Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Multraship bergt Deens zeiljacht bij Zandvoort

IJMUIDEN

Het Deense tweemast zeiljacht Svartlöga is door bergingsbedrijf Multraship zondag 2 september in de takels van de bok Cormarant IJmuiden binnengebracht. Het jacht werd een week eerder op de Noordzee voor Zandvoort door een rukwind plat geslagen, waarna het volliep met water.

1 / 1
Het Deense zeiljacht Svartlöga aan de Cruisekade in IJmuiden, hangend in de takels van de drijvende bok Cormarant. (Foto Ko van Leeuwen)

Het Deense zeiljacht Svartlöga aan de Cruisekade in IJmuiden, hangend in de takels van de drijvende bok Cormarant. (Foto Ko van Leeuwen)

De elfkoppige bemanning had 25 augustus nog net de tijd om de reddingsvesten aan te doen en een reddingsvlot overboord te zetten. Dankzij snel optreden van het Loodswezen, de KNRM en de Kustwacht konden alle bemanningsleden al binnen een uur worden opgepikt. Hun houten jacht was toen wel gezonken.

Zaterdag 1 september begon Multraship uit Terneuzen samen met het Urker duikbedrijf DUC Diving aan de berging. Een dag later konden ze het jacht binnen brengen, hangend in de Cormarant, die werd gesleept door de sleepboot Multratug 17. De drijvende bok is afgemeerd aan de Cruisekade en trok meteen veel belangstelling van dagjesmensen, maar ook van de bemanning.

Op de kade stond ook al een inspecteur van de verzekering klaar. Afhankelijk van de keuring wordt bepaald of het jacht op eigen drijfvermogen naar een reparatiewerf mag of dat het met de bok of op een ponton deze reis moet maken. (KvL)

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook