Karel Doorman helpt

Griekse marine slaat drone-aanval op containerschip af

Het Griekse marineschip HS Psara heeft met assistentie van het Nederlandse marineschip Karel Doorman een drone-aanval van Houthi-rebellen op een containerschip in de Golf van Aden afgewend. Twee onbemande vliegtuigjes werden neergehaald. Dit gebeurde tijdens de begeleiding van het koopvaardijschip in het kader van de EU-operatie Aspides. Bij de drone-aanval vielen geen gewonden, zo meldt het Nederlandse ministerie van Defensie.

Beelden van de neergehaalde drone. Beeld via Koninklijke Marine

Een containerschip van de Italiaanse rederij Linea Messina dreigde voor de kust van Somalië onder vuur te komen. De Karel Doorman waarschuwde het begeleidende Griekse marineschip voor die dreiging. Bij de verdediging gebruikte de bemanning van de HS Psara diverse wapensystemen en het kanon. De Karel Doorman lag klaar voor de behandeling van eventuele gewonden. Dat laatste bleek niet nodig. Ook was er geen materiële schade. Vervolgens nam de dreiging af en kon het vrachtschip haar reis veilig voortzetten.

Aan boord van het Griekse marineschip bevonden zich tijdens de actie ook drie Nederlandse stafleden, onder wie commandeur George Pastoor die toevallig op werkbezoek was. ‘Deze aanval laat zien dat het nog altijd zeer onveilig is voor de scheepvaart in deze regio’, zegt Pastoor, die vanaf de Karel Doorman het tactisch commando voert over de EU-operatie Aspides.

Tekst gaat verder onder de foto

Karel Doorman helpt in de strijd tegen Houthi’s.
Lees hier meer over de situatie op de Rode Zee.

EU-operatie Aspides beoogt te zorgen voor vrije doorvaart op de Rode Zee, Indische Oceaan en Golfregio. Nederland heeft, net als de rest van Europa, direct belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Momenteel wordt deze vrije doorvaart ernstig bedreigd door aanvallen van de Houthi’s. Die vallen vanuit Jemen vrachtschepen aan met behulp van onder meer drones en (ballistische) raketten.