Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Plezierkotter terug in de garnalenvisserij

DEN OEVER

De vroegere IJsselmeerkotter UK-258 Zuiderzee wordt in Den Oever geschikt gemaakt voor de garnalenvisserij. De kotter van Cor Willeboordse lag daarvoor al geruime tijd achter de sluis als pleziervaartuig.

1 / 1
Cor Willeboordse voor zijn toekomstige WR-226 Jack Cornelis. (Foto Bram Pronk)

Cor Willeboordse voor zijn toekomstige WR-226 Jack Cornelis. (Foto Bram Pronk)

  • Eigenaar Willeboordse geeft opdracht voor grote verbouwing

Door Bram Pronk
De UK-258 Zuiderzee keert nu toch weer terug in de visserij. Voor het zover is zal het nodige werk aan het schip moeten worden verricht. De UK-258 werd oorspronkelijk als IJsselmeerkotter VD-172 Eva Geertruida gebouwd. Scheepswerf Made uit het Brabantse Made bouwde in 1987 het casco voor Machinefabriek W. Prins uit Volendam, die het schip in opdracht had van P. Karregat uit Volendam. Met een lengte van 19 meter, een breedte van 5,40 meter en een holte van 2 meter was het een flinke IJsselmeerkotter voor die tijd. Karregat heeft er tot 1997 mee gevist op het IJsselmeer. In dat jaar werd de kotter verkocht aan de VOF Gebroeders Van Slooten op Urk, die de kotter liet registreren als UK-258 Zuiderzee. In 2005 kwam een einde aan het IJsselmeerbedrijf van Van Slooten, waarna de UK-258 werd verkocht. Nieuwe eigenaar werd Cor Willeboordse, de vader van de huidige eigenaar en ook Cor geheten. Willeboordse senior richtte het in voor de pleziervaart onder de naam Semper Minor. Het schip werd zodanig ingericht dat ook zijn gehandicapte zoon Arjaan ermee kon varen, wat hij ook daadwerkelijk heeft gedaan. Arjaan Willeboordse was oorspronkelijk visserman. Op 19-jarige leeftijd kreeg hij in Den Oever een motorongeluk. Sindsdien was hij aan een rolstoel gekluisterd. In 2011 overleed Arjaan.

Garnalenvisser
De Semper Minor wordt nu in de haven van Den Oever ontmanteld. Cor Willeboordse doet het sloopwerk grotendeels zelf. Machinefabriek Luyt in Den Oever maakt er straks weer een heuse garnalenkotter van voor de visserij op het Wad en de Noordzee. Luyt voert het werk in eigen beheer uit. De Semper Minor wordt eerst met 4,50 meter verlengd. Dit gebeurt in de loods van Luyt. De totale lengte komt daarmee op 23,60 meter. Daarna komt er een nieuwe Caterpillar hoofdmotor van 300 pk in en volgt de complete herinrichting.

Vervanging
Willeboordse hoopt in september met de garnalenkotter naar zee te gaan. Hij laat de Semper Minor registreren als WR-226 Jack Cornelis. Ze gaat de WR-226 Jack Cornelis uit 1990 vervangen. Willeboordse kocht deze garnalenkotter in de zomer van 2014 als WL-22 Gerda van J.A. Vanger uit Moddergat, waarmee hij toen voor zichzelf begon, na jaren als opstapper op diverse kotters van de plaatselijke vloot te hebben gevaren. De WL-22 Gerda kwam in 1990 in de vaart als TX-88 Anna Elisabeth voor C.P.J. Boom uit Oudeschild. Boom verkocht haar in 2000 aan Visserijbedrijf D. Visser uit Paesens die haar in de vaart bracht als LO-88 Arno. Dit avontuur was van korte duur want al binnen een jaar werd de LO-88 verkocht aan Vanger, die er uiteindelijk als WL-22 Gerda 13 jaar mee heeft gevist. In 2002 liet Vanger het schip nog met drie meter verlengen tot 21,23 meter bij Fred van den Broek in Lauwersoog.

Willeboordse verheugt zich op het in de vaart brengen van zijn nieuwe WR-226. ‘Het schip steekt minder diep dan de huidige WR-226, waardoor we droger kunnen vissen.' De WR-226 Jack Cornelis uit 1990 heeft Willeboordse te koop gezet.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook