Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Pools tweetal volledig ingeburgerd op TX-94

Oudeschild

Ze hebben het beiden naar hun zin en zijn aan boord volledig ingeburgerd. Verhuizen is geen optie, want ze zijn verknocht aan hun vissersdorp en familie. Het heen en weer rijden nemen ze op de koop toe. Radek Dziopa (47) werkt al ruim 11 jaar aan boord van de TX-94 en Przemek Gozdzik (41) bijna 10 jaar.

1 / 1
Radek Dziopa (links) en Przemek Gozdzik hebben het naar hun zin aan boord van de Texelse kotter. (Foto W.M. den Heijer)

Radek Dziopa (links) en Przemek Gozdzik hebben het naar hun zin aan boord van de Texelse kotter. (Foto W.M. den Heijer)

  • Verhuizen naar Nederland is geen optie

  • ‘Ze weten van wanten en klagen nooit'

Door W.M. den Heijer
Schipper Kees Boersen is dik tevreden over zijn Poolse bemanningsleden. ‘Ze weten van wanten en klagen nooit. Hartstikke goeie gasten.'

Hoewel ze minder in getal zijn dan zo'n acht jaar geleden, zijn er nog steeds redelijk veel Poolse vissers actief op de Nederlandse kottervloot. Het zijn de Polen die zich kunnen vinden in de manier van vissen en het vaste vispatroon waarderen, waardoor ze de garantie hebben dat ze elk weekend vrijaf zijn. Na zes weken gaan ze voor twee weken naar huis. Naar huis betekent voor Radek en Przemek een dikke 10 uur rijden en uitstappen in Kolobrzeg. Een vissersplaatsje aan de Poolse Oostzeekust, waar in de zomer veel toeristen vertier zoeken.

Vrienden
Radek vindt Texel ook mooi, maar het is geen optie om te verhuizen. ‘Mijn vrouw zou wel op Texel willen wonen. Ze is er met de kerst een keer geweest en was op slag verliefd op het eiland. Ze vindt het er prachtig, maar ja, we hebben twee opgroeiende kinderen en ik heb mijn vrienden in Kolobrzeg', verontschuldigt Radek zich. Het is een behoorlijke rit, maar we hebben niets te klagen in ons dorp.'

Hij begon al veel eerder in Nederland dan de ruim 11 jaar die hij nu op de TX-94 werkt. Hij was daarvoor matroos op de GO-56 van Bram Tanis en daarna nog enige tijd op de TX-5 van Marco Ellen. Toen die aangaf te willen stoppen, stapte hij bij Boersen aan boord en daar is ie sindsdien niet meer weg te krijgen.

Thuis
Voor Przemek is de Nederlandse kottervloot ook niet onbekend. ‘Ik heb anderhalf jaar op de HD-36 van Zijlstra gevaren en op de PD-156 van De Boer uit Urk. Daarvoor nog op een schelpenvisser, de UK-73 van Jelle Romkes', aldus Przemek. In het dorp waar de beide vrienden wonen, is een vismeelfabriek en een conservenfabriek. Kortom, het is er vis wat de klok slaat. Net als Radek heeft Przemek op jongere leeftijd ook op lokale trawlers in de Oostzee gevist. Meestal op sprot, haring of bot. Met een staandwant werd meestal op bot gevist. De broer van Przemek vaart op de WR-274 van Zomerdijk. Voor Przemek is het ook duidelijk dat hij, ondanks de prettige werkomstandigheden, er niet over denkt te gaan verhuizen. ‘Als ik vrij ben, zit ik het liefst thuis in Polen.'

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook

Schuttevaer als krant, app en E-paper

Schuttevaer is de krant voor maritiem Nederland.

Abonnees met een Online- of Totaalabonnement, die Schuttevaer willen lezen voordat die vrijdag in de bus valt, kunnen de krant wekelijks al op dinsdagavond 22:30 uur lezen als e-Paper.

Wilt u meer informatie over abonneren, adverteren, lezersservice of losse verkoop? Klik dan op het betreffende onderwerp.