Technische problemen opgelost

Delftse studenten alsnog begonnen aan oversteek Noordzee met waterstofboot

Studenten van de TU Delft zijn alsnog met hun zelfgebouwde waterstofboot richting Engeland vertrokken. Hun oorspronkelijke plan was om dinsdag te vertrekken, maar toen zaten technische problemen en het onweer de oversteek in de weg. Donderdag zijn de omstandigheden gunstiger: alle technische moeilijkheden zijn opgelost en ook het weer zit mee.

Waterstofboot studenten Hydro Motion Team
De oversteek van de Noordzee door studenten van de TU Delft in hun zelfgebouwde waterstofboot is nu dan toch echt begonnen. Foto TU Delft

Het vaartuig begon aan het einde van de ochtend aan de overtocht, tot vreugde van de leden van het Hydro Motion Team. Met twee bemanningsleden vaart de boot van Breskens (Zeeland) naar het Engelse Ramsgate, gevolgd door een begeleidend schip. Het team verwacht de circa 160 kilometer in zo’n acht uur af te leggen. Als het lukt, is het de eerste keer dat een boot op waterstof de Noordzee oversteekt.

Voor de studenten is een belangrijk doel om de potentie van schone waterstof voor de scheepvaart te laten zien “en zo bij te dragen aan de verduurzaming van deze sector”.