Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zeilschippers Lauwersoog mee in waterstofproject

LAUWERSOOG

De haven van Lauwersoog zet in op verduurzaming. Een groep bedrijven richt zich in dat kader momenteel onder meer op de toepassing van waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen.

1 / 2
V.l.n.r.: projectleider Philip Drontman en de schippers Tsjerk Hesling Hoekstra en Appie Werkman luisteren naar een bevlogen Albert Keizer. (Foto Gijs van Hesteren)

V.l.n.r.: projectleider Philip Drontman en de schippers Tsjerk Hesling Hoekstra en Appie Werkman luisteren naar een bevlogen Albert Keizer. (Foto Gijs van Hesteren)

  • Havencoalitie onderzoekt mogelijkheden voor verduurzaming

  • ‘Groen imago heel belangrijk'  

Door Gijs van Hesteren
‘We hebben onderzocht of waterstof een goede oplossing hiervoor is. In principe bestaat de technologie al. In overleg met de visserij en rondvaartbedrijven willen we vanaf volgend jaar pilotprojecten gaan uitvoeren', zegt projectleider Philip Drontman.

Het idee heeft intussen ook de interesse gewekt van de chartervaart. Zeilschipper Tsjerk Hesling Hoekstra gebruikt Lauwersoog met grote regelmaat als vertrekhaven voor de reizen met zijn eenmastklipper Willem Jacob. ‘Wij doen als branche graag mee aan deze pilots. Daarom heb ik een aantal collega's uit deze regio benaderd.'

Randvoorwaarden
Eind mei spraken Hoekstra en een kleine groep zeilers daarom met Drontman en Albert Keizer. Keizer is eigenaar van Next Generation Shipyards in Lauwersoog. Hij heeft al veel studie gedaan naar het gebruik van waterstof. ‘Je kunt waterstof inzetten als brandstof voor bestaande dieselmotoren, maar je kunt het ook direct omzetten in elektriciteit', stelt hij. ‘Om zoiets daadwerkelijk te realiseren moet je onderzoek doen naar de randvoorwaarden. Er bestaat nu geen infrastructuur voor waterstofleverantie en de prijzen liggen nog hoog. Wat is er nodig in technisch opzicht, hoeveel aan investering, hoe ga je om met bestaande installaties in de schepen, bestaan er ondersteunende fondsen?

‘Dolderman in Dordrecht voert momenteel met succes proeven uit met een Caterpillar 3500. Dus we weten dat de technologie er is. Er bestaat geen stof waarvan de energiedichtheid zo hoog is als waterstof. Het is niet meer nodig om het mee te nemen in containers met een druk van 900 bar. Van met natriumboorhydride gebonden waterstof - een poeder in feite - maak je aan boord weer brandstof met behulp van een katalysator, bijvoorbeeld zoutzuur of kobalt. Het restproduct is water. Het tankvolume van dit poeder is ongeveer gelijk aan dat van dieselolie.'

Financiering
Op korte termijn denken Drontman en Keizer aan een onderzoekstraject van een jaar. Dat moet ongeveer 120.000 euro kosten. De overheid verdubbelt de bijdragen vanuit het bedrijfsleven. Een groot deel van de financiering van het onderzoek is daarmee al rond.

‘Wij doen mee', zeiden de zeilschippers spontaan. Ze gaan binnen hun sector op zoek naar deelnemers en fondsen. Hoekstra: ‘Ik kan waarschijnlijk een tiental schippers vinden die een bijdrage willen doen.'

Juist ook voor de zeilbranche kunnen een groene bedrijfsvoering en een groen imago heel belangrijk zijn. Door mee te doen in het waterstofproject delen zij in de te verwerven kennis en opstartfondsen. Voor een vervolgfase zou een waterstofgedreven generator aan boord kunnen komen. Op 21 juni vindt te Lauwersoog een vervolgbijeenkomst plaats, aan boord van de Willem Jacob.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook

Schuttevaer als krant, app en E-paper

Schuttevaer is de krant voor maritiem Nederland.

Abonnees met een Online- of Totaalabonnement, die Schuttevaer willen lezen voordat die vrijdag in de bus valt, kunnen de krant wekelijks al op dinsdagavond 22:30 uur lezen als e-Paper.

Wilt u meer informatie over abonneren, adverteren, lezersservice of losse verkoop? Klik dan op het betreffende onderwerp.