Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Wagenborg koopt Badhotel

Schiermonnikoog

Royal Wagenborg was en is een maritiem bedrijf met uiteenlopende activiteiten. Vanaf de oprichting in 1898 was duidelijk dat grondlegger Egbert Wagenborg (1866-1943) niet op een paard wilde wedden. Handel is handel en waarom zou je geen geld verdienen aan badgasten, als dat zo uitkomt.

1 / 1
Het Badhotel (zeezijde) op Schiermonnikoog met de Wagenborgvlag in top. (Fotocollectie Henk Zuur)

Het Badhotel (zeezijde) op Schiermonnikoog met de Wagenborgvlag in top. (Fotocollectie Henk Zuur)

  • Zedenpolitieagent als badmeester

  • Hotel chiquer dan zijn eigenaar

Door Henk Zuur
Al snel bestond zijn onderneming uit een scheepvaart- en expeditiebedrijf, sleepdiensten, passagiersdiensten, een Badhotel op Schiermonnikoog, een maatschappij tot exploitatie van zeebaden, en niet te vergeten de Schuitenvaarders, een in 1653 opgerichte, dagelijkse beurtdienst vanuit Delfzijl op Groningen.

Hoe kwam Egbert Wagenborg ertoe het chique Badhotel te kopen van de Graaf van Bernsdorf, de toenmalige eigenaar van Schiermonnikoog? Had het te maken met het Duitse bankpapier, dat na 1914-1918 haast als confetti door de straten van de Duitse steden dwarrelde? Hoe het ook zij, Wagenborg kocht het grote hotel en stond er persoonlijk borg voor.

Delicate vraag
Kort na de aankoop stonden de strandstoelen en badhokjes op het strand aan het einde de Badweg. Bij een bad hoorde uiteraard een badmeester en ook hiervoor had Wagenborg een fijne neus. Hij benoemde de heer List (die zou later een strandpaviljoen exploiteren op de plaats waar nu het restaurant De Zeester staat). List was namelijk bij de zedenpolitie geweest, had daar zijn sporen verdiend en zette die kennis als badmeester in bij de delicate vraag wat wel en niet kon qua badkleding. Het Badhotel was niet voor niets een chique hotel en dat moest zo blijven. Buiten het strand moesten de gasten van het hotel decent gekleed gaan. Wat dit betreft kon Wagenborg de zeebaden rustig aan List toevertrouwen.

Bloedgroepen
Hoewel Egbert Wagenborg niet van een adellijk geslacht is leiden bij hem vage sporen in de richting van Wagenborgen, dat getuige oude kaarten in de Middeleeuwen nog in de enkelvoud werd geschreven. En dan toch ... ‘borg' ..., je weet maar nooit. Persoonlijk was Egbert Wagenborg, met zijn voorliefde voor Multatuli en de leefgemeenschap Walden van Frederik van Eden in de buurt van Bussum, echter de mening toegedaan dat alle bloedgroepen gelijkwaardig waren.

En zo had hij zich toch ook een beetje verkeken op de geheel grafelijke ambiance van het Badhotel. Want toen hij eens een bezoek aan het hotel kwam brengen, raakte hij als man van schuimkoppen en zeewier een beetje van zijn stuk. Hij zag dat de gehele staf en personeel in vol livrei bij aankomst voor hem in de houding sprong. Volgens de overlevering reageerde hij zoals men van hem kon verwachten: ‘Mooi zo jongens, en nou mor gaauw weer aan t waark!'

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook