Marietje Andrea zonder 2 matrozen naar Riga

De zoekactie naar twee bemanningsleden van de Nederlandse coaster Marietje Andrea, die donderdagmorgen 5 december op de Baltische Zee, 14 mijl ten zuiden van de Zweedse kustplaats Ystad overboord vielen, is om 4 uur ’s middags gestaakt. Het schip vervolgt de reis naar bestemmingshaven Riga.

Marietje Andrea zonder 2 matrozen naar Riga

Door Dirk van der Meulen

De Marietje Andrea zocht met vier andere koopvaardijschepen, drie helikopters met infrarood- en warmtecamera’s, twee vliegtuigen en een vaartuig van de Zweedse kustwacht, en twee reddingboten urenlang tevergeefs naar de drenkelingen. Alleen de MOB-boei die door het schip was uitgeworpen is teruggevonden.

Het gaat om twee Filipijnse matrozen, 26 en 27 jaar, neven van elkaar, waarvan er één deze reis van Vlaardingen naar Riga voor het eerst meevoer en de ander al jaren vaart voor scheepseigenaar Danser Van Gent. Ze waren na het gezamenlijk ontbijt en het werkoverleg in de stuurhut om 8 uur samen naar voren gelopen om het overdekte voordek met de ankerlieren schoon te boenen.

Om 08:15 uur sloeg de stuurman van de Marietje Andrea alarm toen hij door de open stuurhuisdeur aan bakboord een afgrijselijke schreeuw hoorde. Vanaf de brugvleugel zag hij beide mannen in het water liggen. Het schip ging meteen rond, er werd een MOB-alarm uitgezonden, reddingsmiddelen gingen overboord en vervolgens maakte het schip zoekslagen in de omgeving. De mannen droegen geen overlevingspak of reddingvest. Ze waren gekleed in een rode winteroveral met oranje handschoenen.

Machteloos

Reder Henk Danser had direct contact met de Marietje Andrea, maar na een paar uur onduidelijkheid sloeg bij hem de angst toe: ‘Dit duurt veel te lang, in water van 6 graden hou je het hooguit 10 tot 20 minuten uit. Ik voel me machteloos.’

Danser noemt het een onbegrijpelijk incident, ook aan het eind van de middag nog. ‘Hoe kun je op een zeeschip nou buiten boord vallen?! Je zou denken dat de één de ander moet zijn nagesprongen…’ Het weer was goed, met een kalme zee ondanks windkracht 8. Er was wat wind van achteren, maar het schip lag goed. In de loop van de ochtend nam de wind toe met snelheden tot 20 meter per seconde en golven van 3 tot 4 meter hoog. Door buien werd het zicht steeds slechter.

Henk Danser was in het weekeinde nog aan boord van de Marietje Andrea in Vlaardingen. ‘Ik wil altijd weten waar iedereen is. Het is een erfelijke ziekte, mijn moeder was als de dood voor water. Als het bij een ander gebeurt vraag je je af hoe is het mogelijk, maar het overkomt je toch. Er valt niemand iets te verwijten, verschrikkelijk is het.’

Familiebedrijf

Het verlies komt hard aan in de Danser-familie. ‘Ons bedrijf is een familiebedrijf, familie zijn we ook echt’, zegt Henk Danser. ‘De Filipijnen aan boord zijn allemaal als onze eigen kinderen.’ Via het personeelscontact van Wagenborg in Manilla heeft hij de familie van de beide mannen in het zuiden van de Filipijnen persoonlijk laten inlichten. De kapitein en de stuurman schrijven een verklaring van het gebeurde, Henk en zijn vrouw Rita doen er een persoonlijke brief bij om de familie nader te informeren.

Omdat de Marietje Andrea in internationale wateren voer, lieten de Zweedse autoriteiten het aan vlaggenstaat Nederland over te beslissen wat er met het schip moest gebeuren. Het steekt te diep om af te meren in Ystad of Trelleborg. Omdat het overbemand is, mag het de reis van 410 mijl naar Riga vervolgen. ‘Ik heb de mannen aan boord opdracht gegeven elkaar goed in de gaten te houden’, zegt Danser vanaf de thuisbasis in Delfzijl. ‘Onderweg naar Riga kunnen ze beslissen of ze aan boord blijven of dat we daar ploegen gaan wisselen.’

 

Marietje Andrea zonder 2 matrozen naar Riga | Schuttevaer.nl

Marietje Andrea zonder 2 matrozen naar Riga

De zoekactie naar twee bemanningsleden van de Nederlandse coaster Marietje Andrea, die donderdagmorgen 5 december op de Baltische Zee, 14 mijl ten zuiden van de Zweedse kustplaats Ystad overboord vielen, is om 4 uur ’s middags gestaakt. Het schip vervolgt de reis naar bestemmingshaven Riga.

Marietje Andrea zonder 2 matrozen naar Riga

Door Dirk van der Meulen

De Marietje Andrea zocht met vier andere koopvaardijschepen, drie helikopters met infrarood- en warmtecamera’s, twee vliegtuigen en een vaartuig van de Zweedse kustwacht, en twee reddingboten urenlang tevergeefs naar de drenkelingen. Alleen de MOB-boei die door het schip was uitgeworpen is teruggevonden.

Het gaat om twee Filipijnse matrozen, 26 en 27 jaar, neven van elkaar, waarvan er één deze reis van Vlaardingen naar Riga voor het eerst meevoer en de ander al jaren vaart voor scheepseigenaar Danser Van Gent. Ze waren na het gezamenlijk ontbijt en het werkoverleg in de stuurhut om 8 uur samen naar voren gelopen om het overdekte voordek met de ankerlieren schoon te boenen.

Om 08:15 uur sloeg de stuurman van de Marietje Andrea alarm toen hij door de open stuurhuisdeur aan bakboord een afgrijselijke schreeuw hoorde. Vanaf de brugvleugel zag hij beide mannen in het water liggen. Het schip ging meteen rond, er werd een MOB-alarm uitgezonden, reddingsmiddelen gingen overboord en vervolgens maakte het schip zoekslagen in de omgeving. De mannen droegen geen overlevingspak of reddingvest. Ze waren gekleed in een rode winteroveral met oranje handschoenen.

Machteloos

Reder Henk Danser had direct contact met de Marietje Andrea, maar na een paar uur onduidelijkheid sloeg bij hem de angst toe: ‘Dit duurt veel te lang, in water van 6 graden hou je het hooguit 10 tot 20 minuten uit. Ik voel me machteloos.’

Danser noemt het een onbegrijpelijk incident, ook aan het eind van de middag nog. ‘Hoe kun je op een zeeschip nou buiten boord vallen?! Je zou denken dat de één de ander moet zijn nagesprongen…’ Het weer was goed, met een kalme zee ondanks windkracht 8. Er was wat wind van achteren, maar het schip lag goed. In de loop van de ochtend nam de wind toe met snelheden tot 20 meter per seconde en golven van 3 tot 4 meter hoog. Door buien werd het zicht steeds slechter.

Henk Danser was in het weekeinde nog aan boord van de Marietje Andrea in Vlaardingen. ‘Ik wil altijd weten waar iedereen is. Het is een erfelijke ziekte, mijn moeder was als de dood voor water. Als het bij een ander gebeurt vraag je je af hoe is het mogelijk, maar het overkomt je toch. Er valt niemand iets te verwijten, verschrikkelijk is het.’

Familiebedrijf

Het verlies komt hard aan in de Danser-familie. ‘Ons bedrijf is een familiebedrijf, familie zijn we ook echt’, zegt Henk Danser. ‘De Filipijnen aan boord zijn allemaal als onze eigen kinderen.’ Via het personeelscontact van Wagenborg in Manilla heeft hij de familie van de beide mannen in het zuiden van de Filipijnen persoonlijk laten inlichten. De kapitein en de stuurman schrijven een verklaring van het gebeurde, Henk en zijn vrouw Rita doen er een persoonlijke brief bij om de familie nader te informeren.

Omdat de Marietje Andrea in internationale wateren voer, lieten de Zweedse autoriteiten het aan vlaggenstaat Nederland over te beslissen wat er met het schip moest gebeuren. Het steekt te diep om af te meren in Ystad of Trelleborg. Omdat het overbemand is, mag het de reis van 410 mijl naar Riga vervolgen. ‘Ik heb de mannen aan boord opdracht gegeven elkaar goed in de gaten te houden’, zegt Danser vanaf de thuisbasis in Delfzijl. ‘Onderweg naar Riga kunnen ze beslissen of ze aan boord blijven of dat we daar ploegen gaan wisselen.’