Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Greenpeace in actie tegen drijvende kerncentrale

HAMBURG

Actievoerders van Greenpeace hebben op zee geprotesteerd tegen het transport van de drijvende Russische kerncentrale Akademik Lomonosov. Dat gebeurde op de Oostzee tijdens het verslepen van de installatie van Sint Petersburg naar Moermansk.

1 / 1
De Russische kerncentrale Akademik Lomonosov onderweg van Sint Petersburg naar Moermansk. (Foto Greenpeace)

De Russische kerncentrale Akademik Lomonosov onderweg van Sint Petersburg naar Moermansk. (Foto Greenpeace)

Moermansk is een tussenstop waar de reactoren worden voorzien van brandstofstaven. Eindbestemming van de ponton (144 x 30 meter) is de stad Pewek aan de Oost-Siberische Zee. Daar moet de installatie stroom gaan leveren aan de stad en de olie- en gasindustrie in het gebied. De Akademik Lomonosov gaat een bestaande kerncentrale vervangen die uit dienst wordt genomen.

De ponton heeft nu nog geen radioactief materiaal aan boord. Voor de sleepreis naar Moermansk zijn vier sleepboten van het Russische Federale Agentschap voor Zee- en Riviertransport Rosmorrechflot ingezet. Tijdens de doortocht door Denemarken werd het transport gevolgd door schepen van de Deense marine. Volgend jaar volgt het tweede deel van de reis, over de Noordelijke IJszee van Moermansk naar Pewek. Dan is er wel radioactief materiaal aan boord en zal de drijvende centrale bemand zijn.

Tsjernobyl
Het transport naar Moermansk wordt ook gevolgd door het actieschip Beluga 2 van Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie vormt de drijvende kerncentrale een groot gevaar. Omdat de ponton geen eigen aandrijving heeft kan die een speelbal van de elementen worden, zegt Greenpeace. Bovendien zijn de twee reactoren aan boord niet voorzien van een betonnen omhulsel, wat bij centrales aan land wel het geval is. De milieuorganisatie waarschuwt er ook voor dat de afgewerkte brandstofstaven straks gedurende lange tijd aan boord worden bewaard. ‘Hoogradioactief afval gedurende vele jaren aan boord opslaan en wisselen, mogelijk onder zware arctische omstandigheden, is in tegenspraak met elke veiligheidsgedachte', zegt Greenpeace.

Aan de drijvende installatie is meer dan 10 jaar gebouwd. Greenpeace denkt dat na dit project meerdere soortgelijke mobiele centrales zullen volgen. Op de Beluga 2 zijn spandoeken opgehangen met de tekst 'Stop een drijvende Tsjernobyl - redt het Noordpoolgebied'. (BO)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook

Schuttevaer als krant, app en E-paper

Schuttevaer is de krant voor maritiem Nederland.

Abonnees met een Online- of Totaalabonnement, die Schuttevaer willen lezen voordat die vrijdag in de bus valt, kunnen de krant wekelijks al op dinsdagavond 22:30 uur lezen als e-Paper.

Wilt u meer informatie over abonneren, adverteren, lezersservice of losse verkoop? Klik dan op het betreffende onderwerp.