Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Drie maanden niet varen voor eerste stuurman van Zillertal

AMSTERDAM

Het Tuchtcollege voor de Scheepvaart heeft de Russische eerste stuurman S.K. van het Nederlandse zeeschip Zillertal drie maanden geschorst. Daarvan is een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

K. wordt verantwoordelijk gehouden van de aanvaring tussen de Zillertal en de Edmy op 10 januari 2018, enkele mijlen ten noordwesten van ‘Skagen W' Lighthouse.

Beide schepen liepen flinke schade op. De Zillertal van Rederij K&T Holland CV I vervolgde met een lading aluminium uit St. Petersburg haar reis naar Rotterdam, de onder de vlag van de Cook Islands varende Edmy kon op eigen kracht Frederikshaven bereiken. Er vielen geen gewonden.

K. legde alleen een schriftelijke verklaring af na de aanvaring en reageerde niet op de beschuldiging van de Inspecteur van ILT Scheepvaart en was ook niet op de zitting.

K. was op het moment van de aanvaring wachtdoend officier op de brug van de Zillertal. Hij had de extra uitkijk opdracht gegeven de gangways en toiletten te inspecteren. Hijzelf was naar de kaartkamer gegaan om het logboek bij te werken. Volgens eigen zeggen had hij de Edmy langzaam zien naderen richting bakboordzijde van de Zillertal.

Volgens het college blijkt hieruit, dat K. zijn taken als officier van de wacht niet naar behoren heeft vervuld, vooral wat betreft het altijd houden van een goede uitkijk. Hier gold dat nog sterker vanwege de aanwezigheid van andere scheepvaart en koerswijzigingen van zowel de Zillertal als de Edmy. Dat K. naar de kaartkamer ging en de naderende Edmy niet in de gaten hield, was volgens het college in strijd met zijn plicht alert te zijn op het bestaan of het zich ontwikkelen van aanvaringsgevaar. Vanaf 20 minuten voor de aanvaring lagen beide schepen op kruisende koersen. K. had maatregelen moeten nemen om dat aanvaringsgevaar te vermijden. Van verontschuldigende feiten of omstandigheden is het college niets gebleken.

De inspecteur van de vlaggenstaat meldde na onderzoek aan boord van de Zillertal onder meer: ‘De kapitein gaf aan dat hij de stuurman had gevraagd wat er was gebeurd, maar kreeg daar geen antwoord op. De stuurman staarde volgens de kapitein voor zich uit en zei helemaal niets.' (SK)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook