Hoogwater

Boven-Rijn en Donau onbevaarbaar na overstromingen

De scheepvaart in een groot deel van Duitsland is stilgevallen vanwege de zware regenval en overstromingen in Zuid-Duitsland. Op de Donau en Boven-Rijn staat het water zo hoog, dat niet meer kan worden meer gevaren. De verwachting is dat die situatie nog dagen kan aanhouden.

Hoog water Duitsland
Schipper Tonny van Os ligt in Gernsheim aan een loswal waar het water overheen loopt. Foto's Tonny van Os

Dinsdagmiddag 4 juni ligt de Rijnvaart boven Koblenz helemaal stil. Zo ook het containerkoppelverband Camaro van Dubbelman, onderweg naar Bazel. Schipper Tonny van Os ligt in Gernsheim aan een loswal waar het water overheen loopt. ‘Maandagmorgen kwamen we hier en was het voorlopig gebeurd. De berichten zijn niet goed. Als de voorspellingen kloppen is Maxau op 14 juni weer open. Zo valt er voor ons een complete toer van 14 dagen uit. De aflossers moeten nu hierheen komen in plaats van naar Antwerpen. Maar ja, als het inderdaad twee weken duurt, zitten we toch weer in het ritme.’

Naast de Camaro in de stremming ligt het koppelverband Vrido, dat in januari aan de vloot van Dubbelman werd toegevoegd.

Tekst gaat verder onder de foto

De Camaro aan de loswal in Gernsheim waar het Rijnwater over de kade loopt.

Pegel zakt

Een schipper die iets meer geluk heeft is Peter Ooms van de Pronto. Hij had sojabonen gelost in Mainz toen de terugweg afgesloten bleek. ‘Volgens de voorspelling gaat de Pegel wat zakken en kunnen we donderdag vertrekken. Kaub gaat wat eerder open, maar wij liggen aan de verkeerde kant van Bingen, om het zo maar te zeggen. En daarbij komt, dat de voorspellingen regelmatig worden bijgesteld. We kunnen er niet voor 100% op vertrouwen. Een paar regenbuien die groter zijn dan verwacht, wat meer smeltsneeuw uit de Alpen en de hele situatie is weer anders’, aldus Ooms.

Ook op de Neckar is de stremming compleet. Schipper Rinus Groen ligt met de Cygnus sinds vrijdag in de buurt van Bad Wimpfen. Woensdag hoopt hij leeg te komen. ‘En ik heb te horen gekregen dat we dit weekend waarschijnlijk weer mogen gaan varen. Dan heeft het al met al een week geduurd.’

Ook op het Main-Donaukanaal overheerst onzekerheid. Net ten oosten van de door het kanaal gescheiden duodorpen Oberau en Unterau ligt de Rialto. Eigenaar Leen Hoogendoorn meldt vanuit Werkendam dat hij geen idee heeft wanneer het afgelopen zondag ‘gestrande‘ schip weer kan gaan varen. ‘Ik heb vanmiddag nog met het schip gebeld maar de schipper weet het ook niet’, zegt hij.