Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Piraterij in Azië op laagste niveau in 10 jaar

SINGAPORE

Het aantal gevallen van piraterij in Azië is gedaald naar het laagste niveau in 10 jaar. Dat meldt reCAAP (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia).

De afgelopen negen maanden waren er 50 geslaagde pogingen en 14 gevallen waarbij het bij een poging bleef. In 2009 lagen die getallen op respectievelijk 62 en 12, samen 74. In de jaren daarna liepen de cijfers fors op, bleven een aantal jaren hangen op circa 100 geslaagde pogingen, waarna via 117 in 2013 in 2014 een record werd gevestigd met 158.

Door een gezamenlijke aanpak van de piraterijbestrijding in de regio en wijziging van vaarroutes, werd het aantal incidenten in 2015 spectaculair teruggebracht tot 56 met daar bovenop slechts drie mislukte pogingen. Daarbij ging het in vrijwel alle gevallen om gewapende overvallen, niet om complete ontvoering van mensen en/of schepen.

Desondanks blijft de waarschuwing van reCAAP om bepaalde wateren te mijden van kracht. In het bijzonder gaat het dan om oostelijk Sabah, de Straat van Sabah en het gebied rond de Sulu- en Celebeszee tussen de Filipijnen, Celebes en Borneo, waar de terroristische organisatie van Abu Sayyaf nog steeds actief is. In september werden de kapitein en eerste stuurman van een Indonesische trawler in dit gebied ontvoerd. Bij een vorige gelegenheid, begin 2017, duurde het ruim een jaar voordat drie vissers werden vrijgelaten.

Er is de afgelopen tijd meer sprake van kleinere incidenten aan boord van schepen in havens en op de rede van Samarinda op Oost-Kalimantan, Chittagong in Bangladesh en Singapore. In de Filipijnen is piraterij sterk afgenomen.

Volgens reCAAP heeft de gezamenlijke piraterij-aanpak, onder meer door de inzet van quick response teams, er wel voor gezorgd dat de kaping van olietankers om de lading te verkopen zo goed als niet meer voorkomt.

Voor de westkust van Afrika blijven piraten wel actief met ontvoeringen. Met name in de Golf van Guinee. In de wateren van Nigeria, Benin en Ghana werden in het eerste halfjaar van 2018 35 bemanningsleden ontvoerd, waarvan een aantal nog in handen is van piraten. (WdN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook