Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Shiva als podiumschip de Maas op

NEDERHEMERT

Ze liggen een paar weken op een van de mooiste plekjes van Nederland en gaan de komende maanden een prachtige tocht maken. Anne Filius (49) en Eva Noll (44) van de spits Shiva hebben het deze zomer goed voor elkaar. Ze varen tot eind september geen vracht maar kunst, want de Shiva is vier maanden podiumschip voor het kunstproject Mater Mosa.

1 / 1
Anne Filius voor de Shiva met de wandschildering van kunstenaar Giovanni Dalessi waarvan de verf net droog is. (Foto Bart Oosterveld)

Anne Filius voor de Shiva met de wandschildering van kunstenaar Giovanni Dalessi waarvan de verf net droog is. (Foto Bart Oosterveld)

  • Kunstroute voert aangepaste spits van Dordrecht naar Franse grens
  • ‘Als we varen zijn we net een gewoon vrachtschip'  

Door Bart Oosterveld
Prachtig is het uitzicht vanuit de roef van de Shiva, die afgemeerd ligt in de dode arm van de Afgedamde Maas bij Nederhemert (NB). De spits is voor vier maanden ingehuurd door de organisatie Mater Mosa (Moeder Maas) die deze zomer een groot kunstproject langs de oevers van de Maas organiseert. Filius kwam via een vriend in Rotterdam in contact met organisator Jan Willem Rodenburg uit Heusden.

‘Hij zocht een schip. Het was de bedoeling er een te kopen en die dan in te richten als theaterschip', zegt Filius. ‘Maar hij bleek niets van schepen en varen te weten. Toen we dat hoorden zijn we gaan praten en raakte hij er van overtuigd dat wij de klus beter konden doen. Zo hebben we ons nu voor vier maanden aan Mater Mosa verhuurd.'

Verdun
Het project houdt een kunstroute in waarbij een aantal steden en dorpen langs de Maas worden aangedaan. Die begint in Dordrecht (niet aan de Maas) en voert naar Heusden, Den Bosch, Roermond, Maastricht, en via Huy en Dinant naar de Franse grens. Op de aanlegplaatsen worden steeds voorstellingen gegeven, zowel binnen in het ruim van de Shiva als buiten op het dek voor het publiek op de kant. Doel is ook een aantal plaatsen langs de Franse Maas aan te doen. De ideeën zijn om via het Canal de l'Est tot voorbij Verdun te komen, maar hier is de programmering nog niet rond.

De Shiva ligt voorlopig nog afgemeerd bij een zandoverslagbedrijf in Nederhemert, want het wachten is op een aantal aanpassingen die nodig zijn. Zo moet het ballastschot er worden uitgesneden. ‘Dat gebeurt volgende week met de plasmasnijder bij de werf van Teamco in Heusden. We hadden daar kunnen wachten, maar hier lagen we veel leuker', zegt Filius. En de ligplaats kwam met een extraatje. Want met de baas van het zandbedrijf kwam Filius overeen dat hij veertig ton zand mocht lenen. Die ligt nu op de buikdekking als ballast. Binnenkort wordt daar de theatervloer overheen gelegd. Na de expeditie gaat het zand weer terug op de wal in Nederhemert.

Gewoon vrachtschip
Als toegang tot het ruim worden twee trappen aangebracht plus twee stevige gangways die naar de kant kunnen worden gelegd (‘extra breed in verband met de brandvoorschriften'). Vlak onder de luiken wordt aan de den een podiumvloer opgehangen. Daarop komt een tent te staan die tijdens varen onder de luiken kan verdwijnen, samen met de gangways. ‘Als we varen zijn we net een gewoon vrachtschip', zegt Filius. ‘Dat was de wens van de organisator en daar ben ik het helemaal mee eens.'

De Shiva ligt in feite even in de ligdagen omdat de voorbereidingen vertraagden. Die tijd werd afgelopen week benut voor het aanbrengen van een schildering op de bakboordskant van de spits. Kunstenaar Giovanni Dalessi uit Eindhoven versierde het schip met een tweekoppige Moeder Maas. De andere kant wordt nog gedaan. Filius wil de schilderingen na afloop van het project op zijn schip laten staan, zodat de Shiva de komende tijd een opvallende verschijning zal blijven.

Zeilende klipper
Filius en zijn vrouw vinden het project een welkome afwisseling op hun normale werk. Sinds 2002 varen ze voor de ELV met onder andere kunstmest en graan op Frankrijk. Daarvoor voeren ze vijf jaar een zeilende klipper waarmee ze vanuit Hellevoetsluis met gasten charterden. ‘Dat waren we op een gegeven moment zat. Maar we waren inmiddels zo aan het wonen op het water gewend dat we niet meer anders wilden.'

Financieel springen ze er goed uit met het kunstproject, hoewel ze de organisatie ook niet het vel over de neus hebben gehaald. Filius: ‘We hebben de jaaromzet door twaalf gedeeld en dat met vier vermenigvuldigd voor de vier maanden die we voor het project werken. Dat was OK.'

De kans is groot dat het voor de Shiva niet bij deze keer alleen blijft. Mater Mosa heeft als ondertitel 'Internationale Maasbiënale'. De volgende aflevering van dit tweejaarlijkse evenement is gepland voor 2017. Grote kans dat er dan weer een theaterschip wordt gezocht.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook