Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Alfa Laval biedt aanvullende training aan voor PureBallast 3

Alfa Laval biedt reders sinds kort een computertrainingsprogramma aan om bemanningen goed te leren omgaan met het ballastwaterbehandelingssysteem PureBallast 3 van het bedrijf.

1 / 1
Alfa Laval biedt aanvullende training aan voor PureBallast 3

Alfa Laval biedt aanvullende training aan voor PureBallast 3

De online/offline training Pure Ballast 3 Computer Based Training (CBT) is aanvullend op de standaard bedieningsopleiding voor scheepsbemanningen. Het trainingshulpmiddel bestaat uit een zelfstudie, 3D computersimulator en afsluitende self-assesment. Volgens Alfa Laval stelt dit de kapitein en zijn bemanning in staat vertrouwd te raken met het PureBallast 3-systeem.
Uit eerdere publicaties in Schuttevaer kwam al naar voren dat nog lang niet alle bemanningen de nieuwe techniek van ballastwaterbehandeling voldoende beheersen.  Zo werd in het artikel ‘Helft ballastsystemen is al in onbruik geraakt’ van 29 maart 2018, geopperd dat de systemen van verschillende fabrikanten gevoelig zijn voor onoordeelkundig gebruik en, eenmaal defect, reparaties liever zo lang mogelijk worden uitgesteld. Ook de US Coast Guard merkt in zijn jaarverslag over 2017 op dat de waterbehandelingssystemen regelmatig mankementen vertonen omdat de bemanningen er verkeerd mee omgaan.
Gebrek aan kennis bij de bemanning kan echter niet worden aangevoerd als geldige reden om de internationale normen van ballastwaterbehandeling niet na te leven. Reders moeten er dus voor zorgen dat hun bemanningen goed zijn getraind.

Praktische manier

Alfa Laval meent zijn klanten tegemoet te komen met de aanvullende training. ‘Het trainingspakket begint met een zelfstudie over het probleem van invasieve organismen en ballastwatermanagement en over de onderdelen van PureBallast 3 en de bediening daarvan. Deze kennis kan vervolgens worden vergroot met behulp van de 3D-simulator, die bemanningsleden op een meer praktische manier vertrouwt maakt met PureBallast 3 en de integratie van dit systeem met de leidingen en tanks van het vaartuig.
‘De training wordt afgerond met een self-assesment, die bestaat uit willekeurige vragen over zowel ballastwatermanagement in het algemeen als PureBallast 3 in het bijzonder. Deze evaluatie geen een duidelijk beeld van de deskundigheid van een bemanningslid en de resultaten ervan worden vastgelegd in een afgedrukt trainingsrapport.’ (PN)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook