Wrakken

Duikers vinden nieuw wrak bij zoektocht naar vermiste kotter UK-58

Een duikexpeditie naar de vermiste kotter UK-58 die in 1966 verging, heeft zaterdag 18 mei een bijzondere vondst opgeleverd. De UK-58 werd niet direct gespot, onder meer door troebel water, maar in de buurt van de locatie werd wel een ander wrak gevonden. ‘Het was mooi weer, maar onderwater konden onze duikers niets zien. Die duik moesten we afbreken, daardoor hadden we tijd over. Toen zijn we elders gaan duiken, waar we ook een wrak vermoedden, dat bleek een goede gok’, vertelt Cees Meeldijk (32), oprichter van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten.

De UK-58. Foto MijnZuiderzee

Op de andere locatie werd een wrak gevonden van waarschijnlijk een haringlogger van circa 32 meter. ‘We weten nog niet precies welk schip hier ligt, maar we gaan daar nu verder onderzoek naar doen’, vertelt Meeldijk. De tip voor deze locatie kwam vrijdag op Terschelling van een berger. ‘Hij vertelde dat er een interessant wrakje lag. Ik had dit helemaal niet verwacht, dus ik weet niet wanneer ik tijd heb om uit te zoeken welk wrak we nu exact hebben gevonden. Het is een mooi volgend project.’

UK-58

De duik was bedoeld om de kotter UK-58 Ex Mera Gratia die in januari 1966 verging op de Noordzee te vinden. De vijf opvarenden overleefden de ramp niet. Voor de nabestaanden is altijd onduidelijk gebleven waar het schip precies is vergaan. Na uitgebreid onderzoek in de archieven en met sonarbeelden van Rijkswaterstaat kwam Meeldijk er dit jaar achter dat het wrak mogelijk op 25 meter diepte ligt boven Texel.

Tijdens de duiktocht was het zicht te slecht door plankton. ‘Het was één grote witte mist.’ De bedoeling is dat deze zomer een nieuwe duik gemaakt wordt. ‘We gaan dat even opnieuw plannen, maar we gaan zeker weten opnieuw duiken. We hebben inmiddels genoeg giften en fondsen om deze zoektocht af te maken.’

Duikers vinden nieuw wrak bij zoektocht naar vermiste kotter UK-58 | Schuttevaer.nl
Wrakken

Duikers vinden nieuw wrak bij zoektocht naar vermiste kotter UK-58

Een duikexpeditie naar de vermiste kotter UK-58 die in 1966 verging, heeft zaterdag 18 mei een bijzondere vondst opgeleverd. De UK-58 werd niet direct gespot, onder meer door troebel water, maar in de buurt van de locatie werd wel een ander wrak gevonden. ‘Het was mooi weer, maar onderwater konden onze duikers niets zien. Die duik moesten we afbreken, daardoor hadden we tijd over. Toen zijn we elders gaan duiken, waar we ook een wrak vermoedden, dat bleek een goede gok’, vertelt Cees Meeldijk (32), oprichter van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten.

De UK-58. Foto MijnZuiderzee

Op de andere locatie werd een wrak gevonden van waarschijnlijk een haringlogger van circa 32 meter. ‘We weten nog niet precies welk schip hier ligt, maar we gaan daar nu verder onderzoek naar doen’, vertelt Meeldijk. De tip voor deze locatie kwam vrijdag op Terschelling van een berger. ‘Hij vertelde dat er een interessant wrakje lag. Ik had dit helemaal niet verwacht, dus ik weet niet wanneer ik tijd heb om uit te zoeken welk wrak we nu exact hebben gevonden. Het is een mooi volgend project.’

UK-58

De duik was bedoeld om de kotter UK-58 Ex Mera Gratia die in januari 1966 verging op de Noordzee te vinden. De vijf opvarenden overleefden de ramp niet. Voor de nabestaanden is altijd onduidelijk gebleven waar het schip precies is vergaan. Na uitgebreid onderzoek in de archieven en met sonarbeelden van Rijkswaterstaat kwam Meeldijk er dit jaar achter dat het wrak mogelijk op 25 meter diepte ligt boven Texel.

Tijdens de duiktocht was het zicht te slecht door plankton. ‘Het was één grote witte mist.’ De bedoeling is dat deze zomer een nieuwe duik gemaakt wordt. ‘We gaan dat even opnieuw plannen, maar we gaan zeker weten opnieuw duiken. We hebben inmiddels genoeg giften en fondsen om deze zoektocht af te maken.’