Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

BCTN opent achtste terminal in Beringen, tweede met Gheys

BERINGEN (B) | Bargeoperator BCTN heeft maandag 5 november de eerste containers van Gheys op de nieuwe terminal in Beringen uit het binnenvaartschip Ortega gelost. Van de acht BCTN-terminals zijn er nu drie gevestigd in België. Voor twee terminals is logistiek dienstverlener Gheys een belangrijke partner.

1 / 1
BCTN opent achtste terminal in Beringen, tweede met Gheys

BCTN opent achtste terminal in Beringen, tweede met Gheys

Gheys heeft aan BCTN een langdurig gebruiksrecht toegekend op 20.000 m2 van haar terrein in Beringen. Momenteel behandelt BCTN Meerhout meer dan 10.000 containers per jaar voor Gheys. De nieuwe terminal Beringen heeft via het Albertkanaal een directe verbinding met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam. Er zal gewerkt worden met duwbakken, waarbij er dagelijks twee duwbakken in Beringen operationeel zijn en permanent een duwbak in de Antwerpse haven. De terminal is operationeel van 07:00 u tot 19:00 u.

50.000 ritten van de weg

‘De terminal heeft een totale capaciteit van ca. 50.000 containers. Door de start van deze nieuwe terminal, halen wij samen met Gheys meer dan 50.000 vrachtwagenritten van de weg en realiseren wij hiermee een enorme vermindering van CO2-uitstoot’, zegt directeur Joop Mijland van BCTN. Op termijn kan dit zelfs groeien naar een vermindering van 80.000 vrachtwagenritten per jaar. ‘Om onze operatie zo duurzaam mogelijk te maken, is de terminal uitgerust met een elektrische portaalkraan en is tevens voorzien van LED-verlichting.’

In mei 2018 is aan alle BCTN-terminals het certificaat van de derde Lean & Green star toegekend. Met de locaties Meerhout, Geel en Beringen is BCTN het eerste bedrijf in België dat een certificaat voor de derde ster heeft behaald. Momenteel is BCTN hard op weg om de derde Lean and Green star te behalen door onder andere te investeren het verduurzamen van containervervoer per barge.

‘Last mile’

De nieuwe containerterminal maakt het voor Gheys mogelijk de ‘last mile’ over de weg te schrappen. In het verleden werden de containers nog vanuit de BCTN-terminal in Meerhout gependeld, 18 km over de weg. ‘We winnen zowel op het vlak van milieu (minder CO2), als veiligheid, congestie (minder vrachtwagens) en efficiëntie’, zegt Ronny Joos van Gheys. ‘De terminal zal samen met de uitbreiding van onze logistieke site te Beringen / Tessenderlo met meer dan 30 Hectare vele nieuwe mogelijkheden bieden – waaronder het aantrekken van nieuwe goederenstromen op de logistieke site van Gheys – voor de toekomst wat de economie en de tewerkstelling in de regio ten goed zal komen. Hierop zijn we als Gheys best fier.’
(DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook