Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

CO2-uitstoot binnenvaartschepen NPRC-vloot 28% lager dan gedacht

Rotterdam

De CO2-uitstoot van de NPRC-vloot is 28% lager dan gedacht. Dat blijkt uit een steekproef die de binnenvaartcoƶperatie samen met Topsector Logistiek heeft uitgevoerd. Aan de proef namen 15 NPRC-schepen deel. Binnenvaart is per tonkilometer al het schoonste transportmiddel.

1 / 1
Een van de schepen die aangesloten is bij NPRC. (Foto NPRC)

Een van de schepen die aangesloten is bij NPRC. (Foto NPRC)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Jelmer Bastiaans)

Reacties (1)
 • C.J.J. le Sage

  Wat ben ik blij met uw onderzoek.
  Hieruit blijkt namelijk dat ik niet alleen sta met mijn standpunt.
  Mijn standpunt is dat de overheid verkeerde gegevens gebruikt en hanteert van wat de binnenvaart uitstoot .De overheid raadpleegt het SAB voor de gebunkerde tonnen gasolie en berekend zo de Co2 uitstoot voor de binnenvaart. Maar er wordt veel internationaal gevaren maar die uitstoot word bij het binnenlandse vervoer gerekend. Ook in de Green Deal zijn ze al gewezen op de foute aannames.
  Maar daar is niks mee gedaan. Zelf hou ik mijn Co2 al bij vanaf 2019.In 2019 was onze Co2 uitstoot gemiddeld per reis 22.42Gr/ton/km en in 2020 was dat 19.78Gr/ton/km en in 2021 tot nu toe 22.34 Gr/ton/km. U weet niet of de leden van de NPRC representatief zijn voor de gehele binnenvaart, ik denkt dat u hier het antwoord heeft .De gegevens die de overheid hanteert klopt NIET .Zelf meld ik op mijn factuur al vanaf 2019 mijn uitstoot maar er heeft nog nooit iemand wat van gezegd of naar gevraagd.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook