wrakkenregister

Bodem Belgische Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken en oorlogsvliegtuigen

De bodem van het Belgische deel van de Noordzee ligt bezaaid met wrakken van schepen, oorlogsvliegtuigen en andere objecten,  soms wel eeuwen oud. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse Hydrografie, die de bodem in kaart heeft gebracht.

Bodem Belgische Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken en oorlogsvliegtuigen
Schematische weergave van alle wrakstukken in de Belgische Noordzee Foto Visserij.nl

De overheidsinstelling heeft van zo’n 300 wrakken de locatie, exacte diepte en het type wrak verzameld. Hiervoor is gebruik gemaakt van speciale meetapparatuur, zoals een side scan sonar en een multibeam echolood.

De wrakken variëren van vrachtschip tot vissersboot en van duikboot tot bommenwerper. Hoewel deze wrakken interessant kunnen zijn voor wrakvissers en duikers, kunnen ze voor de scheepvaart juist hinder opleveren. In de database van de Vlaamse Hydrografie is namelijk terug te vinden dat enkele van deze wrakken niet ver onder het wateroppervlak liggen.

Van diep naar ondiep

Eén van de diep liggende wrakken is het vrachtschip Timor, waarvan het ondiepste punt 36,40 meter onder het zeeoppervlak ligt. Het zonk in juli 1917. Het was onderweg van Rotterdam naar Engeland, maar werd tot zinken gebracht door de Duitse onderzeeboot UC-64.

Het vrachtschip Timor. Foto Vlaamse Hydrografie.

Torpedobootjager HMS Basilisk (H11) is juist een van de wrakken die heel dicht onder het wateroppervlak liggen. Het ondiepste punt bevindt zich slechts 1,30 meter onder water. Het schip zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het werd aangevallen door Duitse Stuka’s. Nadat het wrak was verlaten, vernietigde de HMS Whitehall deze verder om geen documenten en instrumenten in handen van de Duitsers te laten vallen. De bovenbouw was lange tijd zichtbaar bij laagwater.

Lees ook:

Eerste wrakstuk van in 1847 vergaan schip gevonden

Wrak ‘Nederlands’ zusterschip van beroemde Vasa gevonden

Bodem Belgische Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken en oorlogsvliegtuigen | Schuttevaer.nl
wrakkenregister

Bodem Belgische Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken en oorlogsvliegtuigen

De bodem van het Belgische deel van de Noordzee ligt bezaaid met wrakken van schepen, oorlogsvliegtuigen en andere objecten,  soms wel eeuwen oud. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse Hydrografie, die de bodem in kaart heeft gebracht.

Bodem Belgische Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken en oorlogsvliegtuigen
Schematische weergave van alle wrakstukken in de Belgische Noordzee Foto Visserij.nl

De overheidsinstelling heeft van zo’n 300 wrakken de locatie, exacte diepte en het type wrak verzameld. Hiervoor is gebruik gemaakt van speciale meetapparatuur, zoals een side scan sonar en een multibeam echolood.

De wrakken variëren van vrachtschip tot vissersboot en van duikboot tot bommenwerper. Hoewel deze wrakken interessant kunnen zijn voor wrakvissers en duikers, kunnen ze voor de scheepvaart juist hinder opleveren. In de database van de Vlaamse Hydrografie is namelijk terug te vinden dat enkele van deze wrakken niet ver onder het wateroppervlak liggen.

Van diep naar ondiep

Eén van de diep liggende wrakken is het vrachtschip Timor, waarvan het ondiepste punt 36,40 meter onder het zeeoppervlak ligt. Het zonk in juli 1917. Het was onderweg van Rotterdam naar Engeland, maar werd tot zinken gebracht door de Duitse onderzeeboot UC-64.

Het vrachtschip Timor. Foto Vlaamse Hydrografie.

Torpedobootjager HMS Basilisk (H11) is juist een van de wrakken die heel dicht onder het wateroppervlak liggen. Het ondiepste punt bevindt zich slechts 1,30 meter onder water. Het schip zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het werd aangevallen door Duitse Stuka’s. Nadat het wrak was verlaten, vernietigde de HMS Whitehall deze verder om geen documenten en instrumenten in handen van de Duitsers te laten vallen. De bovenbouw was lange tijd zichtbaar bij laagwater.

Lees ook:

Eerste wrakstuk van in 1847 vergaan schip gevonden

Wrak ‘Nederlands’ zusterschip van beroemde Vasa gevonden