoren al een beetje gehoopt’, laat hoofd simulatie Arno Bons weten. Bons zegt ‘apetrots’ te zijn dat het centrum nu echt open is. ‘En alle simulatoren werkten goed tijdens de rondleiding van de koning. Daar ben ik blij om.’

Het Marin was al begonnen met de eerste onderzoeken in het nieuwe centrum. De rest van de dag krijgen de andere genodigden de kans een kijkje te nemen bij een van de vele nieuwe simulatoren. Die kans had Schuttevaer een paar weken geleden al. Lees hier over de rondleiding van Arno Bons door het toen nog niet officieel geopende centrum.

Willem-Alexander Marin
Het was niet voor het eerst dat de koning een lintje kwam doorknippen bij het Marin. Koning Willem-Alexander, toen nog de prins van Oranje, opende in 2001 ook het Zeegangs- en Manoeuvreerbassin. Foto Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander ‘stapt aan boord’ in nieuwe simulatorcentrum Marin | Schuttevaer.nl
Seven Oceans

Koning Willem-Alexander ‘stapt aan boord’ in nieuwe simulatorcentrum Marin

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 28 mei het nieuwe simulatorcentrum van het Wageningse maritiem onderzoeksinstituut Marin geopend. Het Seven Oceans Simulator Centre vervangt het oude simulatorcentrum uit 1992. De koning kreeg een rondleiding en stapte zelf ook nog aan boord van een van de simulatoren.

Koning Willem-Alexander Marin
Koning Willem-Alexander in een simulator tijdens de opening van het Seven Oceans Simulator center in Wageningen. Patrick van Emst & MARIN

De koning kreeg een rondleiding langs de verschillende simulatoren, waarmee het Marin onderzoek gaat doen. Denk daarbij aan varen op alternatieve brandstoffen en hoe om te gaan met een alsmaar drukker wordende Noordzee. Ook kan het Marin situaties die zich hebben voorgedaan, bijvoorbeeld aanvaringen, nabootsen om ervan te leren. Dit deed het Marin voorheen in een simulatorcentrum uit 1992, waarvan de hardware intussen is verouderd.

Tekst gaat verder onder de foto

Koning Willem-Alexander in de Full Mission Bridge-simulator tijdens de opening van het Seven Oceans Simulator centre. Foto ANP

Het nieuwe simulatorcentrum bestaat uit verschillende simulatoren. De grootste – een large motion-simulator – zit in een bol met een diameter van 16 meter. In die bol staat een brug van 4,50 bij 5,50 meter op een hexapod. Ook is er een Full Mission Bridge-simulator. Waar drie losse simulatoren werken als één grote simulator. Daardoor is het voor bemanningen mogelijk samen te werken op de simulator. Ook staan er vier multipurpose-simulatoren, die kunnen fungeren als simulator voor alle denkbare schepen.

De koning stapte aan boord van nog een andere simulator: de Fast Small Ship-simulator. ‘Dat hadden we van tevoren al een beetje gehoopt’, laat hoofd simulatie Arno Bons weten. Bons zegt ‘apetrots’ te zijn dat het centrum nu echt open is. ‘En alle simulatoren werkten goed tijdens de rondleiding van de koning. Daar ben ik blij om.’

Het Marin was al begonnen met de eerste onderzoeken in het nieuwe centrum. De rest van de dag krijgen de andere genodigden de kans een kijkje te nemen bij een van de vele nieuwe simulatoren. Die kans had Schuttevaer een paar weken geleden al. Lees hier over de rondleiding van Arno Bons door het toen nog niet officieel geopende centrum.

Willem-Alexander Marin
Het was niet voor het eerst dat de koning een lintje kwam doorknippen bij het Marin. Koning Willem-Alexander, toen nog de prins van Oranje, opende in 2001 ook het Zeegangs- en Manoeuvreerbassin. Foto Koninklijk Huis