Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zware Kees: Grenzeloos

op zee

Halverwege de Pacific loopt een onzichtbare grens van noord naar zuid. Die is lang geleden bedacht toen bleek dat de wereld niet plat is maar rond. Een ronde wereld heeft als nadeel dat de tijd rare dingen doet. Vaar je rond de wereld, blijkt het ineens een dag later te zijn dan je dacht. Althans, wanneer je van oost naar west vaart. Daarvoor is dus die datumgrens uitgevonden.

000 Zware Kees nieuwDoor Kees Wiersum
Ik vrees dat bovenstaande uiteenzetting niet geheel wetenschappelijk en/of historisch verantwoord is (en misschien een beetje vaag), maar ik zal een poging doen het uit te leggen.

De zon komt op in het oosten, dat zeggen wij westerlingen. Maar ook in het Midden-Oosten en zelfs in het Verre Oosten beweert men dat diezelfde zon opkomt in het oosten. Dus mensen in Abu Kir weten dat de zon niet in, bijvoorbeeld, Bandar Abas of Chah Bahar opkomt, maar ergens nog verder oostwaarts, het Verre Oosten wellicht. Helaas, ook daar komt de zon in het oosten op, misschien ergens in de richting van Amerika. Ook in ‘This Great Country' moeten ze erkennen dat de zon opkomt in het oosten. En wie wonen daar? Juist! Wij Nederlanders!

Eigenlijk komt de zon dus op ergens ten oosten van Amsterdam.  

Om dit (tijd)probleem in de hand te houden heeft de stuurman op het mededelingenbord geschreven dat vandaag ‘de klok weer gaat'. Een kunstig getekende klok met een pijltje in de richting waarop de wijzer wordt verzet prijkt ernaast.

Wanneer die klok aldus 12 uur is verzet moet er wat gebeuren. Anders zijn plots de mensen op kantoor in Amsterdam een dag ouder dan wij...

Dus vandaag de datumgrens over, niet dat je daar íets van merkt, denken wij...

Maar dan, alsof je een schakelaar overhaalt, komen er van drie kanten deiningsgolven opzetten die het schip volledig op zijn kop zetten. Er valt geen koers te behouden, meubilair, hoewel gesjord, vliegt over de brug, koffiemokken slaan aan scherven, de wachtdoende stuurman moet springen voor zijn leven wanneer een bureaustoel langs suist. De tweede wtk houdt krampachtig een deurpost vast waarna de deur met een rotsmak dichtvalt. De chaos is compleet.

Het lijkt alsof we die grens niet over mógen. Ik besluit pal zuid te sturen, de minst slechte  koers. Pas na twee dagen wordt het kalmer en passeren we alsnog de datumgrens. We slaan de maandag over en na die rampzalige slingerzondag is het ineens dinsdag. ‘We hadden beter zondag kunnen overslaan, hadden we een dag minder geslingerd...', zegt de tweede wtk, starend naar zijn omzwachtelde hand.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook