Vader

Heet Pioneering Spirit nu ook weer Pieter Schelte?

Heeft Allseas de naam Pieter Schelte toegevoegd op de romp van het installatieschip Pioneering Spirit? Dat zou je zeggen na het bestuderen van een zeer recente foto van het mega-schip. Pieter Schelte is weer bijzonder duidelijk te zien boven de woorden Pioneering Spirit. Gebrek aan zwarte verf of een bewuste keuze?

Allseas heeft de naam Pieter Schelte toegevoegd op de romp van het installatieschip Pioneering Spirit, zo laten recente foto's zien.
Allseas heeft de naam Pieter Schelte nooit weggehaald van de romp van het installatieschip Pioneering Spirit. Foto MediaTV

Eigenaar Edward Heerema van Allseas wilde oorspronkelijk het schip naar zijn vader Pieter Schelte vernoemen, maar zag daar onder publieke druk van af. Schelte was een pionier op het gebied van offshore, maar was ook lid van de Waffen SS. De initialen van de Pioneering Spirit verwijzen naar zijn vader.

Woordvoerder Jeroen Hagelstein van Allseas reageert bijzonder helder op de vraag van Schuttevaer. ‘Het schip heet Pioneering Spirit, verwijzend naar de pioniersdrang van Pieter Schelte. Zijn naam is op de werf echter op de romp gelast. Allseas heeft ervoor gekozen die niet weg te halen, want dat zou lelijk worden. Daarnaast was het ook een bewuste keuze van Heerema om Pieter Schelte als eerbetoon aan zijn vader te laten staan.’

Al die jaren waren de woorden Pieter Schelte gewoon zichtbaar op de romp, zo benadrukt Hagelstein. ‘Recent hebben wij weer groot onderhoud gedaan aan het schip en daarmee is de naam Pieter Schelte door verf of schaduwval inderdaad weer heel goed zichtbaar.’ Geen bewuste keuze, zegt hij.  ‘Bij rondleidingen op het schip valt het mensen ook soms op.’

Het werkschip Pioneering Spirit is het grootste schip ter wereld en wordt onder meer ingezet voor de ontmanteling van olieplatformen of de installatie van windturbines.

In een zeldzaam interview in het FD, dat havenjournalist Pieter Lalkens  in 2018 met Edward Heerema afnam, vertelde de ondernemer dat destijds vooral de druk van Shell een rol heeft gespeeld. ‘Ze hebben het nooit direct gevraagd, maar ik heb de naam voor Shell, voor wie het schip een aantal platformen ontmantelt, uiteindelijk veranderd. Ja, mijn vader heeft die geschiedenis, maar hij is ook de man die in de jaren ’60 en ’70 bijna alle olie- en gasplatformen in de Noordzee heeft geplaatst. Een ongekende pionier.’

De Pioneering Spirit vertrekt zaterdagmiddag 20 augustus uit de Rotterdamse Alexiahaven. Het schip is geladen met het frame en de topsite van het 900 MW transformator-platform DolWin Kappa. Het platform gaat het windpark DolWin 6 met de kust verbinden.

De Pioneering Spirit vertrekt zaterdagmiddag 20 augustus uit de Rotterdamse Alexiahaven.

Het windpark ligt in de Noordzee ter hoogte van Duitsland. Het platform is de afgelopen drie jaar gebouwd in Spanje. Zodra het windpark operationeel wordt levert het stroom voor een miljoen huishoudens. De fundatie van het transformator-platform, die achter het schip hangt, weegt 5000 ton. De topsite voorop het schip weegt 10.500 ton.

Lees ook:

Allseas wijzigt naam Pieter Schelte

Pieter Schelte voor afbouw in Rotterdam

Heet Pioneering Spirit nu ook weer Pieter Schelte? | Schuttevaer.nl
Vader

Heet Pioneering Spirit nu ook weer Pieter Schelte?

Heeft Allseas de naam Pieter Schelte toegevoegd op de romp van het installatieschip Pioneering Spirit? Dat zou je zeggen na het bestuderen van een zeer recente foto van het mega-schip. Pieter Schelte is weer bijzonder duidelijk te zien boven de woorden Pioneering Spirit. Gebrek aan zwarte verf of een bewuste keuze?

Allseas heeft de naam Pieter Schelte toegevoegd op de romp van het installatieschip Pioneering Spirit, zo laten recente foto's zien.
Allseas heeft de naam Pieter Schelte nooit weggehaald van de romp van het installatieschip Pioneering Spirit. Foto MediaTV

Eigenaar Edward Heerema van Allseas wilde oorspronkelijk het schip naar zijn vader Pieter Schelte vernoemen, maar zag daar onder publieke druk van af. Schelte was een pionier op het gebied van offshore, maar was ook lid van de Waffen SS. De initialen van de Pioneering Spirit verwijzen naar zijn vader.

Woordvoerder Jeroen Hagelstein van Allseas reageert bijzonder helder op de vraag van Schuttevaer. ‘Het schip heet Pioneering Spirit, verwijzend naar de pioniersdrang van Pieter Schelte. Zijn naam is op de werf echter op de romp gelast. Allseas heeft ervoor gekozen die niet weg te halen, want dat zou lelijk worden. Daarnaast was het ook een bewuste keuze van Heerema om Pieter Schelte als eerbetoon aan zijn vader te laten staan.’

Al die jaren waren de woorden Pieter Schelte gewoon zichtbaar op de romp, zo benadrukt Hagelstein. ‘Recent hebben wij weer groot onderhoud gedaan aan het schip en daarmee is de naam Pieter Schelte door verf of schaduwval inderdaad weer heel goed zichtbaar.’ Geen bewuste keuze, zegt hij.  ‘Bij rondleidingen op het schip valt het mensen ook soms op.’

Het werkschip Pioneering Spirit is het grootste schip ter wereld en wordt onder meer ingezet voor de ontmanteling van olieplatformen of de installatie van windturbines.

In een zeldzaam interview in het FD, dat havenjournalist Pieter Lalkens  in 2018 met Edward Heerema afnam, vertelde de ondernemer dat destijds vooral de druk van Shell een rol heeft gespeeld. ‘Ze hebben het nooit direct gevraagd, maar ik heb de naam voor Shell, voor wie het schip een aantal platformen ontmantelt, uiteindelijk veranderd. Ja, mijn vader heeft die geschiedenis, maar hij is ook de man die in de jaren ’60 en ’70 bijna alle olie- en gasplatformen in de Noordzee heeft geplaatst. Een ongekende pionier.’

De Pioneering Spirit vertrekt zaterdagmiddag 20 augustus uit de Rotterdamse Alexiahaven. Het schip is geladen met het frame en de topsite van het 900 MW transformator-platform DolWin Kappa. Het platform gaat het windpark DolWin 6 met de kust verbinden.

De Pioneering Spirit vertrekt zaterdagmiddag 20 augustus uit de Rotterdamse Alexiahaven.

Het windpark ligt in de Noordzee ter hoogte van Duitsland. Het platform is de afgelopen drie jaar gebouwd in Spanje. Zodra het windpark operationeel wordt levert het stroom voor een miljoen huishoudens. De fundatie van het transformator-platform, die achter het schip hangt, weegt 5000 ton. De topsite voorop het schip weegt 10.500 ton.

Lees ook:

Allseas wijzigt naam Pieter Schelte

Pieter Schelte voor afbouw in Rotterdam