'herover de haven!'

Extinction Rebellion blokkeert weg in Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op meerdere kruispunten van toegangswegen op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade willen de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. De politie is aanwezig, maar tot grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

zo'n 100 demonstranten blokkeren de weg volledig.
zo'n 100 demonstranten blokkeren de weg volledig. Foto MediaTV

De activisten staan op de kruispunten en dragen meerdere spandoeken bij zich. Op een van die doeken staat de tekst ‘herover de haven!’. Eerder dit jaar voerde XR ook al actie met deze leus. In september, tijdens de Wereldhavendagen, blokkeerden actievoerders enige uren de Erasmusbrug in Rotterdam voor het verkeer en hingen ze een spandoek aan de brug.

Volgens Extinction Rebellion is de Rotterdamse haven verantwoordelijk voor 20 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ‘schaadt de haven onze collectieve gezondheid en welvaart en wordt gedreven door winst boven mensen’, zo is te lezen in het pamflet van XR.

XR eist dat ‘het Havenbedrijf, de gemeente Rotterdam en de Nederlandse staat uiterlijk in 2030 de Rotterdamse haven fossielvrij maken en te zorgen voor een eerlijke groene transitie voor havenwerkers. Rotterdammers en havenwerkers verdienen een haven die hun gezondheid en de klimaatdoelen vooropstelt.’

Extinction Rebellion blokkeert weg in Europoort | Schuttevaer.nl
'herover de haven!'

Extinction Rebellion blokkeert weg in Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op meerdere kruispunten van toegangswegen op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade willen de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. De politie is aanwezig, maar tot grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

zo'n 100 demonstranten blokkeren de weg volledig.
zo'n 100 demonstranten blokkeren de weg volledig. Foto MediaTV

De activisten staan op de kruispunten en dragen meerdere spandoeken bij zich. Op een van die doeken staat de tekst ‘herover de haven!’. Eerder dit jaar voerde XR ook al actie met deze leus. In september, tijdens de Wereldhavendagen, blokkeerden actievoerders enige uren de Erasmusbrug in Rotterdam voor het verkeer en hingen ze een spandoek aan de brug.

Volgens Extinction Rebellion is de Rotterdamse haven verantwoordelijk voor 20 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ‘schaadt de haven onze collectieve gezondheid en welvaart en wordt gedreven door winst boven mensen’, zo is te lezen in het pamflet van XR.

XR eist dat ‘het Havenbedrijf, de gemeente Rotterdam en de Nederlandse staat uiterlijk in 2030 de Rotterdamse haven fossielvrij maken en te zorgen voor een eerlijke groene transitie voor havenwerkers. Rotterdammers en havenwerkers verdienen een haven die hun gezondheid en de klimaatdoelen vooropstelt.’