Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Reddingbootdag KNRM online


Locatie:
Reddingstations online
Datum:
25 april 2020
Tijd:
10:00
Meer info:
www.reddingbootdag.nl

De jaarlijkse open dag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wordt dit jaar anders georganiseerd dan de afgelopen 25 jaar. Jaarlijks bezoeken meer dan 20.000 belangstellenden de reddingstations langs de kust, voor een vaartocht en een kennismaking met de vrijwilligers en hun reddingboten. Dit jaar gaan de reddingstations digitaal open.

Meer dan 30 van 45 reddingstations hebben zelf een film gemaakt van de rondleiding door hun boothuis en reddingboot. Ze zijn zaterdagmorgen vanaf 10.00 uur te vinden via www.reddingbootdag.nl en de social media accounts van de reddingstations. Voor het eerst kun je op één dag van Cadzand tot Eemshaven alle reddingstations bekijken. Voor de directe beantwoording van vragen zit een team van vrijwilligers klaar op het Facebook-account van de KNRM.

Deze online editie van Reddingbootdag is speciaal bedoeld voor de donateurs waar de KNRM op drijft, maar is ook één van de dagen waarop nieuwe donateurs zich inschrijven. Donateurs kunnen tijdens de open dag een vaartocht maken met de reddingboot, maar ook dat kan dit jaar alleen online. Wie dit jaar donateur wordt kan uiteraard volgend jaar écht het water op.

De KNRM-reddingstations zijn conform de Coronamaatregelen gesloten voor publiek, maar zijn nog steeds 24 uur per dag inzetbaar voor noodsituaties op het water. De vrijwillige bemanningsleden kunnen momenteel geen oefenvaartochten maken en beperken de onderlinge contacten zoveel mogelijk.

De KNRM doet ook een dringend beroep aan alle watersporters om te voorkomen dat zij door vermijdbare oorzaken in problemen komen. Daarmee wordt het aantal alarmeringen voor de KNRM  redders beperkt. Zodoende hoeven zij niet in contact te komen met anderen. Om een indruk te krijgen van het soort incidenten waarvoor de KNRM in actie komt en de oorzaken die daaraan voorafgingen, is de website www.knrm.nl/cijfers te bezoeken. Daar zijn ook de belangrijkste aanbevelingen te vinden om noodsituaties te voorkomen.Met een goede voorbereiding van recreatieve vaartochten is veel ellende te voorkomen. Denk daarbij vooral aan een goed onderhouden schip en scheepsmotor, want dat zou meer dan de helft van het aantal alarmeringen voorkomen!