Dutch Superyacht Tech Campus

Bouw van grootste Nederlandse superjachtwerf begonnen: ‘Straks superjachten van 200 meter in Nederland’

De eerste damwanden voor de Dutch Superyacht Tech Campus in Amsterdam zijn geplaatst in het Noordzeekanaal. Daarmee is de bouw begonnen. Het is een belangrijke stap in de plannen van projectontwikkelaar Wim Beelen en zijn investeringsmaatschappij Larendael.

De bouw begint met het plaatsen van damwanden. Foto LinkedIn / Dutch Superyacht Tech Campus

De plannen voor de Dutch Superyacht Tech Campus zijn niet mis. Superjachten tot 200 meter worden straks in Amsterdam ontworpen én gebouwd. Dat is uniek voor de Nederlandse jachtbouw. Ter vergelijking: Oceanco heeft het tot nu toe grootste superjacht gebouwd op Nederlandse bodem. Dat is het 127 meter lange superjacht Koru, in opdracht van Amazon-topman Jeff Bezos.

Maar ook in het internationale landschap is die lengte uniek, want het grootste superjacht ooit gebouwd is de 180 meter lange Azzam door Duitse grootbouwer Lürssen. De Duitse superjachtindustrie staat erom bekend groter te bouwen dan de Nederlandse.

ADM-terrein

Met name de locatie van de nieuwbouwwerf in aanbouw brengt voordelen met zich mee. Niet alleen is het historische scheepsbouwgrond, vroeger was hier de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) gevestigd, maar ook hoeven er geen bruggen gepasseerd te worden om de Noordzee te bereiken. Het enige kunstwerk op de route van is Zeesluis IJmuiden en die is 500 meter lang en 70 meter breed. Waardoor uithaalproblemen zoals die met het 127 meter lange jacht van Bezos of de 80 meter lange Galactica zijn uitgesloten.

Leerplek

Naast de bouw van grote superjachten wordt de werf ook gebruikt als campus. ‘De campus is een werk- en leerplek voor jachtbouwers. Nederland is een van de vooraanstaande landen in de superjachtbouw. De Dutch Superyacht Tech Campus gaat deze positie alleen maar versterken’, laat Wim Beelen op LinkedIn weten.

De plannen van Wim Beelen, die zijn geld verdiende met afvalverwerking, hadden wat voeten in aarde. Maar met het plaatsen van damwanden wordt zijn toekomstdroom nu echt realiteit.

Lees ook:

Beelen weer stap vooruit op weg naar Dutch Superyacht Tech Campus

Rechter geeft projectontwikkelaar Wim Beelen gelijk in gevecht om kegelplaatsen

Bouw van grootste Nederlandse superjachtwerf begonnen: ‘Straks superjachten van 200 meter in Nederland’ | Schuttevaer.nl
Dutch Superyacht Tech Campus

Bouw van grootste Nederlandse superjachtwerf begonnen: ‘Straks superjachten van 200 meter in Nederland’

De eerste damwanden voor de Dutch Superyacht Tech Campus in Amsterdam zijn geplaatst in het Noordzeekanaal. Daarmee is de bouw begonnen. Het is een belangrijke stap in de plannen van projectontwikkelaar Wim Beelen en zijn investeringsmaatschappij Larendael.

De bouw begint met het plaatsen van damwanden. Foto LinkedIn / Dutch Superyacht Tech Campus

De plannen voor de Dutch Superyacht Tech Campus zijn niet mis. Superjachten tot 200 meter worden straks in Amsterdam ontworpen én gebouwd. Dat is uniek voor de Nederlandse jachtbouw. Ter vergelijking: Oceanco heeft het tot nu toe grootste superjacht gebouwd op Nederlandse bodem. Dat is het 127 meter lange superjacht Koru, in opdracht van Amazon-topman Jeff Bezos.

Maar ook in het internationale landschap is die lengte uniek, want het grootste superjacht ooit gebouwd is de 180 meter lange Azzam door Duitse grootbouwer Lürssen. De Duitse superjachtindustrie staat erom bekend groter te bouwen dan de Nederlandse.

ADM-terrein

Met name de locatie van de nieuwbouwwerf in aanbouw brengt voordelen met zich mee. Niet alleen is het historische scheepsbouwgrond, vroeger was hier de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) gevestigd, maar ook hoeven er geen bruggen gepasseerd te worden om de Noordzee te bereiken. Het enige kunstwerk op de route van is Zeesluis IJmuiden en die is 500 meter lang en 70 meter breed. Waardoor uithaalproblemen zoals die met het 127 meter lange jacht van Bezos of de 80 meter lange Galactica zijn uitgesloten.

Leerplek

Naast de bouw van grote superjachten wordt de werf ook gebruikt als campus. ‘De campus is een werk- en leerplek voor jachtbouwers. Nederland is een van de vooraanstaande landen in de superjachtbouw. De Dutch Superyacht Tech Campus gaat deze positie alleen maar versterken’, laat Wim Beelen op LinkedIn weten.

De plannen van Wim Beelen, die zijn geld verdiende met afvalverwerking, hadden wat voeten in aarde. Maar met het plaatsen van damwanden wordt zijn toekomstdroom nu echt realiteit.

Lees ook:

Beelen weer stap vooruit op weg naar Dutch Superyacht Tech Campus

Rechter geeft projectontwikkelaar Wim Beelen gelijk in gevecht om kegelplaatsen